ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: 'Στον Πρόεδρο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου'

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: 'Στον Πρόεδρο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου'

Το ότι στις 25 του μήνα θα γίνει η συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ στο Βερολίνο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη σταθερή και συνεπή στάση αρχών που κράτησε και σε εισηγήσεις που έκανε προς τον κ. Γκουτέρες, αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

«Στον κ. Κυπριανού απαντούμε και σήμερα ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, από τη μέρα που ο κ. Γκουτέρες διόρισε την κα Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο συνεργάστηκε εποικοδομητικά, αλλά υπέβαλε και σειρά προτάσεων προκειμένου να ξεπεραστεί η υπονομευτική δραστηριότητα της τουρκικής κυβέρνησης», αναφέρει.

Προσθέτει ότι με αυτή την ίδια τοποθέτηση και με σταθερές θέσεις, ευθυγραμμισμένες με θέσεις των ΗΕ, προσέρχεται ο Πρόεδρος και στη συνάντηση του Βερολίνου.

«Θέσεις όπως η γραπτή δήλωση του κ. Γκουτέρες τον Ιούνιο 2017, όταν διευκρίνισε πως τα ζητήματα της ασφάλειας της Κύπρου είναι κεφαλαιώδες και αναπόσπαστο μέρος μιας συνολικής συμφωνίας. Θέσεις όπως οι έξι παράμετροι που για πρώτη φορά έθεταν καθαρά θέμα κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης του τουρκικού στρατού (και τις οποίες η τουρκική πλευρά, συμπεριλαμβανόμενης δυστυχώς και της τουρκοκυπριακής, προσπαθεί να εξαλείψει)», αναφέρει.

Προσθέτει πως το ερώτημα που πρέπει ο κ. Α. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ να απαντήσουν είναι: πώς κρίνουν τη θέση που πήρε επίσημα η τουρκική κυβέρνηση, δια στόματος του κ. Τσαβούσογλου, από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν ουσιαστικά αρνήθηκε συνάντηση των δυο πλευρών με τον Γ.Γ., αξίωσε να αποδεχτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά εκ των προτέρων τις τουρκικές αξιώσεις και αμφισβήτησε για μια φορά ακόμα τη συμφωνημένη βάση λύσης των Η.Ε.

«Από τον κ. Α. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ περιμένουμε να απαντήσουν: θεωρεί ότι επικρίνοντας και τελικά ενοχοποιώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά που υφίσταται την κατοχή και τις νέες επιθέσεις της Τουρκίας, συμβάλλει σε λύση του Κυπριακού;», αναφέρει.

Ζητά από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, αντί να επανέρχεται καθημερινά και μονότονα με δηλώσεις που στοχεύουν την ελληνοκυπριακή πλευρά, να απαντήσει με σαφήνεια: θα συνεχίσει να εξισώνει την προσπάθεια της Τουρκικής Κυβέρνησης να υπονομεύσει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με τη στάση αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς;

Συμπληρώνει ότι η επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι σαφής και δημοσίως διακηρυγμένη.
«Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει καθημερινώς τη στοχευμένη παρέμβαση του. Όπως και χτες και σήμερα, πιθανώς αύριο και μεθαύριο. Όπως συνηθίζει να κάνει τους τελευταίους μήνες και χωρίς ουσιαστικό νόημα. Αγνοώντας τις μεθοδεύσεις, τις επιθέσεις και την υπονομευτική πολιτική της Άγκυρας, ο κ. Άντρος Κυπριανού ασκεί κριτική στη δική μας πλευρά», αναφέρει.

Προφανώς, προσθέτει, επιδιώκει να πλήξει τον Πρόεδρο και αναφέρει ότι «δυστυχώς αδιαφορεί αν ταυτόχρονα πλήττει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top