ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας

Μητσοτάκης: Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας

"Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός, όπως είπε, έστειλε μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης, τονίζοντας ότι "έχουμε σχέδιο όχι γιατί έχουμε μόνο το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα στην Ελλάδα όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

Κληθείς να πει τι θα πράξει η χώρα σε περίπτωση κλιμάκωσης της ένταση από πλευράς Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι  "θεωρούμε την συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη χωρίς κανένα περιεχόμενο και θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε στα διεθνή fora όπως τον ΟΗΕ". Σημείωσε δε ότι "η συμφωνία αυτή δεν έχει την στήριξη και την έγκριση του λιβυκού κοινοβουλίου" και τόνισε ότι "η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα". 

"Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό τους γιατί είναι απομονωμένοι διπλωματικά αφού έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά τους", σημείωσε ο Πρωθυπουργός. "Εμείς δεν παίζουμε με τις λέξεις, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια με κάθε τρόπο που είναι απαραίτητος", ξεκαθάρισε.

Κληθείς να περιγράψει τη στάση και τις παρεμβάσεις των άλλων Ευρωπαίων ηγετών είπε ότι "ασφαλώς και υπήρξαν και πολλοί εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Αθήνα και την Κύπρο".

Αποκάλυψε δε ότι "ο Πρόεδρος Μακρόν ήταν πολύ υποστηρικτικός και τον ευχαριστώ και δημόσια γι’ αυτό", κάνοντας αναφορά και στο ΝΑΤΟ.

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο Κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι "στο ζήτημα αυτό, υπάρχει διάθεση από την ΕΕ να βρει ένα modus οperandi" με την Τουρκία, τονίζοντας ότι και η ίδια η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές και να συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή. "Δεν υπήρξε καμία απολύτως απόκλιση από την κεντρική ελληνική θέση παρά μόνο αμέριστη συμπαράσταση", διαβεβαίωσε.

Διευκρίνισε δε ότι "η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Αν αυτό καταλήξει με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό θα τις διαχειριστούμε. Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση και κανέναν συμψηφισμό", τόνισε.

Στο ερώτημα αν ο Ερντογάν θα λάβει το μήνυμα της Συνόδου, σημείωσε ότι "θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κλιμάκωση αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Αν το μήνυμα φτάνει στην άλλη μεριά αφορά την άλλη μεριά".

Τέλος αναφερόμενος στις δηλώσεις του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι "μερικές φορές χανόμαστε στην μετάφραση" και επιβεβαίωσε ότι μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε απόλυτα την Ελλάδα.

Απαντώντας στο ερώτημα αν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Ερντογάν σημείωσε πως αυτό δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του. "Οι δίαυλοι πάντως όπως είπε είναι ανοικτοί. Δεν σταματάμε ποτέ να συζητούμε αλλά δεν συζητάμε για τις κάμερες και τις εντυπώσεις. Είμαι έτοιμος να τον συναντήσω ανά πάσα στιγμή", κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top