ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος ΔΕΟΚ: Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται

Πρόεδρος ΔΕΟΚ: Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται

Τις θέσεις της ΔΕΟΚ αναφορικά με την πολιτική αιτημάτων και κοινωνικών διεκδικήσεων για το 2020, ανέλυσε σήμερα Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ιωσήφ Αναστασίου, ο οποίος είπε ότι  παρά τις θετικές επιδόσεις που καταγράφονται στην κυπριακή οικονομία οι μισθοί εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένοι ενώ οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται. 


Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Αναστασίου είπε ότι ο χαμηλός ρυθμός αποκατάστασης των μισθών και η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου αποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν ευνόησε τα πλατιά εισοδηματικά στρώματα καθώς το πραγματικό ακαθάριστο εισόδημα σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία της Eurostat βρίσκεται ακόμα σε μέσους όρους στα επίπεδα του 2008. 

Όπως είπε για να διασφαλιστεί η δίκαιη συμμετοχή των εργαζόμενων στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου απαιτείται η ενίσχυση και η θωράκιση του συστήματος εργασιακών σχέσεων και η διασφάλιση αξιοπρεπούς απασχόλησης για όλους, για να συμπληρώσει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ τοποθετεί τα εργατικά αιτήματα και τις κοινωνικές διεκδικήσεις της ΔΕΟΚ για το 2020 σε δύο βασικούς πυλώνες. 

Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τις θεσμικές και κοινωνικές διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας και ο δεύτερος τα εργατικά αιτήματα στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων. 
 
Σε ότι αφορά τις κοινωνικές διεκδικήσεις, ο κ. Αναστασίου είπε ότι οι προτεραιότητες της ΔΕΟΚ επικεντρώνονται στην άμεση έναρξη διαλόγου για θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού, στον εκσυγχρονισμό και στη μεταρρύθμιση των ταμείων προνοίας, στη μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να ενισχυθεί ο αναδιανεμητικός του ρόλος διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και στην αναβάθμιση του ρόλου του ΚΟΑΓ στην ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας και επεξεργασία σχεδίου μακροχρόνιας ενοικιαγοράς για τους κοινωνικά ευάλωτους δανειολήπτες που δεν καλύπτονται από το σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Επιπλέον, είπε ότι η ΔΕΟΚ θεωρεί αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων και, μεταξύ άλλων, διεκδικεί την ψήφιση νομοθεσίας για υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των νεοεισερχόμενων εργαζόμενων σε επαγγέλματα και σε κλάδους ψηλού κινδύνου και την ψήφιση σε νόμο του νομοσχέδιου που εκκρεμεί στην βουλή για επιβολή εξώδικου προστίμου  στους εργοδότες που δεν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγείας στην επιχείρηση τους.
 
Σε ότι αφορά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, είπε πως η ΔΕΟΚ διεκδικεί την νομική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων ώστε η ισχύς τους να καταστεί υποχρεωτική καλύπτοντας το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο και στην επιχείρηση που συνομολογούνται και τη βελτίωση των μισθών και των ωφελημάτων των εργαζομένων στην βάση της ανάπτυξης της οικονομίας και της συμμετοχής τους, στην αύξηση του ΑΕΠ και του εθνικού πλούτου του τόπου.

Επιπλέον, ανέφερε πως η Ομοσπονδία διεκδικεί τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, την ενσωμάτωση κοινωνικής ρήτρας στις συλλογικές συμβάσεις η οποία  θα προβλέπει την εφαρμογή μέτρων για την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ των φυλών, τη μερική πληρωμή της γονικής άδειας και την κάλυψη της διαφοράς του επιδόματος πατρότητας από τους εργοδότες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top