ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ψάχνοντας την ΠΑΡΑΓΚΑ μίλησε για αόριστες πληροφορίες από την UEFA – Τι είπε για Παπασταύρου

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ψάχνοντας την ΠΑΡΑΓΚΑ μίλησε για αόριστες πληροφορίες από την UEFA – Τι είπε για Παπασταύρου

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης» παραχώρησε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε αρκετά σημαντικά για το κεφάλαιο διαφθορά Κυπριακού ποδοσφαίρου, την παρουσία εκπροσώπων της UEFA στην Κύπρο και τους φακέλους «ύποπτων» αγώνων.

Αναλυτικά έτσι όπως δημοσιεύτηκε η συνέντευξη με το θέμα το πιο πάνω.

Οι αόριστες πληροφορίες από την UEFA και ο προβληματικός, «σοβαρός λόγος» στις παρακολουθήσεις

 «Θα καλέσουμε τον Παπασταύρου για κατάθεση»

Πριν από ένα δεκαπενθήμερο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δαχτυλόδειξε διεφθαρμένους διαιτητές και παράγοντες σε σχέση με τους κόκκινους φακέλους της UEFA. Την εβδομάδα που μας πέρασε ο πρόεδρος της Ομόνοιας Σταύρος Παπασταύρου είπε -μεταξύ άλλων- ότι παράγοντες άλλων ομάδων και άνθρωποι του ποδοσφαίρου έχουν προτείνει στον ίδιο ή σε άλλα μέλη της ομάδας να εξαγοράσουν κάποιο παιχνίδι, είτε αντίπαλους παίκτες, είτε διαιτητές. Δηλαδή, να πληρώσουν για να κατακτήσουν κάποιον τίτλο. Ερωτηθείς ο αρχηγός Αστυνομίας κατά πόσον οι Αναστασιάδης – Παπασταύρου θα κληθούν για κατάθεση στην Αστυνομία, ο Κύπρος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μία διαπίστωση και έχει απόλυτο δίκιο – είναι γνωστό τοις πάσι ότι αυτό συμβαίνει». Έχει κανέναν που αμφισβητεί, δηλαδή, ότι υπάρχει πρόβλημα στο κυπριακό ποδόσφαιρο, διερωτήθηκε. «Όσον αφορά τον κ. Παπασταύρου, θα πω ότι ναι, θεωρώ ότι έχει υποχρέωση να δώσει στοιχεία γι’ αυτά που ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης. Θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει τις πληροφορίες του και να μας δώσει τα στοιχεία, τα όπλα, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διερεύνηση», σημείωσε.

Εάν αποφασίσει να μην δώσει κατάθεση, εσείς γιατί να μην αρχίσετε τη διερεύνηση με βάση αυτά που είπε δημοσίως, που δεν ήταν και λίγα.

Ο άνθρωπος ήρθε από μόνος του εδώ, ήθελε βασικά να μάθει τις διαδικασίες που ακολουθούμε, ήθελε να δει πως προστατεύεται ο ίδιος και άλλα άτομα που πιθανόν να δώσουν πληροφόρηση. Του τα εξηγήσαμε όλα, ποιες είναι οι υποχρεώσεις του, ποιες είναι οι διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν, είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση και συζήτηση. Και επειδή πιεζόταν λόγω του ότι θα ταξίδευε στο εξωτερικό, είπε ότι θα σκεφτεί και επιφυλάσσεται όταν θα επιστρέψει να έρθει ξανά κοντά μας. Αλλά επαναλαμβάνω ότι θεωρώ πως ο πιο σωστός τρόπος -αν και δεν θέλω να υποδείξω σε κανέναν πώς θα πρέπει να  δίδει τις πληροφορίες του- είναι οι διαδικασίες που έχουμε εξαγγείλει: ορίσαμε συγκεκριμένο αξιωματικό στον οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να δώσει πληροφορίες και δώσαμε τηλέφωνα μέσω των οποίων μπορεί όποιος θέλει να κάνει επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία. Επιπλέον, κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή με μέλος μας, που χαίρει της εμπιστοσύνης του, και να δώσει πληροφορίες. Η εχεμύθεια είναι δεδομένη, να μην ανησυχεί κανένας για την ασφάλειά του, είναι δουλειά δική μας να προστατεύουμε τους πληροφοριοδότες μας. Και θέλω να προσθέσω ότι είναι λάθος να γίνονται δηλώσεις γι’ αυτά τα θέματα, χωρίς να προηγηθεί η ενημέρωση της Αστυνομίας, διότι δίνεται ο χρόνος σε εκείνον που τον αφορούν οι καταγγελίες να λάβει τα μέτρα του, να καταστρέψει στοιχεία κ.ο.κ.

Ο αρχηγός Αστυνομίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο πρόεδρος της ΚΟΠ ψάχνουν την παράγκα στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

«Τον περιμένουμε»

 Δηλαδή, έκανε ζημιά ο κ. Παπασταύρου με τις δηλώσεις του;

Σίγουρα όταν προειδοποιείς, κατά κάποιον τρόπο, κάποιον λέγοντας ότι θα καταγγείλεις αυτά που είπε και έκανε, τότε του δίνεις χρόνο να λάβει μέτρα για την προστασία του.

Εάν κάποιος ανώνυμα δώσει τηλεφωνικώς πληροφορίες για στημένα παιχνίδια, θα ξεκινήσετε αμέσως τη διερεύνηση, σωστά;

Ναι, βεβαίως.

Ε, τότε γιατί δεν ξεκινάτε τη διερεύνηση των καταγγελιών του προέδρου της Ομόνοιας;

Τον περιμένουμε να έρθει να δώσει κατάθεση.

Εάν δεν έρθει τελικά;

Τότε θα τον καλέσουμε για κατάθεση για να τεκμηριώσει αυτά που δήλωσε δημοσίως.

Αοριστολογίες από UEFA

Το κλιμάκιο της UEFA, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο, αναφορικά με κόκκινους φακέλους για χειραγωγημένους αγώνες του κυπριακού ποδοσφαίρου, είχε συνάντηση και με την ηγεσία της Αστυνομίας. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον οι επαφές με το εν λόγω κλιμάκιο θα διευκολύνουν τις έρευνες για τα στημένα παιχνίδια, ο αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι θα βοηθήσουν άμεσα στη διερεύνηση των υποθέσεων. «Αλλά σίγουρα ήταν μια μεγάλη βοήθεια σε σχέση με την ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων και πληροφοριών. Αναπτύξαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων των κόκκινων φακέλων, καθώς και ζητήματα που προκύπτουν από τις πληροφορίες που μας στέλνουν. Πολλές φορές, η UEFA μας δίνει αόριστες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οδηγηθεί μια έρευνα σε ένα αίσιο τέλος. Συμφωνήσαμε όλοι ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον τρόπο διερεύνησης και σε άλλες χώρες, όπως και στο ότι είναι μια χρονοβόρα και πολύ δύσκολη διαδικασία. Όμως, σε άλλες χώρες υπάρχει ο νόμος για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων», συμπλήρωσε. Δυστυχώς, συνέχισε, αυτήν τη στιγμή εμείς δεν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα. «Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με την UEFA, θα υπάρχει μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας ώστε εκεί και όπου χρειάζεται να ανταλλάσσουμε πληροφορίες», πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Βασικά ήταν μια συνάντηση γνωριμίας με την UEFA;

Όχι, δεν ήταν απλώς συνάντηση γνωριμίας – πιστεύω ότι μπήκαμε επί της ουσίας. Δεν θα έλεγα ότι πήγε χαμένη αυτή η επίσκεψη, αλλά σίγουρα δεν θα πούμε ότι με βάση αυτά που μας είπαν αμέσως θα εξιχνιάζονται υποθέσεις. Θα συνεχιστεί αυτή η επαφή, γιατί θεωρούμε ότι μόνο με τη συνεργασία τη δική τους -αφού είναι από την UEFA που μας έρχονται οι κόκκινοι φάκελοι και οι αρχικές πληροφορίες- θα μπορέσουμε να έχουμε θετική κατάληξη στις έρευνες.

Γιατί τόσο καιρό δεν κτίσατε αυτήν την επαφή και δεν ζητήσατε βοήθεια;

Και παλαιότερα είχε γίνει νύξη για να έχουμε επαφή με την UEFA… Γίνονταν και γίνονται προσπάθειες όλες οι υποθέσεις των 85 κόκκινων φακέλων, που ήρθαν από το 2011, να εξιχνιαστούν. Δυστυχώς, δεν είχαμε την ανάλογη πληροφόρηση εκ μέρους της UEFA, ήταν πάντοτε αόριστες πληροφορίες που δίνονταν.

Μη ικανοποιητικός ο νόμος

Ο νόμος για τις παρακολουθήσεις που υπερψήφισε η Βουλή πόσο υποβοηθητικός είναι;

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι ο νόμος δεν ικανοποιεί τις ανάγκες τις δικές μας, γιατί μπαίνουν τέτοιες πρόνοιες μέσα στη νομοθεσία που πραγματικά θα δυσκολεύουν τις αστυνομικές εξετάσεις. Θέλουμε να βοηθηθούμε όσον αφορά την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, όχι για να παρακολουθούμε τον οποιονδήποτε, αλλά εγκληματικά στοιχεία που αποδεδειγμένα εμπλέκονται ή ενδέχεται να εμπλακούν με βάση εύλογες υπόνοιες.

Με βάση «εύλογη υποψία» και «σοβαρό λόγο»…

Από τη στιγμή που υπάρχει η ορολογία «εύλογη υπόνοια», η οποία έχει περάσει από πολλά στάδια και έχει αναλυθεί σε δικαστήρια το τι σημαίνει, ο επιπρόσθετος νέος όρος «σοβαρός λόγος» θα δημιουργήσει περαιτέρω καθυστέρηση μέχρι να ερμηνευθεί και θα περιπλέξει τα πράγματα. Όμως, δεν θα ήθελα να επεκταθώ επί τούτου, γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο θα χειριστεί ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης μαζί με τον γενικό εισαγγελέα και τη Βουλή.

Διαβάστε επίσης: 

Τον ΚΑΛΟΥΝ εκ νέου τον Παπασταύρου για κατάθεση – Τι είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας

«Οι δηλώσεις της Ομόνοιας και της ΑΕΛ έχουν ενοχλήσει διότι τείνουν να ταράξουν…» – Όλα όσα ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο

 

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top