ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλούρης: «Ακραία περίπτωση σύγχρονης μορφής φασιστικής συμπεριφοράς κράτους η στάση της Τουρκίας»

Συλλούρης: «Ακραία περίπτωση σύγχρονης μορφής φασιστικής συμπεριφοράς κράτους η στάση της Τουρκίας»

Η στάση της Τουρκίας αποτελεί ακραία περίπτωση σύγχρονης μορφής φασιστικής συμπεριφοράς κράτους και την οποία εμείς ως Κύπρος έχουμε απέναντί μας σε μια επίπονη προσπάθεια για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.


Σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο του Βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Νεόφυτου Χατζηγεωργίου Καμαρά, ο κ. Συλλούρης κατηγόρησε την Αγκυρα για προκλητική συμπεριφορά και ακραίες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, με καθημερινές εντάσεις, και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόσο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και της Ελλάδας στο Αιγαίο.  

Επανέλαβε ότι στόχος μας πρέπει να είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα θέτει τέρμα στη μακρόχρονη και παράνομη κατοχή των κυπριακών εδαφών από την Τουρκία και τόνισε ότι καμιά έκπτωση και καμιά υποχώρηση δεν χωράει σε αυτά που διεκδικούμε και σε αυτά που μας ανήκουν.

Για τον ήρωα Νεόφυτο Χατζηγεωργίου, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι ήταν ανάμεσα στον μεγάλο αριθμό Κυπρίων, οι οποίοι πείστηκαν και ακολούθησαν τον δρόμο της στράτευσης, μετά την εξαγγελία της αποικιοκρατικής κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, ότι η στράτευσή τους στο πλευρό των Συμμαχικών Δυνάμεων θα είχε ως αντάλλαγμα την ελευθερία και αυτοδιάθεση της Κύπρου.

Ανέφερε ότι έλαβε μέρος σε ιστορικές μάχες, όπως αυτή του Ελ-Αλαμέιν και πολέμησε επίσης στην Ελλάδα στις αρχές του 1941, μετά την αποτυχία της Ιταλίας για κατάληψη της χώρας και την επαπειλούμενη εισβολή της Γερμανίας και τον Απρίλιο του 1941 συνελήφθη ως αιχμάλωτος των Γερμανών και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων στη Γερμανία.

Αφέθηκε τελικά ελεύθερος την άνοιξη του 1945, όταν το Βερολίνο κατελήφθη από τις επιτιθέμενες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες αιχμάλωτοι πολέμου.

Επέστρεψε στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 1946, μετά από πέντε χρόνια απουσίας και αγώνα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top