ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση δημοσίου χρέους θα προκαλέσει στη Βρετανία το Brexit χωρίς συμφωνία

Αύξηση δημοσίου χρέους θα προκαλέσει στη Βρετανία το Brexit χωρίς συμφωνία

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 θα ανέλθει το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιεί σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS).

Οι οικονομολόγοι της βρετανικής οικονομικής δεξαμενής σκέψης, που θεωρούνται αυθεντίες στα δημόσια οικονομικά, σημειώνουν ότι το χρέος θα αυξηθεί δραματικά λόγω των έκτακτων περικοπών φόρων και την μεγαλύτερων κρατικών δαπανών που θα απαιτηθούν για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις του ‘no deal’.

Σε ένα τέτοιο σενάριο προβλέπεται μηδενική ανάπτυξη το 2020-21, ακόμα και με μείωση του επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας και έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα τετραπλασιαζόταν στα 100 δισεκατομμύρια λίρες ή 4% του ΑΕΠ έως την άνοιξη του 2022, αντιστρέφοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία στον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος που θα συσσωρευόταν, υπολογίζεται ότι θα πλησίαζε στο 90% του ΑΕΠ. Τα διαδοχικά δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν αυξήσει το σημερινό χρέος της Βρετανίας στα 1,8 τρισεκατομμύρια λίρες ή περίπου 80% του ΑΕΠ, ποσοστό υπερδιπλάσιο από την περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ούτως ή άλλως το ύψος του κρατικού δανεισμού της Βρετανίας θα υπερδιπλασιαστεί κατά το επόμενο οικονομικό έτος, ανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Αποδίδουν αυτή την αύξηση στις κατά πολλούς προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αυξημένες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, τα σχολεία και την αστυνομία. Οι υπολογισμοί του ινστιτούτου αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί από 29,3 δισεκατομμύρια λίρες σήμερα σε πάνω από 50 δισεκατομμύρια του χρόνου.

Ο διευθυντής του IFS Πολ Τζόνσον προειδοποίησε ότι αυτό το «ανοδικό σπιράλ χρέους και ελλείμματος» είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει αργότερα σε νέα περίοδο λιτότητας.

Προειδοποιώντας κατά της περικοπής φόρων για εκλογικές σκοπιμότητες, ο κ. Τζόνσον προειδοποίησε τον πρωθυπουργό: «Η κυβέρνηση πλέει χωρίς κάποια αποτελεσματική δημοσιονομική άγκυρα. Δεδομένου του πρωτοφανούς επιπέδου αβεβαιότητας και των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, δε θα έπρεπε να εξετάζει προσφορές περαιτέρω μονίμων φοροελαφρύνσεων στον επόμενο προϋπολογισμό».

AΠ0: ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top