ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός των ημερών 4.200 επιστολές για δάνεια ΚΦΙΚΒ και διαγωνισμός για Διαχειριστή ΜΕΔ, δήλωσε ο ΓΔ του ΟΧΣ

Εντός των ημερών 4.200 επιστολές για δάνεια ΚΦΙΚΒ και διαγωνισμός για Διαχειριστή ΜΕΔ, δήλωσε ο ΓΔ του ΟΧΣ

Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) αποστέλλει εντός των ημερών 4.200 επιστολές σε δανειολήπτες με Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), τα οποία αφορούν δάνεια εγγυημένα από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) ή δάνεια που παραχωρήθηκαν με κεφάλαια του Φορέα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ανδρέας Γεωργίου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργίου ανακοίνωσε ότι ο ΟΧΣ προκηρύσσει στις αμέσως επόμενες ημέρες διαγωνισμό για την επιλογή Πλατφόρμας για την διαχείριση των ΜΕΔ με την προοπτική ο διαχειριστής που θα αναλάβει το έργο, όπως σημείωσε, να ξεκινήσει εργασία αρχές Μαρτίου.
 
Επιπλέον, ο ΓΔ του Οργανισμού ανακοίνωσε ότι για το Σχέδιο Εστία έχουν υποβληθεί 130 αιτήσεις, συνολικού ποσού δανείων €16 εκατομμύρια, ενώ τόνισε πως με τα σχέδια που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση καθώς και με την βοήθεια του εξωτερικού διαχειριστή ΜΕΔ ο ΟΧΣ προωθεί φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των ΜΕΔ από το 33% που είναι σήμερα σε μονοψήφιο ποσοστό, κάτω του 10%, μέχρι το 2024.
 
Συγκεκριμένα, αναφορικά με την Πλατφόρμα διαχείρισης ΜΕΔ, ο κ. Γεωργίου είπε ότι η πρώτη ανάθεση στον διαχειριστή ΜΕΔ αναμένεται να αφορά ΜΕΔ, συνολικού ποσού €145 εκ. και θα περιλαμβάνει τα δάνεια που δεν καλύπτονται από οποιονδήποτε σχέδιο διευκόλυνσης που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση καθώς και όσα δάνεια καλύπτονται από το Σχέδιο Εστία αλλά οι δανειολήπτες δεν θα έχουν υποβάλει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο.
 
Ο ΓΔ του ΟΧΣ εξήγησε ότι έργο του διαχειριστή των ΜΕΔ θα είναι να αναζητήσει βιώσιμη λύση για τους συνεργάσιμους και βιώσιμους δανειολήπτες, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει σε μέτρα ανάκτησης του χρέους, μέσω εκποίησης του ακινήτου που εξασφαλίζει το δάνειο.  
 
Σε δεύτερη φάση, σύμφωνα με τον ΓΔ του Οργανισμού, θα ανατεθούν στον διαχειριστή, ΜΕΔ ύψους €95 εκ., τα οποία σήμερα εξασφαλίζονται με υποθήκη κρατικά οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί σε πρόσφυγες ή και σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και για τα οποία ενδέχεται το κράτος να εξαγγείλει σχέδιο διευκόλυνσης των δανειοληπτών εντός του 2020.
 
Ανέφερε επίσης ότι στην περίπτωση που εξαγγελθεί ένα τέτοιο σχέδιο, όσοι δανειολήπτες δεν το αξιοποιήσουν τα δάνεια τους θα παραπεμφθούν στην Πλατφόρμα διαχείρισης ΜΕΔ και σημείωσε ότι αυτά τα δάνεια θα παραπεμφθούν στην Πλατφόρμα και στην περίπτωση που δεν εξαγγελθεί ένα τέτοιο σχέδιο από το κράτος.
 
Αποστέλλονται 4.200 επιστολές για δάνεια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
-----------------------------------
Ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι πρόσθετα από τα πιο πάνω σχέδια, από τον Ιανουάριο ξεκινά ένα νέο σχέδιο που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη συνεδρία του στις 6 Νοεμβρίου του 2019, και το οποίο αφορά δάνεια που παραχωρήθηκαν από τον ΟΧΣ και είναι εγγυημένα από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ή δάνεια που παραχωρήθηκαν από τον ΟΧΣ αλλά είναι από κεφάλαια του Φορέα.
 
Ο ΓΔ του ΟΧΣ ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών ο Οργανισμός θα αποστείλει 4.200 επιστολές σε δανειολήπτες με ΜΕΔ που προκύπτει ότι καλύπτονται από το συγκεκριμένο σχέδιο και τα οποία ανέρχονται συνολικά στο ποσό των €94 εκ.
 
Πρόσθεσε ότι με την επιστολή αυτή θα ζητείται από τους δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με την υπογραφή και την επιστροφή του σχετικού εντύπου που θα επισυνάπτεται στην επιστολή.  
 
Αναφέροντας ότι η ισχύς του σχεδίου αυτού θα είναι από τις 2 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020, ο κ. Γεωργίου είπε ότι στο διάστημα αυτό οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αξιοποίηση του σχεδίου και εξήγησε ότι το σχέδιο αφορά τα δάνεια της κατηγορίας αυτής τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 παρουσίαζαν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών.
 
Σύμφωνα με τον ΓΔ του ΟΧΣ, οι επιλογές των δανειοληπτών θα είναι δύο: Η πρώτη επιλογή θα αφορά την άμεση εξόφληση του υπολοίπου κεφαλαίου (αρχικό ποσό δανείου μείον το ποσό που έχει μέχρι σήμερα πληρωθεί από τους δανειολήπτες), χωρίς την καταβολή τόκων και οποιονδήποτε εξόδων που χρεώθηκαν στο δάνειο, τα οποία θα διαγραφούν.
 
Ανέφερε ότι η δεύτερη επιλογή είναι το υπόλοιπο του κεφαλαίου να τύχει αναδιάρθρωσης και σημείωσε πως η διαγραφή των τόκων και οποιονδήποτε εξόδων επιβλήθηκαν στο δάνειο θα γίνει όταν θα εξοφληθεί το αναδιαρθρωμένο ποσό.
 
Αναφορικά με τερματισμένα δάνεια ή δάνεια για τα οποία τρέχει δικαστική διαδικασία, ο κ. Γεωργίου είπε ότι οι δανειολήπτες αυτών των δανείων θα έχουν μόνο την επιλογή της πλήρης εξόφλησης.
 
Ο κ. Γεωργίου κάλεσε εκ νέου τους δανειολήπτες να προβούν σε βιώσιμη ρύθμιση του δανείου τους ή να αξιοποιήσουν τα κρατικά σχέδια για να επαναφέρουν το δάνειο τους σε κατάσταση βιώσιμης εξυπηρέτησης.
 
Σχέδιο Εστία
--------------
Εξάλλου, ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στις 130, συνολικού ποσού €16 εκ. και πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος του 2019 που λήγει η ημερομηνία παραλαβής αιτήσεων αναμένεται ο αριθμός αυτός να ανέλθει στις 200 αιτήσεις, συνολικού ύψους γύρω στα €25 με €30 εκ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top