ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη της Λευκωσίας για τις τουρκικές προκλήσεις

Ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη της Λευκωσίας για τις τουρκικές προκλήσεις

Το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει η Λευκωσία για τις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου (Τετάρτη,05/12) η πολιτική ηγεσία πέραν από την ενημέρωση που έτυχαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη Τριμερή, επί τάπητος, τέθηκε και το ενδεχόμενο η Λευκωσία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να καταγγείλει της τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας,  δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασίαδης ενημέρωσε ενδελεχώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και τα αποτελέσματα της συνάντησής του στο Βερολίνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, επαναλαμβάνοντας την ειλικρινή βούληση αλλά και αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς για άμεση επανέναρξη του διαλόγου στη βάση της επιδιωκόμενης λύσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

«Η συνάντηση (του Εθνικού) διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Κατά τη διάρκειά της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα διαμειφθέντα αλλά και τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε στο Βερολίνο τόσο κατ’ ιδίαν με τον ΓΓ, όσο και με τον ΓΓ και τον κ. Ακιντζί», είπε ο κ. Σεντώνας.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε, ως είχε μεταφέρει και στις συναντήσεις αυτές, "την ειλικρινή βούληση αλλά και αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, του διαλόγου, στη βάση της επιδιωκόμενης βάσης λύσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία".

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να διασφαλίσουμε πως η λύση θα πρέπει να έχει διάρκεια, να είναι βιώσιμη και λειτουργική, με ένα κράτος πλήρως ανεξάρτητο μακριά από εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα», είπε ο κ. Σεντώνας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς στη "βουλή"  για την τριμερή στο Βερολίνο.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα ο αρχηγός του ΚΕΕ Ερσίν Τατάρ είπε πως ο κ. Ακιντζί τους είπε όσα ήδη γνωρίζουν.

Επεσήμανε πως δεν αναμένεται η πραγματοποίηση πενταμερούς συνάντησης σύντομα λόγω των "εκλογών" στα κατεχόμενα, των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο και επειδή υπήρξαν σχετικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας.

Είπε επίσης πως συζήτησαν για "την εκχώρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε πολίτες που ζουν στο εξωτερικό" και ότι τα πολιτικά κόμματα θα συζητήσουν για "συνταγματικές" αλλαγές στα όργανά τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top