ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε την ηγεσία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε την ηγεσία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC

Kύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ είναι τρεις αξιόπιστοι εταίροι για την σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσαν ο Πρόεδρος και τα ηγετικά στελέχη του AIPAC, της μεγαλύτερης οργάνωσης του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι σε συνάντηση τη Δευτέρα (23/9) το βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο ΠτΔ ενημέρωσε την οργάνωση για το Κυπριακό και τις παράνομες ενέργειες της 'Αγκυρας στην ΑΟΖ.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, στη συνάντηση έγινε από κοινού ανασκόπηση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, καθώς και των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ και εκφράστηκε ικανοποίηση για το υψηλό επίπεδο ης Κυπρο-Ισραηλινής συνεργασίας και τη διασύνδεση των ΗΠΑ με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

«Εξετάστηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν σε αυτή τη συνεργασία και συζήτησαν ιδιαίτερα θέματα όπως η πρόοδος στην άρση του εμπάργκο με τη γνωστή αναθεώρηση της νομοθεσίας στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι από μέρους της ηγεσίας του AIPAC εκφράστηκε ευαρέσκεια για το επίπεδο των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ και η διαβεβαίωση για τη δική της συμπαράσταση και πρόθεση για συμβολή στη βελτίωση των κυπρο-αμερικανικών σχέσεων, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Κύπρου για την επίλυση του Κυπριακού και για τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Τα μέλη της αντιπροσωπείας της οργάνωσης υπογράμμισαν για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ είναι τρεις αξιόπιστοι εταίροι, τρία κράτη, ο ρόλος των οποίων είναι σημαντικός για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε ο κ. Προδρόμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την ηγεσία του AIPAC για τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, για τις παραβιάσεις, τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα έναντι της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε επίσης στις τουρκικές απειλές σχετικά με την Αμμόχωστο, υπογραμμίζοντας την αξία να υπερισχύσουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την Σύμβουλο του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στους όρους αναφοράς εφόσον τερματιστούν τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία.

Επίσης η ηγεσία της οργάνωσης εξέφρασε την υποστήριξή της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Ειδική αναφορά έγινε από την ηγεσία του AIPAC στην ενεργειακή συνεργασία στη Μεσόγειο, στον λεγόμενο ευρωπαϊκό ενεργειακό διάδρομο και στον αγωγό EastMed.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για το ότι προχωρά η έρευνα γύρω από τον αγωγό, αναλύοντας ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις οι οποίες εξετάζονται, όπως είναι πιθανός τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου.

Ανέφερε επίσης ότι όλες οι επιλογές είναι υπόψη, αλλά στο τέλος θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, αφού υπάρξουν και οι μελέτες για τον EastMed ανάλογα με τα τεχνικο-οικονομικά δεδομένα και το τι είναι περισσότερο συμφέρον και βιώσιμο, ούτως ώστε να υπάρξει και η αξιοποίηση/εμπορευματοποίηση των αποθεμάτων ενέργειας όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και των γειτονικών κρατών από κοινού.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top