Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για παραβίαση του Συντάγματος προσέφυγαν στη δικαιοσύνη δύο Κύπριοι φοιτητές

Για παραβίαση του Συντάγματος προσέφυγαν στη δικαιοσύνη δύο Κύπριοι φοιτητές

Δύο φοιτητές που σπουδάζουν στην Αγγλία με αίτημα την έκδοση δικαστικού διατάγματος που να τους επιτρέπει να επαναπατριστούν  στην  Κύπρο  προσέφυγαν στα κυπριακά δικαστήρια για παραβίαση του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι σε κανένα Κύπριο πολίτη δεν μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι δύο φοιτητές καταχώρησαν, μέσω των δικηγόρων τους, ο ένας προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο και ο άλλος αγωγή και αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό την έκδοση κατεπειγόντων προσωρινών διαταγμάτων που να επιτρέπουν την επάνοδό τους στην Κύπρο, προσβάλλοντας τη νομιμότητα και/ή συνταγματικότητα των ληφθέντων από την κυβέρνηση μέτρων, όπως ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
Ο δικηγόρος του φοιτητή που προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο, Ρίκκος Μαππουρίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι με την προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο προσβάλλεται η πρόνοια του διατάγματος που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας σύμφωνα με την οποία, η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο σε όσους προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού.
 
Ο κ. Μαππουρίδης δήλωσε ότι το άρθρο 14 του Συντάγματος είναι απόλυτο και κατοχυρώνει το δικαίωμα εισόδου του οποιουδήποτε Κύπριου πολίτη στη χώρα του χωρίς οποιαδήποτε επιφύλαξη και περιορισμό. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Συντάγματος «ουδενός πολίτου απαγορεύεται η είσοδος εις την Δημοκρατίαν ουδ’ επιτρέπεται η εξορία υφ’ οιασδήποτε περιστάσεις».
 
Η ακρόαση της προσφυγής έχει οριστεί για τις 15 Απριλίου ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου ενώ μέχρι τις 7 Απριλίου η πλευρά της Δημοκρατίας θα πρέπει να καταχωρήσει τους λόγους ένστασης στην προσφυγή.
 
Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα εξετάσει στις 10 Απριλίου την αίτηση που καταχώρησε, μέσω δικηγόρου, ο δεύτερος φοιτητής που σπουδάζει στην Αγγλία με την οποία ζητά την έκδοση δικαστικού διατάγματος που να του επιτρέπει να επιστρέψει στην Κύπρο.
 
Η αίτηση καταχωρήθηκε στο πλαίσιο αγωγής που καταχώρησε ο εν λόγω φοιτητής, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, για παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων του και συγκεκριμένα για παραβίαση πέραν του άρθρου 14 και των άρθρων 7(1),8, 15 και 28 του Συντάγματος.
 
Το άρθρο 7(1) αναφέρει ότι «έκαστος έχει το δικαίωμα ζωής και σωματικής ακεραιότητος», το άρθρο 8 ότι «ουδείς υποβάλλεται εις βασανιστήρια ή εις απάνθρωπον ή ταπεινωτικήν τιμωρίαν ή μεταχείρισιν», το άρθρο 15 ότι «έκαστος έχει το δικαίωμα όπως η ιδιωτική και οικογενειακή αυτού ζωή τυγχάνη σεβασμού» και το άρθρο 28 ότι «πάντες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, της διοικήσεως και της δικαιοσύνης και δικαιούνται να τύχωσι ίσης προστασίας και μεταχειρίσεως».
 
Η πλευρά της Δημοκρατίας θα πρέπει μέχρι τις 8 Απριλίου να καταχωρήσει τους λόγους ένστασης εναντίον της αίτησης και στις 10 Απριλίου το Δικαστήριο θα εξετάσει την αίτηση.
 
Οι αποφάσεις των δικαστηρίων και στις δύο υποθέσεις αναμένεται ότι θα εκδοθούν σύντομα λόγω της φύσεως των αιτήσεων που καταχωρήθηκαν.  
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε δηλώσει χθες στο ΚΥΠΕ ότι «ο κάθε ένας πολίτης δικαιούται ασφαλώς να ασκήσει όλα τα νόμιμα ατομικά του δικαιώματα ενώπιον των Δικαστηρίων, η δε Δημοκρατία έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπιστεί την αναγκαιότητα και νομιμότητα της λήψης των οδυνηρών μέτρων που έλαβε, χάριν του κοινού καλού», σημειώνει ο κ. Κληρίδης.
 
Παρόλον, ανέφερε «ότι δεν είναι πιστεύω για κανένα ευχάριστο κατά τις κρίσιμες αυτές ώρες που διάγει η πατρίδα μας και ο κόσμος ολόκληρος, να αναλωνόμαστε σε δικαστικούς αγώνες ως προς τη νομιμότητα μέτρων ζωής ή θανάτου, εντούτοις, εφόσον ασκούνται δικαιώματα, η δικαιοσύνη δεν μπορεί να ατονήσει». 

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εικόνες καταστροφής στον Βόλο: Πλημμύρισε και πάλι το νοσοκομείο - Βίντεο

Έρχονται αυστηρές ποινές σε όσους παρεμποδίζουν τις κινητές κάμερες - Όσα ανέφερε στο «T» ο Υπουργός Μεταφορών

«Θα μας βγάλουν το λάδι μας» - Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του ελαιόλαδου – Πού οφείλεται η αύξηση και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή  

«Σφίγγει τα ζωνάρια» για την απασχόληση στο Δημόσιο ο Υπουργός Οικονομικών – Στόχος η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου

Στο κελί 35χρονος μετά από οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών - Του στέρησαν και την άδεια

Καιρός: Επιστρέφουν από σήμερα οι βροχές - Πού θα πέσουν - Αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα«Σφίγγει τα ζωνάρια» για την απασχόληση στο Δημόσιο ο Υπουργός Οικονομικών – Στόχος η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου

«Σφίγγει τα ζωνάρια» για την απασχόληση στο Δημόσιο ο Υπουργός Οικονομικών – Στόχος η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου

Η αποφασιστικότητα του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού» για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top