ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα παραδοσιακά μας προϊόντα στο εξωτερικό

Τα παραδοσιακά μας προϊόντα στο εξωτερικό

προώθηση Κυπριακών αγροτικών προϊόντων ήταν ανέκαθεν από τους πιο εξαγωγικούς κλάδους της Κύπρου, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Αραβικές χώρες και σιγά σιγά ξεκίνησε μια αυξανόμενη παρουσία μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Άρθρο του Βουλευτή Χρίστου Ορφανίδη 

Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εξαγωγές αυτές αυξήθηκαν παρόλο τον μεγάλο ανταγωνισμό λόγω πλεονεκτήματος των υπόλοιπων χωρών που παράγουν προϊόντα και που βρίσκονται στις ίδιες κατηγορίες με τα Κυπριακά λόγω του ότι οι χώρες αυτές ευρίσκονται στην Ηπειρωτική Ευρώπη και τα κόστη τους είναι μειωμένα. Παρόλα αυτά λόγω του εξαγωγικού προσανατολισμού μεγάλου αριθμού Κυπριακών εταιρειών και έχοντας πλεονεκτήματα λόγω της ποιότητας των προϊόντων μας παρατηρείται μια αύξηση των εξαγωγών μας κάθε χρόνο. Οι εταιρείες μας αξιοποιούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας προσφέροντας στην πρωτογενή παραγωγή και εισέρχονται στις Ευρωπαϊκές, κυρίως, αγορές καθιστώντας τα προϊόντα μας ελκυστικά.

Κατά τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να αποσπάσουμε σημαντικά μερίδια της αγοράς συνδυάζοντας τις πρώτες μας ύλες μέσα από την παράδοση με καινοτόμες και πρωτοποριακές ενέργειες, συνεισφέροντας σημαντικά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Η στροφή προς οργανικά και φυσικά συστατικά δημιουργούν ακόμη περισσότερο περιθώριο κέρδους λαμβάνοντας υπόψη την μεσογειακή διατροφή που όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη αντιλαμβάνονται με ευχαρίστηση την αξία της με ποιοτικότερα προϊόντα. Το ελαιόλαδο μας, η ιχθυοκαλλιέργεια μας, τα οινικά μας προϊόντα και τα γαλακτοκομικά μας με προμετωπίδα το χαλούμι μας, καθώς και άλλα τοπικά εδέσματα έχουν ήδη καταξιωθεί και αναγνωριστεί μέσα από την υγιεινή και διατροφική τους αξία.

Κύπρος μας διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την γεωργική μας παραγωγή όπως το λουκούμι Γεροσκήπου, τα κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου, το Παφίτικο λουκάνικο, το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού και το κολοκάσι Σωτήρας, τα οποία έχουν εξαιρετική και μοναδική ποιότητα, όπου από ανέκαθεν η Κυπριακή γεωργία είχε δυναμική παρουσία στις ασχολίες των συμπατριωτών μας. Τώρα που διαθέτουμε και καλύτερη τεχνογνωσία μέσα από εξειδικευμένα και ερευνητικά προγράμματα που στηρίζει το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών που διαθέτει αξιόλογους επιστήμονες άρτια εκπαιδευμένους που μέσα από την τεχνογνωσία τους είναι ακόμη πιο ωφέλιμοι στους παραγωγούς. Η ανάπτυξη των παραδοσιακών μας καλλιεργειών οφείλεται και στην αύξηση της ζήτησης και ολοένα και πιο πολλές εταιρείες αναπτύσσουν μεγαλύτερα δίκτυα παραγωγής και διανομής.

Το Κράτος οφείλει να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία με στρατηγικούς σχεδιασμούς για επέκταση των εξαγωγών μας, καθοδηγώντας όσους ασχολούνται με τους τομείς αυτούς ενισχύοντας τους με όσα μέσα διαθέτει.

προβολή αυτή αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση της πατρίδας μας και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των αρμοδίων και να εξεύρει περαιτέρω τρόπους διαφήμισης των προϊόντων μας.

αναγνώριση γεωργικών προϊόντων ωφελεί τους παραγωγούς ούτως ώστε να προστατεύουν με ενδείξεις τους καταναλωτές σχετικά με την ποιότητα τους στην οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής που παράγονται και έτσι να ταυτοποιούνται σωστά. Η γεωγραφική ένδειξη δηλώνει την γεωγραφική τους προέλευση, αναγνωρίζοντας την διαφορετικότητα της καταγωγής των προϊόντων αυτών με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τις μεθόδους αυτές και έτσι προστατεύει την παραγωγή και δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες για την προέλευση και την μεθοδολογία που πηγάζει με την παράδοση του κάθε τόπου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top