ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών ο Αναστασιάδης – Θα απαντήσει σε όλα τα ανοικτά μέτωπα για το Κυπριακό

Στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών ο Αναστασιάδης – Θα απαντήσει σε όλα τα ανοικτά μέτωπα για το Κυπριακό

Μηνύματα προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα για την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία και να βρεθεί δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής λύσης του, θα περιέχει η σημερινή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο ΠτΔ, καλείται να απαντήσει στις αναφορές του Τσαβούσογλου, ότι ο ίδιος του πρότεινε λύση δύο κρατών, αλλά και να θέσει επί τάπητος την μέχρι στιγμή κατάσταση στο Κυπριακό. Καλείται επίσης, να χειριστεί και τις κατηγορίες του Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες σε βάρος της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ευθύνες στην Ε/κ πλευρά έδωσε και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Τρίτη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης,  του ΟΗΕ, ανέφερε πως «Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μια ανισότιμη και άδικη πολιτική επιβολής και αρνείται να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους».

Για το θέμα των εγγυήσεων ανέφερε πως «είναι φανερό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα υπό την προϋπόθεση των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας έχουν κακές προθέσεις από την αρχή και η Τουρκία από την άλλη πλευρά, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της μέχρι να βρεθεί λύση που να εγγυάται την ασφάλεια και τη διατήρηση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού».

Ωστόσο μετά τις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαίκ Πομπέο η θέση της Κύπρου ενισχύεται. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία στο λαό της Κύπρου να έχει ένα πιο ειρηνικό και ευημερούν μέλλον» ανέφερε και πως τυχόν μονομερείς ενέργειες για να ανοίξουν ξανά τα Βαρώσια ή να εγκατασταθούν στην πόλη άλλοι πλην των αρχικών της κατοίκων, δεν θα συνέβαλλαν στην επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης και θα ήταν αντίθετες με τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Με την ομιλία του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να ανατρέψει όλες τις αναφορές που βαραίνουν την Ε/κ πλευρά και να επανατοποθετήσει στις σωστές βάσεις την αποτυχία του Κραν Μοντάνα.

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να εκφωνηθεί μεταξύ 4-5 το απόγευμα ώρα Κύπρου.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον Πρωθυπουργό της Ινδίας  Ναρέντρα Μόντι

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει και θα μιλήσει στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top