ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Πέντε φορές κάτω το κόστος υπηρεσιών ανά πολίτη με βάση το νέο Νομοσχέδιο για την ΤΑ

ΥΠΕΣ: Πέντε φορές κάτω το κόστος υπηρεσιών ανά πολίτη με βάση το νέο Νομοσχέδιο για την ΤΑ

Μέχρι και πέντε φορές μειωμένο θα είναι το κόστος υπηρεσιών ανά κεφαλή το χρόνο σε κάποιους Δήμους, με το νέο νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ανακοινώνοντας πως η επεξεργασία του Νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί και οδεύει προς το Υπουργικό και στη συνέχεια στη Βουλή.

Στόχος, όπως είπε αι όπως ανέφερε και η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένης Μαύρου, είναι η ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή μέχρι το καλοκαίρι.  
 
Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Νουρής είπε αρχικά ότι έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των Περί Δήμων και Περί Κοινοτήτων νομοσχεδίων και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα κείμενα και αφού περάσουν από το Υπουργικό θα κατατεθούν στην Βουλή.
 
«Έχει ωριμάσει ο καιρός, οι πολίτες αναμένουν αυτή την τεράστια μεταρρύθμιση, η Κυβέρνηση θα φέρει ενώπιον του Κοινοβουλίου ένα νομοθέτημα το οποίο κατά τη δική μας εκτίμηση λειτουργεί ξεκάθαρα υπέρ των πολιτών και δημιουργεί σημαντικότατες οικονομίες κλίμακας στα θέματα παροχής υπηρεσιών», είπε.
 
Ο κ. Νουρής είπε πως μέσα από το Νομοσχέδιο δημιουργούνται οικονομικά βιώσιμες και διοικητικά ανεξάρτητες μονάδες, και τόνισε πως η πεμπτουσία του Νομοσχεδίου έγκειται στο γεγονός ότι οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνοδεύονται με τους ανάλογους οικονομικούς πόρους.
 
Με βάση τους υπολογισμούς, από τα 57 εκ ευρώ κρατικής χορηγίας που σήμερα λαμβάνουν οι Δήμοι, αυτή θα ανέλθει στα 117 εκ με την απόδοση του σημαντικότατου εσόδου των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων όπως και άλλων τελών όπως των τελών αδειοδότητης. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, οι τοπικές αρχές θα είναι οικονομικά αυτοδύναμες, ενώ παράλληλα θα είναι και διοικητικά ανεξάρτητες αφού η γραφειοκρατία που σήμερα περιβάλλονταν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, δεν θα υπάρχει.
 
Ο κ. Νουρής ανέφερε πως με το Νομοσχέδιο εισάγονται και υποχρεώσεις στις τοπικές αρχές με τη πιο σημαντική να αφορά την υποχρέωση τους να παρουσιάζουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς με συνέπειες αν αυτό δεν γίνεται. Επίσης, περιορίζεται το κόστος στις δαπάνες προσωπικού των Δήμων στο 40 με 45% του συνολικού προϋπολογισμού, σε αντίθεση με κάποιες περιπτώσεις σήμερα που ξεπερνούσαν το 65%.
 
Ο Υπουργός είπε πως είναι στη διάθεση της Επιτροπής να συμμετέχει στις συνεδρίες της μέχρι και 2 φορές την εβδομάδα αν χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η συζήτηση, και χαιρέτισε τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ελένης Μαύρου ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση πριν από τις θερινές διακοπές.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση του κατά κεφαλής κόστους ανά πολίτη με βάση τα νέα δεδομένα, ο κ. Νουρής είπε πως μέσα από τη μελέτη διαφάνηκε ότι το κόστος υπηρεσιών ανά κεφαλή κατ΄ έτος μπορεί να κατέλθει μέχρι και 5 φορές σε σχέση με σήμερα. Όπως είπε, οι πολίτες σήμερα σε έναν μικρό Δήμο ανά κεφαλή χρεώνονται για κόστος υπηρεσίας 1143 ευρώ κατ΄ έτος για συγκεκριμένες υπηρεσίες, τονίζοντας πως η επιστημονική μελέτη καταδεικνύει πως αυτό το κόστος με τη συμμετοχή τους σε ένα μεγαλύτερο αυτοδιοικητικό σχήμα μπορεί να μειωθεί στα 245 ευρώ.
 
«Αυτό το ωφέλημα σαφέστατα θα μετακυλησθεί υπέρ των πολιτών είτε με μειώσεις φορολογίας είτε με τη χρησιμοποίηση τους σε συγκεκριμένα έργα τα οποία έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία», είπε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα των Πολεοδομικών Αρχών, ο κ. Νουρής είπε πως οι τέσσερις μεγάλοι Δήμοι που μέχρι σήμερα ήταν πολεοδομικές αρχές, θα παραμείνουν ως τέτοιοι. Οι υπόλοιποι όμως, που δεν είχαν ποτέ την εμπειρία στην έκδοση πολεοδομικών αδειών, η πρόταση είναι να υπάρξει μια μεταβατικότητα μέχρι να εξελιχθούν όλοι οι Δήμοι σε πολεοδομικές αρχές. Ξεκαθάρισε πως δεν διαφοροποιείται η αρχική απόφαση για να είναι οι τοπικές αρχές και πολεοδομικές αρχές, ωστόσο πρέπει να υπάρξει αυτό το μεταβατικό διάστημα για να εκπαιδευτούν και να στελεχωθούν.
 
Σε άλλη ερώτηση είπε πως τις επόμενες εβδομάδες θα έχει πολλές συναντήσεις, όπως με την Ένωση Κοινοτήτων στις 14 Φεβρουαρίου και με την Ένωση Δήμων στη συνέχεια. «Η συνεργασία και η συνεννόηση και με την Ένωση Δήμων και με την Ένωση Κοινοτήτων είναι άψογη, θεωρώ ότι υπάρχει πάρα πολλή κατανόηση και κυρίως έχουμε τον ίδιο ακριβώς στόχο να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», είπε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας στις δηλώσεις του αφού χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για να προχωρήσει σε αυτή την μεταρρύθμιση είπε πως αυτό που απαιτείται  αυτή τη στιγμή είναι η συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων, δημιουργικά, έτσι ώστε να επωφεληθεί ο κάθε ένας πολίτης αυτού του τόπου.
 
Θέμα κέντρων αναψυχής
----------------
Ο Υπουργός ανέφερε πως ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή για τις εξελίξεις στο θέμα της ρύθμισης των εκπομπών ήχου στα κέντρα αναψυχής. Όπως είπε το Υπουργείο αναμένει τις επόμενες ημέρες από τη Νομική Υπηρεσία να επιστρέψει το τροποποιητικό νομοσχέδιο, και μαζί με το Νομοσχέδιο Περί Κέντρων Αναψυχής αλλά και τα διατάγματα του Υπουργείου για τις ζώνες εκπομπές ήχου και η ένταση που δικαιούνται να εκπέμπουν συγκεκριμένες ηχητικές συσκευές, θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να ρυθμίσουν το ωράριο εκπομπής ήχου.
 
Όπως ανέφερε, το ωράριο αυτό όπως καθορίζεται στη νομοθεσία μπορεί να είναι μέχρι μισή ώρα πριν τη λήξη της άδειας λειτουργίας ενός υποστατικού, η οποία πλέον μεταφέρεται για έκδοση στο Υφυπουργείο Τουρισμού. Επομένως, συνέχισε, το Υφυπουργείο θα καθορίζει τις άδειες λειτουργίας και τα ωράρια των κέντρων αναψυχής και στη συνέχεια οι Δήμοι και οι επαρχιακές διοικήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν την άδεια εκπομπής ήχου μέχρι και μισή ώρα πριν από τη λήξη της άδειας λειτουργίας.
 
Την ίδια ώρα, σημείωσε ο κ. Νουρής, αναγνωρίζοντας ότι οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει να έχουν την ευελιξία, αν διαγνώσουν ότι μια συγκεκριμένη περιοχή χρειάζεται περισσότερη ησυχία, θα έχει τη δυνατότητα με βάση της πρότασης στην τροποποιητική νομοθεσία, να μειώνουν και όχι να αυξάνουν, το ωράριο εκπομπής ήχου και πέραν της μισής ώρας πριν από την άδεια λειτουργίας.
 
Δηλαδή, όπως εξήγηση, σε ένα υποστατικό που η άδεια λειτουργίας είναι μέχρι τις 2 το πρωί και με βάση τη νομοθεσία η άδεια εκπομπής ήχου είναι στις 1.30, αν κρίνει μια τοπική αρχή ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ησυχία στη συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να καθορίσει την άδεια εκπομπής ήχου και στις 12 τα μεσάνυχτα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top