ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ- ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: «Είμαστε σε συνθήκες πολέμου» είπε ο Μητσοτάκης- «Ο εχθρός είναι αόρατος αλλά όχι ανίκητος»

ΕΛΛΑΔΑ- ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: «Είμαστε σε συνθήκες πολέμου» είπε ο Μητσοτάκης- «Ο εχθρός είναι αόρατος αλλά όχι ανίκητος»

Τη θέση ότι η Πολιτεία και οι πολίτες βρίσκονται στην αρχή μιας δύσκολης μάχης όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία προσομοιάζει με έναν πόλεμο και θα διαρκέσει τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.


«Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας.

Όπως επισήμανε τα μέτρα τα οποία έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι «πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης». Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι αποφάσεις της κυβέρνησης στοχεύουν στον περιορισμό της διάδοσης του ιού, την ενίσχυση του συστήματος υγείας και παράλληλα στη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων.


Όσον αφορά την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι οι 2.000 νέοι νοσηλευτές κατευθύνονται στις θέσεις τους, ότι το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού, καθώς και ότι τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο.

«Συνολικά προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες. Εύχομαι να μην τις χρειασθούμε όλες. Αλλά αυτό, όπως σας είπα, εξαρτάται από όλους μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη, ειδικά στο επόμενο δίμηνο».
Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι το «μεγαλύτερο όπλο κατά του κορωνοϊού» παραμένει η καθημερινή στάση και η υπευθυνότητα των πολιτών.

«Μας το λένε, άλλωστε, και οι γιατροί: “Εμείς μένουμε όρθιοι στα νοσοκομεία για εσάς. Και εσείς πρέπει να μείνετε στο σπίτι για εμάς”. Και μας συμβουλεύουν: Μην φέρεστε ως υγιείς που δεν βγαίνουν για να μην νοσήσουν. Αλλά σκεφτείτε διαφορετικά: Σαν να έχετε ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρετε σε άλλους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες να απέχουν από τις συναθροίσεις.

«Πρώτο μας μέλημα παραμένει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας και τις ευπαθείς ομάδες. Και αυτή η ευθύνη βαραίνει όλους, ειδικά τους νεότερους. Προσέξτε: Εσείς το πιο πιθανό είναι να νοσήσετε ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Όμως, κυκλοφορώντας άσκοπα κυκλοφορείτε και τον ιό», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «η ανεμελιά δεν είναι ψευδο-αντίσταση, δεν είναι “μαγκιά” ή εξυπνάδα. Είναι απλά ανευθυνότητα».

Όπως είπε, «στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία. Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής».

Ως προς το μέτωπο στήριξης της οικονομίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup ότι για φέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος 3,5%, όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020, όπως ούτε και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές. Επίσης, εξήγγειλε τη διάθεση πόρων του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία και τη διάθεση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται, καθώς και ότι αναστέλλει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, με παράλληλη νομοθέτηση μέτρων για τη διάσωση θέσεων εργασίας.

«Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συντονισμό με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Όπως τόνισε, σε «συνθήκες πολέμου», η οικονομία οφείλει να είναι και αυτή μια «οικονομία πολέμου». «Αυτό που βιώνουμε δεν είναι 15 μέρες χαλαρών διακοπών που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψουμε όλοι στο πριν, σαν να μην συνέβη τίποτα. Η θέση, λοιπόν, αυτή συνεπάγεται πολλά και δραστικά μέτρα. Υπολογίζει στην πειθαρχία των πολιτών ώστε να περιοριστεί η πανδημία, που θα έχει θύματα. Όμως, όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν», ανέφερε ο ίδιος.

«Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον της. Όμως πιστέψτε με, η νίκη θα έλθει μόνον αν όλοι –ο καθένας ξεχωριστά– φανούμε πειθαρχημένοι στρατιώτες σε αυτόν τον “πόλεμο της ζωής”. Γιατί ο εχθρός είναι αόρατος και ύπουλος. Μείνετε, λοιπόν, ασφαλείς, μείνετε σπίτι», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι με ενότητα, συσπείρωση και ατομική ευθύνη, αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top