Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Στον αναπνευστήρα το Κυπριακό μέχρι την πενταμερή – Δέσμευση για νέα προσπάθεια

26.11.2019
06:34
Πολιτική

Τη δέσμευσή του να διερευνήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τις εγγυήτριες δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή συνάντηση σε κατάλληλο στάδιο εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Επιμέλεια: Ανδρέας Πογιατζή

Οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη:

Λίγο μετά τη λήξη της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια για διαβουλεύσεις εκ μέρους των διαπραγματευτών και της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ, που οδήγησε με τη συναίνεση τόσο του ΓΓ όσο και των δύο ηγετών, στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε πριν λίγο από τα Ηνωμένα Έθνη".

"Παρά τις γνωστές δυσκολίες, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, "το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης θεωρείται ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου. Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο ΓΓ επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει –σε συνεργασία πάντα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις- την προσπάθεια για σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς συνάντησης, με εντολή τη συμφωνία όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη ενός στοχευμένου και δημιουργικού διαλόγου πού θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι "ένα άλλο στοιχείο, που θα ήθελα να επισημάνω, είναι η καταγραφή της σύμπτωσης θέσεων των δύο ηγετών για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν την επιδιωκόμενη λύση, που όπως καταγράφεται και στο ανακοινωθέν περιλαμβάνουν την κοινή διακήρυξη της 10 Φλεβάρη του 2014, τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και βεβαίως το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ".

Καταλήγοντας, είπε: "Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι αυτονόητο για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, πέραν της συμφωνίας των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη."

Δηλώσεις Μουσταφά Ακιντζί:

Κατά την εκτίμησή μου έγινε σήμερα εδώ ένα θετικό βήμα, θεωρώ ότι το τρένο που είχε εκτροχιαστεί το βάλαμε ξανά στις ράγες, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί μετά το τέλος του δείπνου, στο πλαίσιο της άτυπης τριμερούς συνάντησης, που παράθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Βερολίνο.

Σίγουρα δεν είναι αρκετό το να μπει μόνο πίσω στις ράγες, «πιστεύω ότι χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία για να πάρει τον δρόμο που φτάνει στη στάση της λύσης. Είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή του ΓΓ στη διαδικασία», είπε ο κ. Ακιντζί. Όπως ανέφερε, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά το Κραν Μοντάνα και για δύο χρόνια δεν ήθελε να συμμετάσχει απευθείας στη διαδικασία. Σημείωσε επίσης ότι ο κ. Γκουέτερες ένιωσε ο ίδιος την ανάγκη να εμπλακεί στη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και έναν χρόνο η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ Τζέιν Χολ Λουτ προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία για την συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που ο ΓΓ προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί θεωρώντας ότι ένας από αυτούς είναι τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένταση λόγω των μονομερών – όπως είπε – ενεργειών της ε/κ πλευράς όσον αφορά τις πηγές φυσικού αερίου. «Και ο ΓΓ αξιολογεί πόσο σημαντική είναι η επίλυση του Κυπριακού για να ξεπεραστεί αυτή η ένταση και γι’ αυτό θεώρησε απαραίτητο να εγκύψει και πάλι στο Κυπριακό. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή του στην διαδικασία και είδαμε την αποφασιστικότητά του για να υπάρξει συνέχεια», ανέφερε.

Θα συνεχιστεί, είπε, τόσο η διαδικασία για ολοκλήρωση των όρων αναφοράς όσο και η προετοιμασία για να μπορέσει να γίνει σε ένα κατάλληλο στάδιο μια πενταμερής διάσκεψη, στην μορφή 5 συν τα ΗΕ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε επίσης ότι θέλει να υπογραμμίσει την αναφορά που υπάρχει στη δήλωση ότι ο στόχος είναι μια στρατηγική συμφωνία, ενώ σημαντικές θεωρεί και τις αναφορές στη μεθοδολογία μιας διαδικασίας, ότι δεν θα είναι μακρά, θα γίνει με στάδια, θα επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα. «Και γίνεται αναφορά σε μια διαδικασία που θα στοχεύει σε μια στρατηγική συμφωνία», επεσήμανε.

Στη δήλωση, συνέχισε, αναφέρεται και ότι σε μια λύση πρέπει να περιλαμβάνεται η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, ενώ ξεκαθαρίζεται η ημερομηνία του πλαισίου Γκουτέρες αφού αναφέρεται η 30η Ιουνίου.

Βρισκόμαστε στο στάδιο που ο καθένας θα πρέπει να κάνει ό,τι του αναλογεί και να συμπεριφερθούμε με προσοχή, μετρώντας τις συνθήκες που υπάρχουν και στο πλαίσιο των επαφών του ΓΓ με τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις πλευρές θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία που θα έχει καλό χρονικό προσδιορισμό. Σε αυτή τη διαδικασία, συνέχισε, θεωρεί ότι πρέπει να εμπλακούν και τα πολιτικά κόμματα και οι ΜΚΟ, οργανώσεις νεολαίας και γυναικών, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία θα μπορέσει να βοηθήσει και τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας και Τουρκίας – ΕΕ.

Σημείωσε επίσης ότι με ξεκάθαρο τρόπο αναφέρεται ότι η βάση για μια λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτής της λύσης και αυτοί που θα την βιώσουν είναι οι δύο «λαοί», οι δύο κοινότητες, πρόσθεσε και όσο περισσότερο αυτό γίνει αποδεκτό και στηριχθεί από την κοινωνία των πολιτών, τόσο περισσότερο αυτή η λύση θα είναι βιώσιμη.

Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία για μια πενταμερή διάσκεψη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι την πρωτοβουλία γι’ αυτή την έχει ο ΓΓ, ο οποίος δεν αναφέρθηκε σε κάποια ημερομηνία. «Ωστόσο ο ΓΓ γνωρίζει ότι αυτό το διάστημα η Βρετανία που είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις ζει τη διαδικασία του Brexit και έχει εκλογές εντός Δεκεμβρίου. Σε μια από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, την τδβκ (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) υπάρχουν εκλογές σε 4-5 μήνες, στην Ελλάδα η κυβέρνηση ανέλαβε πριν λίγους μήνες, έχουν τα δικά τους και η Τουρκία έχει τη δική της θέση. Ο ΓΓ θα συνεχίσει τον διάλογο γι’ αυτή την διαδικασία και με τις πλευρές (στην Κύπρο) και με τις εγγυήτριες δυνάμεις».

Όταν ολοκληρωθούν, είπε, οι προετοιμασίες θα ανακοινωθεί η ημερομηνία και στο δείπνο όλα αυτά τα στοιχεία τα συζήτησαν, όπως ανέφερε.

Στην ερώτηση εάν μπορεί να υπάρξει σκέψη για ένα μοντέλο λύσης πέραν της ομοσπονδίας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι εδώ μιλάμε για μια διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΕ, το ΣΑ του ΟΗΕ έχει πάρει σχετικές αποφάσεις ενώ υπάρχει και το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, όπως και οι συμφωνίες Μακαρίου – Ντενκτάς και οι συγκλίσεις μέχρι το Κραν Μοντάνα, ότι η λύση θα είναι στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ. «Όλα αυτά προβλέπουν μια ΔΔΟ βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Η φόρμουλα που και σήμερα ο ΓΓ ανακοίνωσε αυτή είναι. Σίγουρα μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές σκέψεις, απόψεις, ο καθένας είναι ελεύθερος να πει την άποψή του. Ωστόσο επισήμως υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η τ/κ πλευρά και ο Τ/κ ηγέτης με την εντολή που πήρε από τον λαό διαχειρίζεται μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχει βάση την ΔΔΟ».

Ερωτηθείς εάν η κ. Λουτ θα έρθει στην Κύπρο ξανά για τους όρους αναφοράς, ο κ. Ακιντζί απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός ενώ σημείωσε πως πρέπει να είμαστε και λίγο ρεαλιστές, αναφέροντας ότι λόγω των «προεδρικών εκλογών» στην τ/κ πλευρά θα μπουν σε λίγο σε προεκλογική εκστρατεία. «Μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή, αλλά θεωρώ πως δεν θα ήταν λάθος να καταλάβει κάποιος από τη δήλωση ότι δεν υπάρχει και πολλή βιασύνη», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι σίγουρα η πενταμερής θα γίνει εντός του 2020 λέγοντας πως ο ΓΓ γνωρίζει πως εάν δεν πάμε προς μια λύση στην Κύπρο, η ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να φτάσει σε μη επιθυμητό σημείο.

Κληθείς να πει πώς ήταν η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη κι αν ήταν το ίδιο θαρραλέα όπως η δική του, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν θέματα που μπορούν να συμφωνήσουν ή να μην συμφωνήσουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ωστόσο παραμένουν δεσμευμένοι στις παραμέτρους του ΟΗΕ, όπως επέμεινε η τ/κ πλευρά εδώ και πολύ καιρό, και θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να παραμείνουν εντός αυτών.

Στη διαδικασία από δω και πέρα, συνέχισε, σίγουρα θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι ηγέτες, οι οποίοι πρέπει να προετοιμάσουν τον κόσμο, τις κοινότητες για λύση και ειρήνη, πρέπει να δώσουν μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση και να εξηγήσουν τί είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή, στο πλαίσιο της ομοσπονδίας. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν η αποψινή μας εργασία, κατέληξε

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες

Ο ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση μετά το δείπνο στο οποίο παρακάθισε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί, στο Βερολίνο:

Απόψε είχα άτυπη συνάντηση με τον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Νίκο Αναστασιάδη και με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί για να εξετάσουμε τις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Οι συζητήσεις μας ήταν επικεντρωμένες και ειλικρινείς.

Και οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εμπλοκή μου και μου επαναβεβαίωσαν την προσήλωση και την αποφασιστικότητα τους να πετύχουν μια λύση στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του 1991.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης με κίνητρο την αίσθηση του κατεπείγοντος, συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος εντός του προβλεπτού ορίζοντα είναι ύψιστης σημασίας για τη μελλοντική ευημερία των δύο κοινοτήτων και ότι το στάτους κβο είναι μη βιώσιμο.

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης βεβαίωσαν για την προσήλωση τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, σε προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο των έξι σημείων που παρουσίασα στις 30 Ιουνίου του 2017 με στόχο την επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.

Υπό το φως αυτών των συζητήσεων έχω συμφωνήσει να συνεχίσω τις προσπάθειες μου για να επιτύχουμε όρους αναφοράς που θα λειτουργήσουν ως ένα εναρκτήριο σημείο συναίνεσης για διαπραγματεύσεις σταδιακές, ουσιαστικές και στοχοπροσηλωμένες σε αποτέλεσμα, με τη συντομότερη δυνατή ευκαιρία. Προς αυτό τον σκοπό δεσμεύτηκα να διερευνήσω με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυήτριες δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκληθεί μια άτυπη πενταμερής συν τα ΗΕ, συνάντηση στο κατάλληλο στάδιο. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική.

Επιθυμώ να εκφράσω της ευχαριστίες μου στην Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τη στήριξη της στη παροχή διευκολύνσεων για τη διεξαγωγή της συνάντησης αυτής.

Από ΚΥΠΕ