ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη μέρα της εισβολής - Αντίδραση κατά της πειρατείας και το Εθνικό Συμβούλιο

Η επόμενη μέρα της εισβολής - Αντίδραση κατά της πειρατείας και το Εθνικό Συμβούλιο

Από την Πέμπτη 03/10, η Τουρκία, έχει εισβάλει στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνοντας το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με απώτερο στόχο της διεξαγωγή γεωτρήσεων.

Του Ανδρέα Πογιατζή 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εισβάλει τουρκικό γεωτρύπανο στην  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου με στόχο τις γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρμοδίων τμημάτων, το Yavuz εισέβαλε στο τεμάχιο 7 για να πραγματοποιήσει έρευνα σε στόχο που καταγράφηκε πριν από μερικούς μήνες από τις παράνομες έρευνες που πραγματοποίησε το ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τουρκικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, αφού εκτός από το γεγονός πως αμφισβητούνται ανοιχτά τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου, αμφισβητούνται και οι συμφωνίες με τα γειτονικά κράτη και τις πετρελαϊκές εταιρείες, που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία.

 Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση  NAVTEX, ως απάντηση στις τουρκικές δραστηριότητες. Η NAVTEX, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης αναφέρει πως, η τούρκικη NAVTEX  που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του, αποτελεί μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στη ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει στις 10.30 τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό τη σκιά των νέων τουρκικών προκλήσεων, με την επάνοδο του πλωτού γεωτρύπανου "Γιαβούζ" στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) για τη διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων.

Νωρίς το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Γιώργος Λακκοτρύπης και Σάββας Αγγελίδης.

Κατά τη σύνοδο του Εθνικού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τα μέλη του για τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στις 27 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, καθώς και για τις υπόλοιπες επαφές και διαβουλεύσεις που είχε στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται επίσης να τεθεί επί τάπητος το θέμα των νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας με την επιστροφή του "Γιαβούζ" για παράνομες γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, και να συζητηθεί το θέμα της προσφυγής της Λευκωσίας στον ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας εκ νέου την Τουρκία όπως τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και όπως αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά πλοία της, και υπογραμμίζοντας πως η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο.

Η σνακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που εκδόθηκε το πρωί, αναφέρει πως "η επαπειλούμενη γεώτρηση, αυτή τη φορά εντός τεμαχίου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως "παραβιάζοντας εκ νέου κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία επέλεξε να πραγματοποιήσει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός του θαλασσίου τεμαχίου 7, το οποίο και έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές εταιρείες και το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, ως αυτή έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003".

Υπογραμμίζεται πως "η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας" και ότι "η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί απτό παράδειγμα της στάσης της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει  τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλασσίων ζωνών της"

"Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση της απροκάλυπτα προκλητικής και κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, η οποία επιλέγει να απομακρύνεται  με γοργά βήματα, και οριστικά, από τη διεθνή νομιμότητα, μη διστάζοντας να θέσει σε κίνδυνο  την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο", επισημαίνει η κυπριακή κυβέρνηση.

"Καλούμε εκ νέου την Τουρκία όπως τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και όπως αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά πλοία της από την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Οι απροκάλυπτες απειλές και οι τακτικές εκφοβισμού συνιστούν πρακτική άλλων εποχών. Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο", τονίζει περαιτέρω.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως "η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης"

Υπενθυμίζονται, εν προκειμένω, οι καταδικαστικές των τουρκικών παράνομων ενεργειών αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, καθώς και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019, δια των οποίων καλούνται η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας, υπό το φως των συνεχιζόμενων παράνομων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top