ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΡΙΑΚΟ: Δεν κατέληξε σε δήλωση υποστήριξης της Τουρκίας στη Συρία η Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ

ΣΥΡΙΑΚΟ: Δεν κατέληξε σε δήλωση υποστήριξης της Τουρκίας στη Συρία η Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ

Η Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας (ΕΠΑ) της ΕΕ, η οποία αποτελείται από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των Κρατών Μελών της ΕΕ, δεν κατάφερε να καταλήξει σε δήλωση της ΕΕ σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία και την εμπλοκή της Τουρκίας, ύστερα από άρνηση της Ελλάδας να υπάρξει οποιαδήποτε διατύπωση στήριξης προς την τουρκική πλευρά στις κινήσεις της κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά είχε θέσει ως όρο για την επιστροφή στην εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ Τουρκίας για το μεταναστευτικό, την υιοθέτηση από πλευράς ΕΕ, δήλωσης στήριξης για τις κινήσεις της στη Συρία. Το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου από τους Υπουργούς Εξωτερικών που θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή.


Μαργαρίτης Σχοινάς από το Βερολίνο: "Η ΕΕ δεν εκβιάζεται"

Την ίδια ώρα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, από το Βερολίνο όπου βρέθηκε για συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών Χάικο Μάας και τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έστειλε το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει ποτέ να υποκύψει σε εκβιασμό. Κατά τις συναντήσεις επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη για επικράτηση της ευρωπαϊκής ενότητας. «Το έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Τετάρτη θα είναι η ευκαιρία να υιοθετηθούν μέτρα υποστήριξης προς την Ελλάδα», είπε.

Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς θα βρίσκεται την Τρίτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία στον Έβρο, ως μέλος της αποστολής των Ευρωπαϊκών Θεσμών, υπό τους Προέδρους Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Προεδρεύουσας Κροατίας και τον Πρόεδρο του ΕΚ Σασόλι.

Εκτός από την ΕΠΑ, το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, συνεδρίασε και η Επιτροπή IPCR (integrated, political crisis response) σε επίπεδο εκπροσώπων Κρατών Μελών, υπό την προεδρία της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Κροατίας Irena Andrassy με τη συμμετοχή των Μόνιμων Αντιπροσώπων της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Σλοβενίας και της Γερμανίας ως εισερχόμενη Προεδρία, της Κομισίον, της ΕΥΕΔ, της Frontex, Ευρωπόλ και η EASO.

Η συνάντηση κλήθηκε να συζητήσει τις συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων στην Τουρκία, στην Ελλάδα και περαιτέρω στην πορεία της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων, και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Σύμφωνα με συμπεράσματα εργασίας που υιοθετήθηκαν, οι υπηρεσίες της Κομισιόν και της Ένωσης θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και να παρέχουν
τακτικές ενημερώσεις και υποστήριξη. Η Frontex θα πρέπει να εκδώσει αμέσως την πρόσκληση για εμπειρογνώμονες από τα Κράτη Μέλη που πρόκειται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, ενώ η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται τακτικά με τις τουρκικές αρχές σε όλα τα επίπεδα με στόχο την επανάληψη της πλήρους εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας

Επιπλέον η ΕΥΕΔ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, στη Συρία και σε άλλες συναφείς περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στη μετανάστευση και θα προειδοποιεί την Προεδρία και τους συμμετέχοντες για οποιεσδήποτε ανησυχητικές εξελίξεις. Η Προεδρία ευχαρίστησε τις ελληνικές και βουλγαρικές αρχές για τις πρόσθετες πληροφορίες που παρείχαν κατά τη συνεδρίαση και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης. Η Προεδρία επικροτεί την περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα που θα παρασχεθεί από την Κομισιόν και τους οργανισμούς της και θα υποβάλει έκθεση στην ΕΜΑ (Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων) σχετικά με την ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη από τα Κράτη Μέλη με εμπειρογνώμονες, βάσει των αιτημάτων τους και των αξιολογήσεων των οργανισμών.

Η Προεδρία παραμένει στη διάθεση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για οποιαδήποτε περαιτέρω στήριξη μπορεί να χρειαστεί.

Η δε Κύπρος ενημέρωσε για τη μεταναστευτική κατάσταση, η οποία θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται στενά και θα πρέπει να αναφέρονται τυχόν νέες εξελίξεις. Η Κομισιόν και οι υπηρεσίες, θα πρέπει να είναι έτοιμες να στηρίξουν περαιτέρω την Κύπρο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top