ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αξιωματούχοι του αυστραλιανού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία

Αξιωματούχοι του αυστραλιανού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία

Πολιτικοί προϊστάμενοι στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας επαναβεβαίωσαν τη στήριξη της χώρας τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη και την ασφάλεια στο νησί.
 

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, και η διακομματική αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αυστραλία, συναντήθηκαν την Τρίτη  με την Πρώτη Βοηθό Υπουργό για την Ευρώπη και Λατινική Αμερική Cathy Raper και την Επικεφαλής Διαπραγματευτή για τις σχέσεις Αυστραλίας - ΕΕ Alison Burrows.
 
Η κ. Raper εξέφρασε σεβασμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλώνοντας ότι είναι το μόνο κράτος που αναγνωρίζει στο νησί η Αυστραλία. Περαιτέρω διαβεβαίωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί. Σημείωσε επίσης ότι η Αυστραλία είναι μέλος του ΟΗΕ και σέβεται το διεθνές δίκαιο.
 
Ενημέρωσε επίσης την αντιπροσωπεία ότι μεταξύ της σειράς προτεραιοτήτων που θέτει ο τομέας της είναι το  ηλεκτρονικό εμπόριο, η γεωργία και το περιβάλλον.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι Κύπρος και Αυστραλία μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και κοινές προκλήσεις.
 
Ανακοίνωσε ακολούθως ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου συνεισέφερε συμβολικά ώστε να αποκατασταθούν οι περιοχές που πλήγησαν από τις πυρκαγιές.
 
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως οι γείτονες μας και  ο τρόπος που συμπεριφέρεται η Τουρκία προκαλούν προβληματισμούς, αλλά, επεσήμανε αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση θετικά όπως και οι άλλες επηρεαζόμενες χώρες.
 
Αντιτάσσουμε στις προκλήσεις της Άγκυρας την προσέγγιση της ειρήνης και του διαλόγου, συνέχισε, αναφέροντας περαιτέρω ότι η Τουρκία έχει εισβάλει στη Συρία τη Λιβύη, την Ελλάδα και τώρα πραγματοποιεί νέα εισβολή στην Κύπρο.
 
Ακολούθως εξέφρασε την ελπιδα ότι  δεν θα διαρκέσει πολύ η πολεμική της Τουρκίας καθώς θα επικρατήσει η ειρήνη, η συνεργασία και η ευημερία.
 
Αναφέροντας επίσης ότι η Κύπρος έχει τη στήριξη της Ευρώπης, παρατήρησε πως η Κύπρος παρόλο ότι  είναι μικρή χώρα,  με τη Μάλτα είναι επίσης μέλη της Κοινοπολιτείας και της ΕΕ ταυτόχρονα.

Πρόσθεσε πως μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τα κράτη των οποίων η δικαιοσύνη βασίζεται στο κοινοδίκαιο είναι η Κύπρος και η Ιρλανδία.
 
Ανέφερε στη συνέχεια ότι, οι επενδύσεις,  η τεχνολογία, η εκπαίδευση, η ιατρική σχολή,  στην οποία έχουμε φοιτητές από την Αυστραλία είναι τομείς στους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία Κύπρου – Αυστραλίας, σημειώνοντας ότι μπορούν να εξασφαλισθούν χρηματοδοτήσεις της ΕΕ.
 
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Μιχάλης Μιχαήλ  ενημέρωσε για τους δείκτες της κυπριακής οικονομίας και παρέθεσε τους τομείς, πέραν από το γενικό εμπόριο, στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η συνεργασία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top