ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κόκκινο κουμπί» στη διάθεση ηλικιωμένων και αναπήρων για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

«Κόκκινο κουμπί» στη διάθεση ηλικιωμένων και αναπήρων για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά τη συνεδρία του, την Τετάρτη (18/12), την υλοποίηση πρότασης από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Προγράμματος «Κόκκινο Κουμπί» από το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, σύμφωνα και με την εισήγηση του Φορέα Τρίτης Ηλικίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, ανέφερε ότι το πρόγραμμα, θα παρέχει σε πρόσωπα τρίτης ηλικίας, πρόσωπα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις και άλλους που το έχουν ανάγκη τη δυνατότητα, μέσω υπηρεσίας τηλεειδοποίησης να επικοινωνούν με αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, πιέζοντας απλώς ένα φορητό κόκκινο κουμπί, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν ή να σχηματίσουν οποιονδήποτε αριθμό. 
 
Με το πάτημα του κόκκινου κουμπιού, θα ενεργοποιείται αυτομάτως κλήση προς το αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων που θα λειτουργεί το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας καθημερινώς και επί 24ώρου βάσεως και το οποίο θα στελεχώνεται από ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές εκπαιδευμένους σε θέματα ψυχικής υγείας, ώστε να βοηθά ανθρώπους που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, εξήγησε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Κληθείς να αναφερθεί στη λειτουργία του «κόκκινου κουμπιού», ο κ.  Σεντώνας είπε ότι «θα πρόκειται για ένα μικρό βραχιόλι που πάνω του θα βρίσκεται αυτό το κουμπί που σε έκτακτες ανάγκες θα μπορούν τα άτομα που χρειάζονται αυτή την υποστήριξη να το πατούν, να ειδοποιείται το αρμόδιο συντονιστικό κέντρο διαχείρισης των κλήσεων για να παρεμβαίνει». 
 
Πρόσθεσε ότι για όλα τα διαδικαστικά που αφορούν το Πρόγραμμα αυτό θα προβεί σε λεπτομερή ενημέρωση το επόμενο διάστημα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης
-------------------------------
Εξάλλου, ο κ. Σεντώνας είπε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σχετικά με τη διενέργεια διαγωνισμού για δέκα κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης στο πλαίσιο του Έργου ‘Κατοικίες/Προγράμματα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης’.
 
Οι κατοικίες αφορούν σε υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με νοητική αναπηρία, οι δύο κατοικίες αφορούν σε υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με αυτισμό και η μια κατοικία σε υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με οπτική αναπηρία.
 
«Ήδη κατακυρώθηκαν προσφορές για επτά από τις δέκα κατοικίες» είπε ο κ. Σεντώνας ενώ πρόσθεσε ότι ξεκινά άμεσα η δρομολόγηση των σχετικών ενεργειών για την υλοποίηση τους. 
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε εξάλλου ότι η κάλυψη των δέκα κατοικιών είναι παγκύπρια, ωστόσο η Επαρχία Αμμοχώστου δεν καλύπτεται λόγω του ότι κατακυρώθηκαν οι προσφορές για τις επτά κατοικίες. «Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με την επαναπροκήρυξη για τις άλλες τρεις» κατοικίες, είπε.

€200.000 για ενίσχυση Αγροτικών Οργανώσεων
-------------------------------
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόσθετης ενίσχυσης των Αγροτικών Οργανώσεων με την καταβολή €200.000 από το Αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών. 
 
Υπενθύμισε ότι κατά τα έτη 2015, 2017 και 2019 είχαν επίσης χορηγηθεί, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επιπλέον χορηγίες προς τις αγροτικές οργανώσεις, 70 χιλιάδες ευρώ για το 2015, 70 χιλιάδες για το 2017 και 90 χιλιάδες για το 2018 σε μια πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχύσει περαιτέρω το έργο των αγροτικών οργανώσεων, κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 


 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top