ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις Υπουργοί των ΗΠΑ επικρίνουν την Τουρκία για την εισβολή στη Συρία

Τρεις Υπουργοί των ΗΠΑ επικρίνουν την Τουρκία για την εισβολή στη Συρία

Η αποστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μέσο έχουμε στη διάθεσή μας – οικονομική και διπλωματική ισχύ – για να διασφαλίσουμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πράξει όσα δήλωσε πως πιθανόν θα κάνει, δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στον τηλεοπτικό σταθμό WKRN-TV του Τενεσί.

Ο κ. Πομπέο επισκέφθηκε την πόλη Νάσβιλ του Τενεσί – που φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος κουρδικό πληθυσμό στις ΗΠΑ - όπου παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.

«Έχουμε ομάδα στην Συρία και στην περιοχή. Εργαζόμαστε με άλλες πρωτεύουσες. Το απόγευμα θα συνομιλήσω με Ευρωπαίους ομολόγους μου. Κινητοποιούμε όλον τον κόσμο για να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να βοηθήσουμε στην προστασία των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία. Γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό και η Αμερική δεσμεύεται να το επιτύχει».

Αργότερα ο Μάικ Πομπέο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ύβ Λεντριάν και όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζήτησαν τις ανησυχίες τους «για την τουρκική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία, ενώ ο κ. Πομπέο ευχαρίστησε τη Γαλλία για τις δημόσιες τοποθετήσεις της».

Στη συνέντευξή του στον σταθμό WKRN-TV, ο Μάικ Πομπέο δικαιολόγησε την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες.«Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε την Κυριακή, ότι δεν έχουμε πολλούς στρατιώτες στο συγκεκριμένο μέρος, είμαστε σε κίνδυνο, ας τους αποσύρουμε για να μην διακινδυνεύσουν. Οι Τούρκοι κατέβαιναν σε σημαντικούς αριθμούς. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ξεκαθάρισε την πρόθεσή του και ο Πρόεδρος Τραμπ έλαβε τη σωστή απόφαση, να απομακρύνει από τον κίνδυνο τους Αμερικανούς στρατιώτες».

Σε άλλη συνέντευξη προς τον τηλεοπτικό σταθμό WSMV-TV, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να καθησυχάσει τους Κούρδους που κατοικούν στο Νάσβιλ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν και θα συνεχίσουν να είναι απίστευτα υποστηρικτικές για την προστασία τους. Έχουμε θέσει στο κέντρο της δουλειάς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη θητεία μου, την προστασία όλων των ανθρώπων ανά τον κόσμο, των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, των θρησκευτικών μειονοτήτων, της θρησκευτικής ελευθερίας, όλων των πραγμάτων που γνωρίζω ότι οι Κούρδοι  που ζουν σ’ αυτή την περιοχή νοιάζονται βαθιά. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Τέλος σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό WZTV, ο Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλούμε, εργαζόμαστε για να πείσουμε τους Τούρκους ότι οι ενέργειες που έχουν αναλάβει στη λωρίδα κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τους Κούρδους».
 
Οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν τις κουρδικές συμμαχικές δυνάμεις, λέει ο ΥΠΑΜ
 
Το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν τις κουρδικές συμμαχικές δυνάμεις έστειλε και ο Υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο από κοινού με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ. Ανέφερε ότι η απόφαση της Τουρκίας έχει φέρει τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση και προειδοποίησε τους Τούρκους εταίρους του για τη «ζημιά που η κατάσταση αυτή προκαλεί στις διμερείς σχέσεις μας».

Ομολόγησε, πάντως, ότι αν και ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ να σταματήσουν την επιχείρηση, δεν έλαβε κάποια ένδειξη ότι επιθυμούν να σταματήσουν.
 
«Δεν με εκπλήττει γιατί από τότε που ανέλαβα καθήκοντα, στα τέλη Ιουλίου, και είχα πολλαπλές συνομιλίες μαζί του, αυτό ήταν το μόνιμο θέμα, για την τρομοκρατική απειλή από το PKK και το YPG. Ήταν αμετακίνητοι στο να κάνουν αυτή την επέμβαση και ήταν δυσαρεστημένοι με την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, οπότε δεν έχω δει καμία ελάττωση όσον αφορά τη δέσμευσή τους, αυτή τη στιγμή».

Ο Στρατηγός Μίλεϊ έδωσε στοιχεία για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που καλύπτουν αυτή τη στιγμή πλάτος 125 χιλιομέτρων – από τα 440 – της Τουρκο-συριακής μεθορίου, μεταξύ του χωριού Tal Abyad (δυτικά) και του Ras al-Ain (ανατολικά). Από τις περιοχές αυτές έχουν απομακρυνθεί οι Αμερικανοί στρατιωτικοί, όμως η παρουσία τους συνεχίζεται σε άλλες περιοχές της Συρίας.
 
Μέχρι στιγμής, οι Τούρκοι έχουν διενεργήσει βομβαρδισμούς θέσεων με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επίγειες μονάδες πυροβολικού καθώς και τεθωρακισμένων.
 
Σε σχέση με τις χερσαίες δυνάμεις, χαρακτήρισε μέχρις στιγμής σχετικά περιορισμένη την επιχείρηση ενώ έχουν καταληφθεί δύο χωριά, ανατολικά και δυτικά της «Ζώνης του Μηχανισμού Ασφαλείας’
 
«Έχουν έρθει νότια και στις δύο πλευρές με τουρκικό ελαφρύ πεζικό και καταδρομείς, σε συντονισμό με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Αριθμητικά μιλούμε για μερικές εκατοντάδες Τούρκων στρατιωτών  και ίσως μέχρι περίπου 1.000 άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
 
Έχουν προχωρήσει στα δυτικά 5 έως 7 - ίσως 10 χιλιόμετρα - και στα ανατολικά 1 έως 2 με 3 χιλιόμετρα. Έτσι, η επιδρομή στο έδαφος είναι σχετικά περιορισμένη, αλλά οι βομβαρδισμοί από εδάφους και αέρος συνεχίζονται».

Για ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων μίλησε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ
  
Ο Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε χθες την Τουρκία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις μετά την επέμβαση στη Συρία. Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο εξουσιοδοτεί αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών να ετοιμάσουν "πολύ σημαντικές νέες κυρώσεις" σε βάρος της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ενεργοποιηθούν επί του παρόντος.

"Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε. Αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν χρειαστεί να το κάνουμε. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις", δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top