ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Κύπρου: Επεξεργαζόμαστε μέτρα αλλά χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις από Φραγκφούρτη

Τράπεζα Κύπρου: Επεξεργαζόμαστε μέτρα αλλά χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις από Φραγκφούρτη

Εξαιρετικά σημαντικά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά οι τράπεζες χρειάζονται ακόμη κάποιες διευκρινίσεις από την Φραγκφούρτη προτού «κλειδώσουν»

Πηγή της Τράπεζας Κύπρου σημείωνε πως ήδη στην τράπεζα γίνονται «νυχθημερόν αναλύσεις και σενάρια για στήριξη της οικονομίας», αλλά οι τράπεζες δεν μπορούν να κλειδώσουν μέτρα μέχρι να ξεκαθαρίσουν ορισμένα ζητήματα από την Φρανκφούρτη.
 
Η ίδια πηγή υπέδειξε πως πολλά στο παρόν στάδιο εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες και σημείωσε πως και η Κεντρική Τράπεζα έχει αναλάβει κι αυτή πρωτοβουλίες που θα ξεκαθαρίσουν σύντομα, ίσως και απόψε.
 
«Φυσικά και επεξεργαζόμαστε σενάρια και επιλογές για απτά μέτρα που θα στηρίξουν την οικονομία και δη την απασχόληση και τους μισθούς που θα εδραιωθούν μετά την κορύφωση της πανδημίας. Οι αναλύσεις συνεχίζονται νυχθημερόν, αλλά δεν μπορεί κανείς να προβεί σε ανακοινώσεις στο παρόν στάδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 
Πάντως οι αποφάσεις της ΕΚΤ με την χαλάρωση κάποιων εποπτικών κεφαλαιακών ορίων, σε αντίθεση με το 2008-2013, όταν τράπεζες και κρατικό χρέος ήταν μέρος του προβλήματος, στη σημερινή κρίση θα αποτελέσουν κεντρικό κομμάτι της λύσης, με την ίδια πηγή να εκφράζει ευχαρίστηση πως «η Φρανκφούρτη έχει υιοθετήσει στοιχεία που εισηγηθήκαμε σαν Τράπεζα μέσω Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας».
 
Αναφορικά με τα μέτρα προστασία από τον κορωνοϊό, η ίδια πηγή επεσήμανε πως η τράπεζα δεν προχώρησε σε κλείσιμο καταστημάτων διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τις αποφάσεις της Πολιτείας.
 
«Στο παρόν στάδιο, υφίσταται η ανάλυση πως, με το κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων, θα αυξηθεί η κίνηση στα υπόλοιπα. Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο, τόσο για τους πελάτες, όσο και για το προσωπικό», εξήγησε. 
 
Σημειώνεται πως το Σχέδιο Πανδημίας της Τράπεζας Κύπρου ενεργοποιήθηκε από τα μέσα Φεβρουαρίου και αυστηρά προληπτικά μέτρα ήδη λαμβάνονται. Τα μέτρα αυτά κλιμακώνονται με βάση τις πρόνοιες του Σχεδίου, το οποίο εξελίσσεται βάσει των προνοιών του.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top