ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κίνητρα επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα συζήτησε, εκ νέου, η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής

Τα κίνητρα επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα συζήτησε, εκ νέου, η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων συνέχισε σήμερα τη συζήτηση για τα νέα κίνητρα επανεγκατάστασης νέων ζευγαριών στις κατεχόμενες περιοχές και την αξιολόγηση του προγράμματος επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα χωριά της Κύπρου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά είπε, μεταξύ άλλων, ότι το νέο σχέδιο κινήτρων μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να θεωρείται φιλόδοξο, εντούτοις δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν και να αντιμετωπίσει τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων.

Η κα. Κουκουμά εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το γεγονός, όπως είπε, ότι οι ήδη επανεγκατεσταθέντες δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους. Όπως ανέφερε, οι επανεγκατασταθέντες δεν έχουν πάρει ούτε «το απλό χριστουγεννιάτικο επίδομα» ούτε είναι δικαιούχοι για τα σχέδια επιδιόρθωσης των κατοικιών τους, για αυτό σε πολλές περιπτώσεις, πρόσθεσε, μένουν σε πολύ ακατάλληλες κατοικίες. Είπε, τέλος, ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και την επόμενη εβδομάδα.

Η κα. Κουκουμά είπε ακόμη ότι κατά τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής συζητήθηκε και το δικαίωμα χρήσης του οικήματος του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Καρπασίας από τα Σωματεία και τις Κοινότητες της περιοχής Καρπασίας για τις δικές τους δραστηριότητες.

Είπε ότι φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες υποσχέσεις για παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του οικήματος με την καταβολή ενός συμβολικού ενοικίου, κάτι που θα γίνει, όπως είπε, μετά την αποχώρηση της ΚΕΔΙΠΕΣ από το κτήριο.

«Ο κόσμος νοιώθει μεγάλη απογοήτευση όχι απλά για την κατάσταση που η Κυβέρνηση έχει φέρει το Συνεργατισμό αλλά και για τα κτήρια που έχουν κτίσει με το δικό τους κόπο», είπε.

Από την πλευρά της, το μέλος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι «μας ικανοποιούν οι σχεδιασμοί του κράτους για την επανεγκατάσταση προσφύγων στα κατεχόμενα χωριά μας όπου διαμένουν οι εγκλωβισμένοι μας».

Οι σχεδιασμοί αυτοί, είπε, περιλαμβάνουν τη στήριξη για κάλυψη των αναγκών στέγασης και επιδιόρθωσης κατοικιών με στόχο μια πιο ομαλή διαβίωση των εγκλωβισμένων μας στα κατεχόμενα χωριά.

Η κα. Αριστείδου εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ για την απόφαση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει στις τοπικές αρχές της Καρπασίας το οίκημα της ΣΠΕ Καρπασίας στη Λάρνακα για την αξιοποίηση του.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την παραχώρηση οικημάτων στους κατεχόμενους Δήμους και Ενώσεις κατεχόμενων κοινοτήτων Κερύνειας, Αμμοχώστου και Λευκωσίας με μηδενικό ενοίκιο.

Η απόφαση αυτή βοηθά στην κάλυψη των αναγκών των τοπικών συνόλων και αρχών του προσφυγικού κόσμου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της συνοχής των προσφυγών κοινοτήτων, κατέληξε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top