ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Βλέπει ΥΠΕΞ Κίνας και την ηγεσία αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Βλέπει ΥΠΕΞ Κίνας και την ηγεσία αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει την Δευτέρα (23/9) συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi, και αργότερα θα συναντηθεί με την ηγεσία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC.

Την Κυριακή (22/9) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του για το Κυπριακό μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, είπε πως δεν θα είναι η δική μας πλευρά αυτή που θα προκαλέσει ναυάγιο στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Διάσκεψη για την Κύπρο την ώρα που απειλείται και παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, "με συνεχιζόμενες τις απειλές και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου".

«Η φετινή Γενική Συνέλευση συμπίπτει με μια προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς των ΗΕ προκειμένου να συμφωνηθούν όροι αναφοράς ,ώστε να δοθεί η δυνατότητα επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου. Προσέρχομαι με αποφασιστικότητα, με πλήρη πολιτική βούληση προκειμένου να συμβάλω σε αυτό που επιδιώκουμε από την επομένη της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εκτίμησε ότι αυτή θα είναι μια βδομάδα που θα δοκιμαστεί η κάθε μια πλευρά και τόνισε ότι «η δική μας πλευρά δεν θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει σε ναυάγιο την προσπάθεια του ΓΓ. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως παραμένω πιστός σε όσα έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου κατά την άτυπη συνάντηση, πως παραμένω και εμμένω σε αυτό που αποδέχθηκα και δεν είναι άλλο από το κείμενο που ετοίμασε την πρώτη μέρα η κ. Λουτ», ανέφερε.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών του, αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο ΓΓ των ΗΕ για τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας Zoran Zaev.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή των αρχηγών κρατών ο ΓΓ των ΗΕ και το βράδυ θα παραστεί μαζί με τη σύζυγό του στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση στις 26 Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα έχει διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Lavrov, ενώ στη συνέχεια θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narenda Modi.

Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ Antonio Guterres. Ακολούθως θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο οίκημα της Αρχιεπισκοπής. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ανδρέας Μαυρογιάννης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 29 Σεπτεμβρίου.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top