ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πλειοψηφία η απόφαση της «βουλής» για άρση της ασυλίας Οζγκιουργκιούν

Με πλειοψηφία η απόφαση της «βουλής» για άρση της ασυλίας Οζγκιουργκιούν

Μια πολύκροτη υπόθεση που ξεκίνησε από το διαζύγιο του πρώην προέδρου του ΚΕΕ, πρώην «πρωθυπουργού» και νυν «βουλευτή», Χουσείν Οζγκιουργκιούν και έφτασε ενώπιον της «γενικής εισαγγελίας» ως καταγγελία από το κόμμα του Λαού και τον Κουντρέτ Οζερσάι, έφτασε χθες σε σημείο καμπής για το μέλλον του γνωστού πολιτικού που αντιμετωπίζει κατηγορίες για αδικαιολόγητα εισοδήματα και καταθέσεις την περίοδο που είχε «πολιτειακά αξιώματα».

Η ολομέλεια της «βουλής», μετά από ομόφωνη πρόταση της αρμόδιας «ερευνητικής επιτροπής», ενέκρινε με 41 ψήφους υπέρ, την άρση της «βουλευτικής ασυλίας» του κ. Οζγκιουργκιούν, ο οποίος τώρα μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για να δικασθεί. Δύο ήταν οι ψήφοι εναντίον της εισήγησης για άρση της «ασυλίας» ενώ 7 «βουλευτές» δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, μεταξύ αυτών ο ίδιος ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν, δύο ακόμη «βουλευτές» του ΚΕΕ, ο Σερντάρ Ντενκτάς με δύο «βουλευτές» του ΔΚ, και μία «βουλευτίνα» του ΡΤΚ στην Κερύνεια.  
 
Εναντίον της άρσης της «ασυλίας» ψήφισαν οι δύο «βουλευτές» του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί και Μπερτάν Ζάρογλου.
 
Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες στελέχη και «βουλευτές» του ΔΚ άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο στελέχη και «βουλευτές» άλλων κομμάτων να προσχωρήσουν στο ΔΚ, το οποίο έχει συμφωνήσει σε «κοινοβουλευτική συνεργασία» με το κόμμα Αναγέννησης. Στα σενάρια που ακούγονται και έχουν γραφθεί στον τ/κ Τύπο, υπό μορφή αρθρογραφιών ή σχολίων, περιλαμβάνεται και η μεταγραφή «βουλευτών» του ΚΕΕ στο ΔΚ, που μπορεί να προκαλέσει την απώλεια της πλειοψηφίας της «κυβέρνησης» συνεργασίας ΚΕΕ – ΚΛ που σήμερα έχει 30 έδρες, 4 παραπάνω από την πλειοψηφία που απαιτείται.
 
Στην ομιλία του χθες ο Ερχάν Αρικλί του ΚΑ ανέφερε ότι από την ίδρυση του ψευδοκράτους μέχρι το 2019, ζητήθηκε η άρση της «βουλευτικής ασυλίας» για 17 «βουλευτές» και αυτό έγινε μόνο σε δύο περιπτώσεις. Από το 1994 μέχρι το 2018 θέμα άρσης ασυλίας δεν τέθηκε ποτέ, σημείωσε λέγοντας ότι το 2018 το θέμα ανακίνησε το κόμμα του Λαού μόλις μπήκε στη «βουλή» με τις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» πέρυσι.
 
Ο Ερχάν Αρικλί κατηγόρησε ως εκβιαστή τον Κουντρέτ Οζερσάι που – όπως είπε – είχε πει στο ΚΕΕ ότι είτε θα αρθεί η «ασυλία» του Οζγκιουργκιούν είτε δεν θα σχημάτιζαν «κυβέρνηση» από κοινού και «έθεσε υπό ομηρία/εκβιασμό την βούληση του ΚΕΕ»,
 
Κάλεσε δε όσους θα ψήφισαν υπέρ της άρσης της «ασυλίας» του Χουσείν Οζγκιουργκιούν να ψηφίσουν και υπέρ της τροπολογίας του «συντάγματος» που προωθεί το κόμμα του από κοινού με το ΔΚ για την άρση της «βουλευτικής ασυλίας» για όλους τους «βουλευτές» όταν υποπέσουν σε αδίκημα.
 
Ο Σερντάρ Ντενκτάς πρότεινε την αναβολή της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι τον τελευταίο ένα χρόνο ηγέρθη θέμα για την άρση της «ασυλίας» δύο «βουλευτών» (ήρθη και η «ασυλία» του επίσης «βουλευτή» του ΚΕΕ, Αϊτάτς Τσιαλούντα), λέγοντας ότι θα πρέπει να συζητηθεί θέμα άρσης της «βουλευτικής ασυλίας» όλων των «βουλευτών».
 
Το θέμα δεν είναι προσωπικό δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι προέβη στις ενέργειες που προέβη τότε έχοντας στα χέρια του στοιχεία από την «αστυνομική» έρευνα και αφού η «εισαγγελία» είχε διαπιστώσει ότι υπάρχει αδίκημα.
 
Χαρακτήρισε δε έκφραση ασέβειας το «εκβιαστής» που του απέδωσε ο Ερχάν Αρικλί. Είναι δουλειά των «δικαστηρίων» να πάρουν την απόφαση, σημείωσε.
 
Ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν κατηγορείται με 43 διαφορετικές κατηγορίες που αφορούν μεγάλα ποσά που εντοπίστηκαν σε τραπεζικούς του λογαριασμούς μεταξύ των ετών 2015 – 2017.
 
Ο ίδιος ο κ. Οζγκιουργκιούν έκανε ένα σύντομο σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με λογοπαίγνιο αναφέροντας ότι από την άρση της «ασυλίας» (που στα τουρκικά προέρχονται από την λέξη ‘άγγιγμα, επαφή’ και άρα κυριολεκτικά σημαίνει άρση της μη επαφής), ανησυχεί μόνο η γυναίκα του.
 

ΑΠΟ: ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top