ΔΙΕΘΝΗ

Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα ζητούν Τουσκ, Σασόλι, Γιούνκερ και Φον Ντερ Λάιεν

Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα ζητούν Τουσκ, Σασόλι, Γιούνκερ και Φον Ντερ Λάιεν

 Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εισηγούνται με κοινή τους επιστολή, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και η εκλεγμένη επόμενη Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Σε κοινή τους επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα απόψε, υπενθυμίζουν στους 27 ότι τον περασμένο Ιούνιο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων παρέπεμπαν το θέμα σε απόφαση το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

"Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτό που τους ζητήσαμε να κάνουν", σημειώνουν, και τονίζουν ότι "η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί σημαντική προσπάθεια από τους πολίτες τους", επισημαίνοντας πως "δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας", πως "θα χρειαστεί πολλή σκληρή δουλειά για μεταρρυθμίσεις" και πως οι δύο χώρες γνωρίζουν ότι η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ "δεν θα επέλθει εν μία νυκτί".

"Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες και με τις δύο χώρες", καταλήγει η επιστολή. Σημειώνεται πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε μια στρατηγική επιλογή και εκτιμούν πως οι δύο χώρες θα συμβάλουν στην υποστήριξη του διεθνούς ρόλου της Ένωσης, έχοντας εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης".

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το τελευταίο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών που θα διεξαχθεί στις 14 του μήνα, προβλέπει ήδη την απόδοση ημερομηνίας  έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top