ΔΙΕΘΝΗ

Ο Εμανουέλ Μακρόν στη Βαρσοβία για ενίσχυση διμερών σχέσεων- Zητά σύνοδο του Τριγώνου της Βαϊμάρης

Ο Εμανουέλ Μακρόν στη Βαρσοβία για ενίσχυση διμερών σχέσεων- Zητά σύνοδο του Τριγώνου της Βαϊμάρης

Στη Βαρσοβία θα βρίσκεται για τα επόμενα 24ώρα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πολωνία τη Δευτέρα (3/2)και Τρίτη (4/2) σε μια προσπάθεια να επανακαθορίσει και να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Βαρσοβία που είναι ψυχρές, σε μια εποχή που η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδιαμορφώνει πολιτικές συμμαχίες. Ο Μακρόν πρότεινε να διεξαχθεί εντός των προσεχών μηνών τριμερής σύνοδος κορυφής Γαλλίας, Γερμανίας Πολωνίας, του "Τριγώνου της Βαϊμάρης".

Με την άφιξή του στην Πολωνία τρεις ημέρες μετά το Brexit, ο Μακρόν υπογραμμίζει τη σημασία μιας από τις μεγαλύτερες χώρες μέλη της Ένωσης, παρότι η σχέση σημαδεύτηκε από αντιπαραθέσεις για σειρά θεμάτων όπως η πολιτική για την κλιματική αλλαγή, το ΝΑΤΟ, ο σεβασμός της Πολωνίας στο κράτος δικαίου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος χαιρέτισε μια "καμπή" στις σχέσεις με τη Βαρσοβία. "Εύχομαι η επίσκεψη αυτή, οι σχέσεις μας, να σηματοδοτήσουν μια πραγματική καμπή στον ρόλο που μπορούμε να παίξουμε μαζί για την αυριανή Ευρώπη", είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους έχοντας δίπλα του τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα, μετά τη συνάντηση τους.

Ο Ντούντα από την πλευρά του μίλησε για "πρόοδο", εκφράζοντας ικανοποίηση για την υπογραφή ενός προγράμματος γαλλοπολωνικής συνεργασίας στο πλαίσιο της "στρατηγικής συνεργασίας" των δύο χωρών. Δήλωσε πεπεισμένος ότι μετά το Brexit "η ΕΕ θα πρέπει κάπως να υιοθετήσει μια νέα μορφή (...) με ένα νέο μοίρασμα των χαρτιών και ένα νέο άνοιγμα..

Στόχος είναι, δήλωσε ο Μακρόν, να "καταστεί το ευρωπαϊκό σχέδιο ισχυρότερο, καθώς πράγματι σήμερα, μετά το Brexit, έχουν φωλιάσει μια αδυναμία και μια αμφιβολία". Γαλλία και Πολωνία θα πρέπει να εξετάσουν τη συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε η Γαλλία και η Πολωνία να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας και της στρατιωτικής βιομηχανίας, επικαλούμενος το σχέδιο του μελλοντικού ευρωπαϊκού άρματος μάχης. Για το σχέδιο αυτό μίλησε και ο Πρόεδρος Ντούντα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top