ΔΙΕΘΝΗ

Tουσκ: To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία για το Brexit μετά και τη θετική γνώμη της Ιρλανδίας

Tουσκ: To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία για το Brexit μετά και τη θετική γνώμη της Ιρλανδίας

Την υιοθέτηση της συμφωνίας της Κομισιόν με τον Μπόρις Τζόνσον για το Brexit ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως είπε "μετά τη θετική γνώμη της Κομισιόν και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας".

Ο Ντόναλντ Τουσκ σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του άρθρου 50 τόνισε ότι οι 27 της ΕΕ υιοθέτησαν τη συμφωνία, και καλούν σε ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών (επικυρώσεις από κοινοβούλια), ώστε να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση από την 1η Νοεμβρίου.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξήγησαν ότι έχει τεράστια σημασία το ότι με τη συμφωνία δεν έχει αντίρρηση η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με την οποία τα κράτη μέλη στέκονται αλληλέγγυα. Ο κ.Τουσκ υπενθύμισε ότι το συστατικό που κατέστησε τη συμφωνία εφικτή ήταν η αποδοχή από πλευράς ΗΒ των συνοριακών ελέγχων των εισαγωγών προς τη Βόρεια Ιρλανδία από την υπόλοιπη Βρετανία.

Ειδικά αναφορά στη σταθερότητα που προσφέρει η συμφωνία έκανε ο κ. Γιούνκερ. Ο κ. Τουσκ δήλωσε λυπημένος για το γεγονός ότι το ΗΒ φεύγει από την ΕΕ, ενώ τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο Λέο Βαράντκαρ, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, τόνισαν ότι η ΕΕ θα κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για όταν το ΗΒ θα θελήσει να επιστρέψει.

Ο Λέο Βαράντκαρ εξήγησε ότι η βασική διαφορά της σημερινής συμφωνίας από το παλιό backstop είναι πως το παλιό backstop δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί, ενώ το σημερινό πρωτόκολλο ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί. Τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στο βρετανικό κοινοβούλιο για το αν και κατά πόσο θα την επικυρώσει.

 Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top