ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αίτημα για παραγωγή συστατικών για μπαταρίες ηλεκτρ. αυτοκινήτων στη Σκουριώτισσα

Αίτημα για παραγωγή συστατικών για μπαταρίες ηλεκτρ. αυτοκινήτων στη Σκουριώτισσα

Η Hellenic Copper Mines Ltd, που δυνάμει μεταλλευτικής μίσθωσης, λειτουργεί το μεταλλείο της Σκουριώτισσας, υπέβαλε από τον περασμένο Ιούνιο αίτημα αίτημα για εφαρμογή υδρομεταλλουργικής επεξεργασίας λατεριτικού νικελιούχου μεταλλεύματος στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου της στην Σκουριώτισσα, για την παραγωγή θειικού νικελίου το οποίο θα εξάγεται για χρήση στην κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
 

Όπως αναφέρει σε ενημέρωσή της η Υπηρεσία Μεταλλείων, το μετάλλευμα αυτό, το οποίο δεν περιέχει οποιαδήποτε τοξικά στοιχεία, θα εισάγεται από την Αφρική και θα τυγχάνει παρόμοιας υδρομεταλλουργικής μεθόδου επεξεργασίας που εφαρμόζει η εταιρεία για την εκχύλιση χαλκούχου μεταλλεύματος.

Για την εν λόγω παραγωγική διαδικασία δεν θα χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση οποιοδήποτε διάλυμα κυανίου, σημειώνει η Υπηρεσία.
 
Όπως αναφέρεται, για την εξέταση του αιτήματος αυτού, ζητήθηκε όπως εκπονηθεί πλήρης Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το σκοπούμενο έργο, η οποία θα εξεταστεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος και θα εκδώσει σχετική γνωμάτευση και να διεξαχθεί δοκιμαστική εκχύλιση του εν λόγω μεταλλεύματος σε ημιβιομηχανική κλίμακα, σε χώρο του μεταλλείου της Σκουριώτισσας, έτσι ώστε να διευκρινιστούν και αξιολογηθούν εκ των προτέρων όλες οι παράμετροι (περιβαλλοντικές και τεχνικές) που θα εφαρμοστούν κατά την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου καθώς και ο τρόπος αξιοποίησης του μεταλλεύματος μετά την επεξεργασία του, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως φυτόχωμα για την αποκατάσταση τόσο του υφιστάμενου μεταλλείου όσο και άλλων εγκαταλελειμμένων μεταλλείων της Κύπρου.

Για την ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή εκχύλισης, μεταφέρθηκαν στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας γύρω στους 11.000 τόνους νικελιούχου λατεριτικού μεταλλεύματος εντός του μηνός Σεπτεμβρίου και έχουν ληφθεί δείγματα από το κράτος για την διεξαγωγή χημικών αναλύσεων.
 
Καθώς για την εκτέλεση του σκοπούμενου έργου απαιτείται όπως τροποποιηθεί η Μεταλλευτική Μίσθωση της Σκουριώτισσας, η Υπηρεσία σημειώνει ότι η τροποποίηση αυτή θα γίνει μόνο στην περίπτωση που εκδοθεί θετική γνωμάτευση για το όλο έργο από την Περιβαλλοντική Αρχή.

Εξάλλου, η εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα στην Υπηρεσία Μεταλλείων για αξιοποίηση στον χώρο του μεταλλείου της Σκουριώτισσας, 150.000 τόνων χρυσοφόρου μεταλλεύματος από τα κατεχόμενα.
 
Το εν λόγω μετάλλευμα αφορά απόβλητα τελμάτων περιεκτικότητας 0,9 ppm χρυσού. Τα απόβλητα αυτά προήλθαν από την επεξεργασία χρυσοφόρου μεταλλεύματος με τη μέθοδο της κυάνωσης, στο εργοστάσιο της αμερικανικής εταιρείας Cyprus Mines Cooperation (CMC) στην περιοχή του Ξερού, την δεκαετία του 1930 και τα οποία έκτοτε αποτελούν πηγή ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων νερών καθώς και της θάλασσας της περιοχής.
 
Για την όλη διαδικασία μεταφοράς των τελμάτων στις ελεύθερες περιοχές έχει ζητηθεί σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι η προτεινόμενη διαδικασία είναι καθόλα νόμιμη. Για την έγκριση του αιτήματος της εταιρείας, έχουν ζητηθεί σχετικές απόψεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος και έχει διαβιβαστεί το αίτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών για περαιτέρω εξέταση, αναφέρει η Υπηρεσία Μεταλλείων.

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top