Οι Ελβετοί ενέκριναν σε δημοψήφισμα νόμο κατά της ομοφοβίας

Οι Ελβετοί ενέκριναν σε δημοψήφισμα νόμο κατά της ομοφοβίας

Οι Ελβετοί ενέκριναν την Κυριακή με ευρεία πλειοψηφία τον νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό των προσώπων, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν τα συντηρητικά κόμματα της χώρας. 

Με βάση τα αποτελέσματα στα 23 από τα 26 καντόνια όπου διενεργήθηκε σήμερα δημοψήφισμα, πάνω από 6 στους 10 (ποσοστό 60,5%) ψήφισαν "ναι" στο νομοσχέδιο. Η πρόβλεψη του ινστιτούτου GFS Bern, που δημοσιοποιήθηκε λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ήταν ότι η πρόταση θα εγκριθεί με ποσοστό 62%.
 
Ο Ματίας Ρέιναρντ, ο Σοσιαλιστής βουλευτής που είχε την πρωτοβουλία για αυτή τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, έκανε λόγο για "ιστορική ημέρα", μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι RTS-1. Από την πλευρά του, ο Μαρκ Φρούεχ, του μικρού συντηρητικού κόμματος UDF που προασπίζεται τις χριστιανικές αξίες, το οποίο υποκίνησε το δημοψήφισμα με τη στήριξη της δεξιάς Δημοκρατικής Ένωσης Κέντρου (UDC), του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, είπε ότι, μολονότι ηττήθηκε στο δημοψήφισμα, η προσφυγή στη λαϊκή ψήφο ήταν δικαιολογημένη. Το δημοψήφισμα "επέτρεψε στον ελβετικό λαό να λάβει την απόφαση", είπε.
 
Ο νέος νόμος κατά της ομοφοβίας διευρύνει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις και την πρόκληση φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, συμπεριλαμβάνοντας και την απαγόρευση διακρίσεων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού.
 
Με βάση τον νέο νόμο, τα εστιατόρια, ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις μεταφορών, οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας δεν επιτρέπεται να αρνηθούν την πρόσβαση σε ένα πρόσωπο λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του. Σε μια τέτοια περίπτωση προβλέπονται ποινές από πρόστιμα μέχρι και φυλάκιση τριών ετών στους παραβάτες. Να σημειωθεί πάντως ότι στην κοινότητα των ΛΟΑΔ, ορισμένοι φοβούνταν ότι η χορήγηση ειδικής προστασίας θα στιγματίσει περισσότερο τους ομοφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς.

"Αγωνίζομαι για να γίνει αποδεκτός ο σεξουαλικός προσανατολισμός μου. ξμως για εμένα αυτό δεν σημαίνει ότι ζητώ ειδικά δικαιώματα", είπε χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Φράουχιγκερ, ο συμπρόεδρος της επιτροπής "Όχι στα ειδικά δικαιώματα".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Το Ιράν περνά στην αντεπίθεση

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Το Ιράν περνά στην αντεπίθεση

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπαίνουν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αμερικανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν τα ξημερώματα τρεις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ αυτών, το υπόγειο συγκρότημα του Φορντό, το μεγάλο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Νατάνζ και μια εγκατάσταση κοντά στο Ισφαχάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το Φορντό καταστράφηκε πλήρως, καλώντας παράλληλα τους Ιρανούς σε ειρήνη, διαφορετικά – όπως είπε – τα επόμενα χτυπήματα θα είναι ισχυρότερα. Αποφασισμένο για αντίποινα εμφανίζεται το Ιράν. Με έντονη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητας τις εξελίξεις υπό το φόβο για ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη στην περιοχή.