ΦΟΙΤΗ-TEXT

Social Media: Γνωστοί - Άγνωστοι

Social Media: Γνωστοί - Άγνωστοι

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος να είναι αυτός που περνά από δίπλα σας; Ποιος να στέκεται τώρα μπροστά σας στην ουρά ή ποιος να κάθεται στο διπλανό τραπέζι;

Τι ιστορία να κουβαλά άραγε ο βιαστικός κύριος που περνά δίπλα μου, γιατί βιάζεται τόσο πολύ, τι να είναι άραγε τόσο σημαντικό; Ή ποιος λόγος να φέρνει αυτόν εδώ το συνταξιδιώτη στο Λονδίνο;

Αυτό το τελευταίο είναι που αναρωτήθηκα και εγώ στο αεροδρόμιο, όμως δεν έπνιξα αυτή τη σκέψη. Και ο λόγος που αυτή φορά δεν έπνιξα τη σκέψη μου ήταν απλά επειδή δεν είχα φέρει ως συνήθως το tablet μου, τη συσκευή που κατεξοχήν που κρατάει παρέα σε κάθε ταξίδι. Οπότε η μόνη επιλογή για να περάσει ευχάριστα η ώρα μου ήταν μια ευχάριστη, τυπική συζήτηση με έναν συνταξιδιώτη.

Τόλμησα λοιπόν και ρώτησα. Τι αστείο ε; Να χρειάζεται τόλμη πλέον για να συνομιλήσει ή να κοινωνικοποιηθεί κανείς. Να προυποθέτει την έλλειψη οποιασδήποτε άλλης μορφής διασκέδασης πριν να μιλήσει με τον διπλανό του γιατί διαφορετικά θα ήταν απορροφιμένος σε κάποιο παιχνίδι ή application. Και τι ειρωνικό, αυτόν το φαινομενικά άγνωστο που κάθεται δίπλα σου να κάνεις διπλές σκέψεις εάν θα του μιλήσεις ενώ καταλαβαίνεις ότι είστε «φίλοι» εδώ και μήνες. Πως είναι δυνατόν; 3 λέξεις φυσικά: «Μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Εκεί που αριθμώ 1000 και πλέον «φίλους», εκεί που διστάζω να κάνω «like» σε φωτογραφίες και ιδέες αγνώστων (με την έννοια ότι δεν τους γνώρισα προσωπικά) αλλά να που κομπιάζω να συνομιλήσω δια ζώσης με έναν συνάνθρωπό μου. Είναι τελικά κοινωνικά αυτά τα διαολεμένα δίκτυα; Τροφή για σκέψη.

Το ευτύχημα είναι που τελικά μίλησα, συνέταξα την πρώτη πρόταση και ρώτησα με ευγένεια ποιος σκοπός φέρνει αυτόν και την παρέα του στο Λονδίνο. Και εκείνη τη στιγμή ένιωσα αυτή την προαιώνια περιέργεια που ρέει στον ανθρώπινο νου να μάθει και να δει τον κόσμο από τα μάτια του κοσμογυρισμένου ξένου. Και ω ναι, τον είδα!

Τον είδα γιατί πέρα από τη γνωριμία στο αεροδρόμιο ακολούθησε συνάντηση σε μία μπυραρία του Λονδίνου όπου είχα την ευκαιρία να μάθω περισσότερα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Βρισκόμουν στα παρασκήνια του Game of Thrones, διάβαζα από τα μάτια αυτής της παρέας τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών από μία εντελώς διαφορετική και αλληγορική σκοπιά ενώ μετά ανέτρεξα για λίγο στα παιδικά μου χρόνια ανάμεσα σε ανέκδοτες ιστορίες για τα Pokémon και το δημιουργό τους. Τέλος βρέθηκα να περπατώ πλάι στη φωνή του Mickey Mouse χλευάζοντας έναν κακοντυμένο περαστικό με τη στολή του ομώνυμου ήρωα: «Τι ειρωνεία, αυτός ντυμένος Mickey Mouse να περνά δίπλα από κάποιον που χάρισε τη φωνή του στον ήρωα».

Τι κρίμα λοιπόν να αφήνουμε ανύποτες ιστορίες χαμένες, σκέψεις και προβληματισμούς επειδή απλά δεν «τολμήσαμε» να εκτεθούμε έξω από τη ζώνη ασφαλείας (comfort zone) μας και να αναδείξουμε την κοινωνική πλευρά του χαρακτήρα μας. Και αντίστοιχα, καθημερινά να σπαταλούμε μια δήθεν κοινωνικότητα  σε ανούσια «likes» και «follow». Τολμήστε λοιπόν την επόμενη φορά να «ξεχάσετε» το δικό σας tablet, το δική σας προσωπική ζώνη άνεσης στην οποία βυθίζεστε σε κάθε πολυσύχναστο χώρο και ίσως να δείτε την ομορφιά αυτού του κόσμου μέσα από τα μάτια κάποιου πολύ ενδιαφέρων αγνώστου.  Ίσως πάλι να είστε εσείς αυτός ο συναρπαστικός συνταξιδιώτης γεμάτος ιστορίες, εμπειρίες και γνώσεις οπότε μοιραστείτε τις με τον διπλανό σας και ενθαρύνετε τον να ξεφύγει από τη ζώνη άνεσής του!

Και μιας και αυτό το site απευθύνεται κυρίως σε φοιτητικό κοινό και δη του εξωτερικού, αξίζει να επισημάνω στους καινούριους κυρίως φοιτητές ότι οι σπουδές στο εξωτερικό δεν αφορούν μόνο την ακαδημαϊκή γνώση, αλλά πρωτίστως τη γνώση και τις επιρροές από το καινούριο περιβάλλον. Προερχόμενη από μία μικρή και κλειστή κοινωνία όπως αυτή της Κύπρου, η Αγγλία προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούριες κουλτούρες, να αναθεωρήσουμε ιδέες, να προβληματιστούμε, να διευρύνουμε την οπτικής μας και άρα να εξελιχθούμε ως προσωπικότητες. Η βασική προϋπόθεση όμως για να συμβούν τα πιο πάνω, είναι να  είμαστε δεκτικοί και θετικοί, να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας και να δράττουμε κάθε ευκαιρία για να ξεφύγουμε από το οικείο μας περιβάλλον. Γιατί, τελικά τα μεγαλύτερα μαθήματα είναι αυτά που διδάσκεται κανείς έξω από τις ακαδημαϊκές αίθουσες!

Ανδρέας Κυπριανίδης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top