ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΡΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ: Προαγοράζει μαζούτ 60.000 μετρικών τόνων προς όφελος των καταναλωτών

ΑΡΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ: Προαγοράζει μαζούτ 60.000 μετρικών τόνων προς όφελος των καταναλωτών

Στην προαγορά 60.000 μετρικών τόνων (ΜΤ) μαζούτ, προχώρησε η ΑΗΚ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΚΥΠΕ, στην προσπάθεια να αξιοποιηθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των καταναλωτών, οι χαμηλές τιμές καυσίμων που καταγράφονται την περίοδο αυτή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ, η ποσότητα αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από τους σταθμούς της Αρχής, στο άμεσο μέλλον.

Να θυμίσουμε ότι ο Υπουργός Ενέργειας Γεώργιος Λακκοτρύπης είχε δώσει οδηγία με επιστολή του στις 9 Μαρτιου 2020 προς τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίο της ΑΗΚ Μιχάλη Κωμοδρόμο, να εξεταστεί το ενδεχόμενο προαγοράς καυσίμων μέσω των διάφορων εργαλείων που διατίθενται στις διεθνείς αγορές π.χ optıons, futures ή άλλα’.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Πολίτη" (Χρύσανθος Μανώλη) στις 7 Απριλίου η ΑΗΚ μετά από σχεδόν έναν μήνα δεν είχε προβεί σε ενέργεια για προαγορά μαζούτ, ενώ αποκάλυπτε δύο επιστολές του προέδρου της ΑΗΚ, Μιχάλη Κωμοδρόμου, η μία προς τον υπουργό Ενέργειας και η άλλη προς τη ΡΑΕΚ, σχετικά με την έκκληση που απηύθυνε από τις 9 Μαρτίου ο Γιώργος Λακκοτρύπη. Επιστολές που προκαλούσαν ερωτηματικά.

Έγραφε ο συνάδελφος Χρύσανθος Μανώλη: "...στην επιστολή του προέδρου της ΑΗΚ προς τη ΡΑΕΚ αναφέρεται ότι η ΑΗΚ είναι έτοιμη να προχωρήσει με προαγορά καυσίμων μέσω options (δηλαδή ένα από τα εργαλεία που πρότεινε ο κ. Λακκοτρύπης), στην επιστολή του ιδίου προς τον υπουργό Ενέργειας δεν καταγράφεται ρητά αυτή η απόφαση και επιπλέον επισημαίνεται προς τον υπουργό ότι δεν υπάρχει επιπλέον διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος στους δύο ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς για αξιοποίησή του στο παρόν στάδιο (σ.σ. ενώ ο υπουργός δεν μίλησε για αγορά και παραλαβή πρόσθετων ποσοτήτων αλλά προαγορά τους σήμερα σε χαμηλές τιμές και παράδοσή του στην ΑΗΚ σε μεταγενέστερο στάδιο)".

Την ίδια ημέρα (07/04), όπως αποκάλυψε ο "Πολίτης" ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έστειλε νέα -αυστηρή- επιστολή προς τον πρόεδρο της ΑΗΚ Μιχάλη Κωμοδρόμο, καλώντας τον εκ νέου να αξιοποιήσει τα εργαλεία προαγοράς καυσίμων με μελλοντική παραλαβή, ώστε να εξασφαλιστεί φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή.

Ο υπουργός κάλεσε την ΑΗΚ να εφαρμόσει μια στρατηγική για την εξασφάλιση της χαμηλότερης δυνατής τιμής ρεύματος και προσεκτικής διαχείρισης της σημερινής συγκυρίας, αφήνοντας αιχμές ότι αυτά θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει.

Από πλευράς του, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάλεσε την ΑΗΚ με τοποθετήσεις του στον "Πολίτη" να αξιοποιήσει με σύνεση τα εργαλεία για προαγορά φθηνού καυσίμου, σημειώνοντας ότι υπό τα σημερινά δεδομένα το ρίσκο για οικονομική ζημιά είναι πολύ μικρό, ενώ η πιθανότητα σταδιακής αύξησης των τιμών πολύ μεγαλύτερη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top