ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΗ: Στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας το θέμα για τη σφαγή αμνών με θρησκευτικά ήθη

ΒΟΥΛΗ: Στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας  το θέμα για τη σφαγή αμνών με θρησκευτικά ήθη

Η Βουλή ψήφισε ομόφωνα 3 νόμους, δεν ψηφίστηκε η σφαγή αμνών με θρησκευτικά ήθη στην συνεδρία της Τετάρτης (15/4).

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το απόγευμα ομόφωνα σε νόμους τη φορολογία για τη ναυτιλία, τη δίμηνη αναστολή της επιβολής επιβαρύνσεων στα αποχετευτικά τέλη, και την παράταση της αναστολής του νόμου που αφορά εταιρείες και την επιβολή χρηματικής επιβάρυνσης από τον Έφορο Εταιρειών σε εταιρείες, σε περίπτωση που παραλείπουν να υποβάλουν έγκαιρα έντυπα και έγγραφα, όπως είναι η ετήσια έκθεση εταιρείας, τα έγγραφα για τα εγγεγραμμένα γραφεία εταιρειών, για παραχώρηση μετοχών.

Το νομοσχέδιο για τη δίμηνη αναστολή της επιβολής επιβαρύνσεων στα αποχετευτικά τέλη ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κάτ΄ επείγοντος, διαδικασία που δεν έγινε αποδεχτή για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε να ψηφιστεί ως κατ’ επείγον και στόχευε στην προσωρινή παροχή δυνατότητας για τη σφαγή αμνοεριφίων με θρησκευτικά ήθη.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας και υγείας για ανάσχεση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, στην Ολομέλεια παρέστησαν για σκοπούς απαρτίας μόνο ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και άλλοι 20 Βουλευτές (σύνολο 21).

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την προστασία και ευημερία των ζώων με το οποίο θα παραχωρείτο προσωρινά η δυνατότητα για σφαγή αμνοεριφίων με θρησκευτικούς λατρευτικούς τύπους, όπως Kosher, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως έπειτα από αίτημα των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων να μην ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, αυτό κατατίθεται και θα προωθηθεί στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Το θέμα της παραπομπής του νομοσχεδίου στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας τέθηκε σε ψηφοφορία και εξασφάλισε 15 ψήφους υπέρ, 5 εναντίον και μία αποχή από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ομόφωνα ψηφίστηκε σε νόμο και το νομοσχέδιο για ανανέωση και συνέχιση, για την περίοδο 2020-2029, του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος στην κυπριακή ναυτιλία, δηλαδή του συστήματος φορολόγησης με ετήσιο φόρο χωρητικότητας, που βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Ολομέλειας.

Ομόφωνα ψηφίστηκε σε νόμο και η πρόταση νόμου για τις εταιρείες που κατέθεσαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου προς την Ολομέλεια της Βουλής με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε αναβάλλεται η ημερομηνία έναρξης της ισχύος των διατάξεων της νομοθεσίας, που αφορούν την επιβολή χρηματικής επιβάρυνσης από τον Έφορο Εταιρειών σε εταιρείες, σε περίπτωση που παραλείπουν να υποβάλουν έγκαιρα έντυπα και έγγραφα, όπως είναι η ετήσια έκθεση εταιρείας, τα έγγραφα για τα εγγεγραμμένα γραφεία εταιρειών, για παραχώρηση μετοχών κ.λπ. μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2020.

Οι διατάξεις αρχικά θα τίθεντο σε ισχύ στις 18 Δεκεμβρίου 2019, ημερομηνία η οποία παρατάθηκε, με προηγούμενη τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας, ώστε να τεθεί σε ισχύ στις 18 Απριλίου 2020, αλλά σύμφωνα με τους εισηγητές του νόμου η προώθηση της περαιτέρω αναστολής κρίνεται αναγκαία καθώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία της νόσου του κορονωϊού και των μέτρων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση είναι ανέφικτη η συμμόρφωση με τις διατάξεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος σε νόμο το νομοσχέδιο για τη δίμηνη παράταση στην έναρξη επιβολής επιβαρύνσεων επί των οφειλομένων τελών στα αποχετευτικά, συμβούλια. Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Νουρής ανέλαβε να διερευνήσει εκτενέστερη παράταση. Με βάση ενημέρωση του ΚΥΠΕ από την Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, ο κ. Νουρής ενημέρωσε την κ. Μαύρου χθες το απόγευμα (Τρίτη) ότι η δίμηνη παράταση κρίνεται επαρκής καθώς οι οφειλέτες των τελών στα Αποχετευτικά Συμβούλια στην πλειοψηφία τους ήδη κατέβαλαν τα τέλη. Με βάση την ενημέρωση που έλαβε από τον Υπουργό Εσωτερικών η κ. Μαύρου μόνο ένα ποσοστό 10% μέχρι 15% των οφειλετών των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας και Λευκωσίας, που υπέβαλαν το σχετικό αίτημα συνεχίζουν να έχουν απλήρωτα τέλη.

Στο επεξηγηματικό σημείωμα που συνόδευε το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η τροποποίηση κρίνεται αναγκαία για σκοπούς οικονομικής ελάφρυνσης των πολιτών ως αποτέλεσμα των οικονομικών συνεπειών που υφίστανται από την πανδημία του COVID-19

Η ημερομηνία μετά την οποία θα άρχιζε η πρόσθετη επιβάρυνση είναι η 21η Απριλίου 2020. Με την ψήφιση του νόμου η πρόσθετη επιβάρυνση θα αρχίσει μετά την 21η Ιουνίου. Για το πρώτο εξάμηνο καθυστέρησης η επιβάρυνση είναι 5% και μετά τους έξι μήνες η επιβάρυνση πάει στο 15%.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top