ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 85 εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται να μείνουν σπίτια τους

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 85 εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται να μείνουν σπίτια τους

Η Νέα Ιερσέη με πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια  είναι η πέμπτη πολιτεία της χώρας που αποφάσισε να διακόψει από το βράδυ του Σαββάτου 21/3 τη λειτουργία των μη ζωτικών επιχειρήσεων και να δώσει εντολή στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο κυβερνήτης Φιλ Μέρφι.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε το Σάββατο σε 1.327, ήτοι 442 περισσότερα από την προηγούμενη κι ο αριθμός των θανάτων σε 16.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ είχαν το πρωί του Σαββάτου ξεπεράσει τα 22.000, όμως καθώς τα 10.356, σχεδόν τα μισά, βρίσκονται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης κι από αυτά τα 6.211 στο δήμο Νέας Υόρκης, ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο εντείνει τα μέτρα για να καλυφθεί το μεγάλο κενό που υπάρχει σε νοσοκομειακά κρεβάτια, μάσκες και αναπνευστήρες.

 
Πέραν από το πλωτό νοσοκομείο που θα φτάσει τις επόμενες εβδομάδες στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, τα μεγάλα κενά θα καλυφθούν από την μετατροπή μεγάλων συνεδριακών χώρων, όπως του Javits Center, του συνεδριακού κέντρου στο Γουέσττσέστερ και των αθλητικών κέντρων του Γουέστμπουρι και του Στόνιμπρουκ. Ο κυβερνήτης περιόδευσε το Σάββατο κάποια από τα μέρη αυτό μαζί με στελέχη του σώματος μηχανικών του στρατού, οι οποίοι θα εργαστούν για την μετατροπή τους.
 
Τουλάχιστον 45.000 άτομα έχουν εξεταστεί για κορωνοϊό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ωστόσο και στην πολιτεία αυτή, αλλά και στην πόλη του Λος Άντζελες, οι αρχές υγείας συμβουλεύουν τους γιατρούς να μην χρησιμοποιούν τα δοκιμαστικά τεστ σε άτομα με ήπια συμπτώματα.
«Έτσι κι αλλιώς όλοι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους», αναφέρει σχετική οδηγία των υπηρεσιών υγείας στο Λος Άντζελες.
 
Η Νέας Υόρκη, η Καλιφόρνια, το Ιλινόις, το Κονέκτικατ και η Νέας Ιερσέη, με 84 εκατομμύρια κατοίκους έχουν επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς κλείνοντας μη – ζωτικές επιχειρήσεις και καλώντας τους εργαζόμενους και τους πολίτες να παραμείνουν σπίτια τους, περιορίζοντας τις μετακινήσεις. Τα διατάγματα αυτά επιτρέπουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χρηματοδοτεί το 75% του κόστους αυτών των μέτρων με ομοσπονδιακή βοήθεια. Πλην του Κονέκτικατ, που θα επιβάλει ποινές τόσο σε άτομα όσο και σε επιχειρήσεις για παραβιάσεις του διατάγματος, οι υπόλοιπες πολιτείες θα περιορίσουν τις ποινές μόνο στις επιχειρήσεις.
Αυστηρά είναι και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην πολιτεία της Πενσιλβανίας, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τη Δευτέρα τα μέτρα θα έχουν επεκταθεί σ’ όλη τη χώρα.
 
Ο Πρόεδρος Τραμπ που ρωτήθηκε την Παρασκευή δεν έδειξε να έχει πρόθεση να δώσει εντολή που να καλύπτει όλη την επικράτεια, όμως προ ημερών έγινε σύσταση για περιορισμό δραστηριοτήτων και παραμονή κατ’ οίκον διάρκειας 15 ημερών, καθώς και περιορισμό των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων.
 
Στο μεταξύ εντύπωση προκάλεσε δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε εκθέσεις τους τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο  προειδοποιούσαν για τους κινδύνους παγκόσμιας διάδοσης της επιδημίας κορωνοϊού που έχει ξεσπάσει στην Κίνα. Η CIA απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ ο Λευκός Οίκος ακολουθώντας το ύφος των απαντήσεων του Προέδρου Τραμπ προς τους δημοσιογράφους, είπε: «Είναι παραπάνω από αηδιαστικές, θλιβερές και ντροπιαστικές οι άνανδρες ανώνυμες πηγές που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία . Αποτελούν σαφής απειλή για αυτή τη μεγάλη χώρα», ανέφερε ο βοηθός εκπρόσωπος Χόγκαν Γκίντλεϊ.

Πάντως, πηγές του Κογκρέσου επιβεβαίωσαν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει σχετικά και επιτροπές του Κογκρέσου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top