Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύντομα ειδικός κατάλογος μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας

Σύντομα ειδικός κατάλογος μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ειδικός κατάλογος από τον ΟΑΥ με ως το επί το πλείστον μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα συνταγογραφούνται από συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών και επηρεάζουν κυρίως χρόνιους ασθενείς, όπως οι θαλασσαιμικοί, ογκολογικοί ασθενείς, ρευματοπαθείς, κ.ά.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη ροή εγγραφής γιατρών όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις επαρχίες, ο αριθμός των οποίων τώρα βρίσκεται στους 1.000.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Ιωάννου, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις πολιτών σε σχέση με τους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ στο Facebook, και σε σχέση με παροδικές ελλείψεις φαρμάκων, είπε ότι αυτό ήταν απόρροια διαφόρων παραγόντων, όπως η υπερσυνταγογράφηση που παρατηρήθηκε ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη του ΓεΣΥ, αλλά και της μη εφαρμογής των περιορισμών και των πρωτοκόλλων εξ αρχής, που θα επέτρεπαν τον καλύτερο έλεγχο της υπερκατανάλωσης.

Το γεγονός, είπε ο κ. Ιωάννου, «ότι περάσαμε σε ένα εντελώς νέο Σύστημα Υγείας, με κάποια προϊόντα να διατίθενται για πρώτη φορά σε μαζική κλίμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία, δημιούργησε στους εισαγωγείς φαρμάκων και τους φαρμακοβιομήχανους δυσκολίες ως προς τον ακριβή υπολογισμό των ποσοτήτων που θα χρειαζόταν για κάθε φαρμακευτικό προϊόν».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «έχοντας ήδη τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αυτούς τους τέσσερις μήνες, οι εκτιμήσεις και η οργάνωση των εμπλεκόμενων φορέων θα μπορεί να γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, περιορίζοντας τις ελλείψεις στο ελάχιστο δυνατό».

Οι ελλείψεις σε κάποιες περιπτώσεις, υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, οφείλονται σε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την κυκλοφορία των φαρμάκων.

Πιο ειδικά, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ελλείψεων σε θυροξίνη, λέγοντας ότι «η θυροξίνη που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Φαρμάκων του ΓεΣΥ δεν παρουσιάζει έλλειψη, σε αντίθεση με τη θυροξίνη που η κατασκευάστρια εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον να ενταχθεί στο ΓεΣΥ, που παρουσίασε όντως έλλειψη στην αγορά, εξαιτίας προβλήματος που προέκυψε με την άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος λόγω Brexit».

Σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με τη μη συμπερίληψη στον Κατάλογο Φαρμάκων του ΓεΣΥ των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις αυτά συστήνονται από τους θεράποντες ιατρούς ως μέρος της προτεινόμενης θεραπείας, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι« ο ΟΑΥ και οι εμπλεκόμενοι φορείς, αναγνωρίζοντας την ανάγκη χορήγησης αυτών των φαρμάκων ως μέρος της θεραπείας συγκεκριμένων ομάδων ασθενών, προχώρησε στον καταρτισμό ειδικού Καταλόγου με ως επί το πλείστον ΜΗΣΥΦΑ που θα συνταγογραφούνται από συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών και επηρεάζουν κυρίως χρόνιους ασθενείς, όπως οι θαλασσαιμικοί, ογκολογικοί ασθενείς, ρευματοπαθείς, κτλ».

Περισσότερες λεπτομέρειες θα εκδώσει τις επόμενες μέρες ο ΟΑΥ, είπε.

Σε σχέση με τη χορήγηση των εμβολίων εντός του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης θα χορηγείται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως προνοεί η απόφαση της αρμόδιας αρχής, ενώ αναφορικά με τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εμβολιαστικό Σχήμα που ετοιμάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αυτά θα χορηγούνται μέσω του ΓεΣΥ από τους συμβεβλημένους Παιδίατρους.

Αναφορικά με παράπονα για την αύξηση των συμπληρωμών στα φάρμακα, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι οι ασθενείς προστατεύονται από τις αυξημένες συμπληρωμές μέσω της ετήσιας καταβολής συμπληρωμών, αθροιστικά για όλες τις υπηρεσίες υγείας, η οποία ανέρχεται στα €150 για τον γενικό πληθυσμό και στα €75 για κάποιες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι λήπτες ΕΕΕ.

Σε ανησυχίες αναφορικά με την εξυπηρέτησή πολιτών από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στου προσωπικούς γιατρούς, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι στη ρύθμιση αυτού του φαινομένου θα συμβάλει ουσιαστικά η αύξηση των γιατρών που συμβάλλονται με το ΓεΣΥ και ο επαναδιαμοιρασμός των ασθενών.

Σύμφωνα με τον ίδιο σημαντικό ρόλο στην απάμβλυνση του φαινομένου παίζει και η απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου και δίνει το δικαίωμα στους δικαιούχους που το επιθυμούν να αλλάξουν τον προσωπικό τους γιατρό εφόσον έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες από την αρχική εγγραφή τους στο Σύστημα.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία που χρειάζεται να κάνουν οι δικαιούχοι για παραπομπή σε ειδικό γιατρό, μετά από παράπονα που εξέφρασαν χρόνιοι ασθενείς, όπως οι καρκινοπαθείς. Διευκρίνισε ότι το Σύστημα σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε οι χρόνιοι πάσχοντες να επισκέπτονται τον ιατρό της ειδικότητας με μακροχρόνιο παραπεμπτικό που εκδίδει ο προσωπικός γιατρός και ισχύει για 12 επισκέψεις για 12 μήνες.

Επεσήμανε δε πως μετά από τροποποίηση στο λογισμικό, τα παραπεμπτικά για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις ισχύουν πλέον για έξι μήνες.

 Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ψάχνουν μαρτυρίες για το σοβαρό τροχαίο στη Λεμεσό - Εκτινάχθηκε στο πεζοδρόμιο ο 17χρονος

Δε χορταίνουν τα ταξίδια: Υπερδιπλασιάστηκαν οι επιβάτες στην ΕΕ το 2022 - Το top5 των αεροδρομίων

Θα φάμε αρνί φέτος; Οι σοβαρές ελλείψεις, οι τιμές στα «ύψη» και η «στροφή» σε άλλο κρέας - «Θα έχουμε πρόβλημα τα Χριστούγεννα»

Μοσάντ: Ανακοίνωσε ότι απέτρεψε επίθεση που σχεδίαζε το Ιράν κατά Ισραηλινών στην Κύπρο

Έταζε αμάξια σε πολίτες και δεν τους τα έφερνε ποτέ - Συνελήφθη 29χρονος που «έφαγε» χιλιάδες ευρώ

Πανέτοιμη η ΕΔΕΚ: Ξεκίνησε πρώτη ανακοινώσεις ψηφοδελτίων από την Επαρχία Πάφου - Ακολουθούν ανακοινώσεις και για τις άλλες ΕπαρχίεςΑσφυκτικό πρέσινγκ στην Αννίτα - Το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ και οι κρίσιμες αποφάσεις για τις τοπικές εκλογές

Ασφυκτικό πρέσινγκ στην Αννίτα - Το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ και οι κρίσιμες αποφάσεις για τις τοπικές εκλογές

Δύσκολη προμηνύεται η ερχόμενη εβδομάδα κυρίως για τον ΔΗΣΥ σε σχέση με τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει για τις τοπικές εκλογές. Τη Δευτέρα 11/12 συνεδριάζει αρχικά το εκτελεστικό γραφείο και ακολούθως το πολιτικό γραφείο του κόμματος για την επικύρωση των ονομάτων που θα στηρίξει για τις θέσεις Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Περιφερειαρχών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top