ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΗΝΥΜΑ INTERPOL ΣΕ ΚΥΠΡΟ: Επιφυλακή σε όλη την Ευρώπη για τους ισλαμιστές μαχητές που δραπέτευσαν λόγω Τουρκίας

ΜΗΝΥΜΑ INTERPOL ΣΕ ΚΥΠΡΟ: Επιφυλακή σε όλη την Ευρώπη για τους ισλαμιστές μαχητές που δραπέτευσαν λόγω Τουρκίας

Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί απόδρασης μαχητών του ISIS οι οποίοι κρατούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έθεσαν σε επιφυλακή την Interpol. Η τελευταία, μάλιστα, ζητά συνδρομή από επηρεαζόμενες χώρες.

Του Φάνη Μακρίδη

Σε σημείωμα που κοινοποιήθηκε από το εν λόγω διεθνές σώμα ασφαλείας σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στης Αστυνομίας στην Κύπρο στις 16 Οκτωβρίου, μια ημέρα πριν τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Βορειοανατολική Συρία, εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο οι εν λόγω μαχητές να μετακινηθούν στην Ευρώπη.

Τα δεδομένα της Interpol

Η Interpol αναλύοντας τα δεδομένα κάνει λόγο για 11.000 μαχητές του ISIS , εκ των οποίων οι 2.000 προέρχονται από άλλες χώρες πέραν της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, σημειώνεται πως οι γεωπολιτικές συνθήκες και τα τεκταινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα την «απόδραση μερικών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι ήταν περιορισμένοι σε στρατόπεδα στη Βορειοανατολική Συρία» (σ.σ. ως γνωστόν αυτό το προκάλεσε η τουρκική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία).

Ισχυρή πεποίθηση

Προστίθεται πως αυτή η κατάσταση «έχει δημιουργήσει την ισχυρή πεποίθηση για περαιτέρω αποδράσεις περιορισμένων μαχητών που πιθανόν να επιχειρήσουν μετακίνησή τους σε άλλες χώρες», ενώ προβάλλεται η ανάγκη για αξιοποίηση του δικτύου πληροφοριών της Interpol που περιέχει στοιχεία για 40.000 θέσεις των «Ξένων Τρομοκρατών Μαχητών» (Foreign Terrorists Fighters –FTF).

Το διεθνές αστυνομικό σώμα, στη συνέχεια ζητά από τις χώρες-μέλη του να ενημερώνουν τη βάση δεδομένων που έχει καταρτιστεί, με στοιχεία ύποπτων ατόμων που μετακινούνται. Στοιχεία που αφορούν μεταξύ άλλων ημερομηνίες και αριθμούς ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σε επιφυλακή από τις 11/10

Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για το όλο θέμα από τις 11 Οκτωβρίου, όπως είχαμε αποκαλύψει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας είχαν ειδοποιηθεί να λάβουν προληπτικά μέτρα για αποφυγή τυχών δυσάρεστων καταστάσεων που έχουν να κάνουν με τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, αλλά και τα τελευταία τρομοκρατικά κτυπήματα σε βάρος Ισραηλινών.

Εμπιστευτικό μήνυμα που έχει αποσταλεί σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Αστυνομίας εντός της ημέρας (11/10) με την ένδειξη «κατεπείγον», καλούσε όλους τους αστυνομικούς σταθμούς της Λευκωσίας να αναπτύξουν αυξημένη κάλυψη (σ.σ. περιπολίες) στην πράσινη γραμμή. Ο τίτλος του μηνύματος έχει να κάνει με την αναμενόμενη «Αύξηση μεταναστευτικών ροών», λόγω των μαζικών μετακινήσεων αμάχων στην Συρία.

Σύζυγοι μαχητών ISIS υπέρ του Ερντογάν

Να σημειωθεί πως η γενικότερη απειλή του ISIS καταγράφεται και σε ρεπορτάζ των New York Times που δημοσιεύτηκε εντός της ημέρας (25/10). Σ΄ αυτό παρουσιάζονται δηλώσεις μελών οικογενειών μαχητών του ISIS που κρατούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στη Βορειοανατολική Συρία. Μια γυναίκα λέει ότι είναι υπέρ της επέμβασης της Τουρκίας στην περιοχή επειδή θα βοηθήσει την αναβίωση του Ισλάμ και της επανίδρυση του νέου μεγάλου χαλιφάτου (πολιτικό-θρησκευτικό κράτος, κεντρική διακυβέρνηση του Ισλάμ). Μια άλλη λέει ότι το ισλαμικό κράτος θα επικρατήσει… Δηλώσεις που δείχνουν τον θρησκευτικό φανατισμό που επικρατεί…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top