ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρές συστάσεις Κομισιόν σε πλατφόρμες για προϊόντα - απάτες σε σχέση με τον COVID19

Αυστηρές συστάσεις Κομισιόν σε πλατφόρμες για προϊόντα - απάτες σε σχέση με τον COVID19

Συστάσεις για απάτες απο Κομισιόν για προϊοντα - απάτη που "σχετίζονται" με τον κορωνοϊο.

Αυστηρές συστάσεις στις διαδικτυακές πλατφόρμες για τη διαφήμιση και την πώληση προϊόντων που συνιστούν απάτη σε σχέση με τον κορωνοϊό COVID19, απηύθυνε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης και Καταναλωτών Ντίντιε Ρέιντερς, απαιτώντας τη συνεργασία τους για την κατάργηση απάτης από τις πλατφόρμες τους, ακολουθώντας την κοινή θέση που υποστηρίζει το δίκτυο CPC (Δίκτυο Προστασίας Συνεργασίας Καταναλωτών- Consumer Protection Cooperation Network).

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι "καθώς ο νέος ιός εξαπλώνεται σε ολόκληρη την ΕΕ, οι αδίστακτοι έμποροι διαφημίζουν και πωλούν προϊόντα στους καταναλωτές, όπως οι προστατευτικές μάσκες, καλύμματα και απολυμαντικά χειρών, τα οποία υποτίθεται ότι προλαμβάνουν ή θεραπεύουν μια μόλυνση".

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαρτίου 2020, οι αρχές προστασίας των καταναλωτών (CPC) των Κρατών Μελών, με την υποστήριξη της Κομισιόν, εξέδωσαν κοινή θέση για τον COVID19 σε σχέση με τις πιο διαδεδομένες απάτες και αθέμιτες πρακτικές στο πλαίσιο αυτό. Η Κομισιόν και το CPC καλεί όπως οι διαδικτυακοί φορείς εκμετάλλευσης πλατφορμών εντοπίσουν καλύτερα αυτές τις παράνομες πρακτικές, τις καταργήσουν και εμποδίσουν την επανάληψη παρόμοιων.

"Είναι προς το γενικό συμφέρον να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές ηλεκτρονικό περιβάλλον όπου οι καταναλωτές, ιδίως στο πλαίσιο της δυσφορίας που προκαλείται από την τρέχουσα κρίση, αισθάνονται καλά προστατευμένοι από οποιεσδήποτε παράνομες πρακτικές που ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους", αναφέρει η Κομισιόν.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν εξέδωσε τις ακόλουθες συμβουλές προς τους καταναλωτές και τους εμπόρους:
Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί εάν οι έμποροι:

- χρησιμοποιούν γλώσσα ή εικόνες στο μάρκετινγκ, οι οποίες ρητά ή σιωπηρά υποδεικνύουν ότι ένα προϊόν είναι σε θέση να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη μόλυνση από το COVID-19.

- όταν κάνουν αναφορά σε αυτοαποκαλούμενους γιατρούς, επαγγελματίες υγείας, εμπειρογνώμονες ή άλλες ανεπίσημες πηγές που αναφέρουν ότι ένα προϊόν είναι σε θέση να αποτρέψει ή να θεραπεύσει μια μόλυνση με τον νέο ιό.

- όταν αναφέρονται με όνομα ή λογότυπο σε κυβερνητικές αρχές, επίσημους εμπειρογνώμονες ή διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι δήθεν υποστήριζαν τους προστατευτικούς ή θεραπευτικούς ισχυρισμούς χωρίς να παρέχουν υπερσυνδέσμους ή αναφορές σε επίσημα έγγραφα.

- όταν χρησιμοποιούν αξιώσεις σχετικά με τη σπανιότητα, όπως "διαθέσιμη μόνο σήμερα", "ξεπουλάει γρήγορα" ή παρόμοια.
- όταν τάχα ενημερώνουν για τις συνθήκες της αγοράς όπως η "χαμηλότερη τιμή στην αγορά", "το μόνο προϊόν που μπορεί να θεραπεύσει τις λοιμώξεις COVID-19" ή κάτι παρόμοιο.
- έχουν τιμές που είναι αρκετά υψηλότερες από την κανονική τιμή για παρόμοια προϊόντα, λόγω του γεγονότος ότι θα προλάβουν ή θα θεραπεύσουν τη μόλυνση από το COVID-19.

Υπενθυμίζεται στους καταναλωτές ότι οι εθνικές κυβερνήσεις στην ΕΕ παρέχουν επίσημες συμβουλές βάσει επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της μόλυνσης από το COVID-19. Όταν οι καταναλωτές συναντούν παραπλανητικούς ισχυρισμούς σε διαδικτυακές πλατφόρμες, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα εργαλεία αναφοράς που παρέχονται από τον φορέα εκμετάλλευσης πλατφόρμας για τη σηματοδότηση ακατάλληλου περιεχομένου, αναφέρει η Κομισιόν.

Τέλος οι έμποροι πρέπει να ενεργούν υπεύθυνα και να απαγορεύουν τις προαναφερόμενες πρακτικές, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις οδηγίες και συμβουλές των εθνικών κυβερνήσεων σχετικά με τα μέτρα προστασίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top