ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΗ: Παραμένει το... χάος με τους εράνους στις κηδείες - 'Για όνομα του Θεού' είπε ο Λιλλήκας

ΒΟΥΛΗ: Παραμένει το... χάος με τους εράνους στις κηδείες - 'Για όνομα του Θεού' είπε ο Λιλλήκας

Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από μακρά συζήτηση, καταψήφισε τις δύο προτάσεις νόμου που στόχευαν σε τροποποίηση του νόμου για τη διενέργεια εράνων ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν τη διεξαγωγή εράνων στον περίβολο των ναών σε κηδείες.


Τη μια πρόταση νόμου κατέθεσαν η Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, Ευανθία Σάββα και Ειρήνη Χαραλαμπίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ και τη δεύτερη ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών, και η Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ.

Η συζήτηση που προηγήθηκε εστίασε από τη μια στην αρμοδιότητα της Βουλής να ρυθμίσει ζητήματα που αφορούν την εκκλησία όπως οι έρανοι στους περιβόλους των ναών. Υπεισήλθε όμως και στο δικαίωμα των Βουλευτών να απέχουν από την ψηφοφορία, δηλώνοντας προσωπική σχέση με το υπό ψηφοφορία νομοθέτημα.

Οι εισηγητές των ρυθμίσεων στις τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια είπαν ότι με την ψήφιση τους σε νόμο θα επέλθει ευταξία στις κηδείες και στη διαχείριση των εισφορών και ταυτόχρονα θα προβλεφθούν και αντιμετωπισθούν διάφορα έκτροπα που παρατηρήθηκαν σε κηδείες στους περιβόλους των ναών ή και μεταξύ συγγενών των αποβιώσαντων, εκκλησιαστικών επιτροπών και ιερέων.

Ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε σπαρακτική την τοποθέτηση του Κωστή Ευσταθίου που είπε πως είναι λυπηρό μέχρι τραγικό να ρυθμίζονται με νόμους αυτά τα θέματα. Πρόσθεσε πως καταδικάζει το παζάρι που γίνεται στις κηδείες και υπέδειξε πως όσοι περάσαν τον πόνο της απώλειας οικείου τους γνωρίζουν ότι δεν είναι όλα χρήμα και είσπραξη. Για το όνομα του Θεού, συνέχισε προσθέτοντας ότι κάποια πράγματα πρέπει να ξεφύγουν από τη μιζέρια που μας κατατρέχει.

Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα του Βουλευτή να δηλώνει τη σχέση του με το νομοθέτημα που τίθεται στην κρίση του κοινοβουλίου, ηγέρθη από τον Πρόεδρο της Βουλής ως αντίθετη άποψη στη δήλωση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου ότι απείχε και απέχει της συζήτησης επειδή μετέχει σε οργανισμούς που έχουν έσοδα από τους εράνους και ότι τελεί Πρόεδρος μη κυβερνητικού οργανισμού που έχει έσοδα από τις κηδείες. Για αυτό ανέφερε δεν θα ψηφίσει και θα τηρήσει αποχή.

Ο κ. Συλλούρης έκανε αναφορά στον κανονισμό της Βουλής που διαλαμβάνει ότι δηλώνεις σχέση και ψηφίζεις.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε πως ο Βουλευτής έχει απόλυτο δικαίωμα να τοποθετηθεί με βάση τη συνείδηση του. Πρόσθεσε πως ο ίδιος ήθελε τον κ. Αδάμου να μετέχει στην ψηφοφορία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Βουλής. Παρατήρησε πως ο κάθε νόμος που ψηφίζεται δυνατόν να επηρεάζει συμφέροντα πελατών των δικηγόρων Βουλευτών και άρα αυτοί θα έπρεπε να απέχουν από τις ψηφοφορίες, κάτι που θα τους καθιστούσε μειονεκτούντες Βουλευτές.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως ο Βουλευτής πρέπει να θέτει πρωτίστως την ηθική υποχρέωση πέρα από τη νομική.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top