ΥΓΕΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Σειρά μέτρων λαμβάνει το Κέντρο Αίματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Σειρά μέτρων λαμβάνει το Κέντρο Αίματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Σειρά μέτρων λαμβάνει το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Κέντρου, Σωκράτη Μενελάου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μενελάου  ανέφερε πως η λήψη μέτρων αρχικά ξεκινά από τους αιμοδότες. Συγκεκριμένα είπε, αποκλείονται από αιμοδοσία όσοι από τους αιμοδότες  έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 28 ημέρες , όσοι ήρθαν σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα και όσοι έχουν συμπτώματα αναπνευστικής νόσου. 

Επίσης σημείωσε, γίνεται θερμομέτρηση των αιμοδοτών πριν εισέλθουν στην αίθουσα και όποιος έχει πυρετό, αποκλείεται.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουμε ανάγκες σε αίμα , ο κ. Μενελάου ανέφερε πως το Πάσχα που πέρασε η επάρκεια σε αίμα που υπήρχε ήταν πάρα πολύ ικανοποιητική και υψηλή για την εποχή και υπό τις συνθήκες που βιώνουμε.

Όμως συνέχισε, μετά το Πάσχα και τις τέσσερις συνεχόμενες αργίες παρατηρήθηκαν, όπως είπε, προβλήματα σε κάποιες ομάδες αίματος  και κυρίως στην ομάδα Ο θετικό .

Ως εκ τούτου είπε, γίνεται προσπάθεια με αποστολή μηνυμάτων και στους Σταθμούς Αιμοδοσίας  Παγκύπρια ώστε να γίνει κάλυψη. Ο κ. Μενελάου σημείωσε δε, πως εκτός από τους Σταθμούς Αιμοδοσίας παγκύπρια διοργανώνονται δειλά- δειλά και αιμοδοσίες σε κοινότητες. 

Ήδη στην Επαρχία Λευκωσίας  τόνισε, γίνεται σήμερα οργανωμένη αιμοδοσία στην Πέρα Ορεινής και αύριο στην Ορούντα στις δύο  κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας και την άλλη εβδομάδα 27 Απριλίου διοργανώνονται άλλες δύο οργανωμένες αιμοδοσίες στην Λευκωσία και δύο στη Λεμεσό. 

Ο κ. Σωκράτης Μενελάου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το πότε θα τεθεί σε επαναλειτουργία ο   Προσωρινός Σταθμός Αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος  του ΓΝ Πάφου μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων σε δύο αιμολήπτριες και μία ιατρό .

Αυτό είπε θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των δεδομένων, ώστε η επαναλειτουργία του Προσωρινού Σταθμού  Αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος  του ΓΝ Πάφου να γίνει με απόλυτη ασφάλεια και με τον σωστό τρόπο που πρέπει. 

Σήμερα οι ανάγκες  αίματος του Νοσοκομείου της Πάφου, συμπλήρωσε ο κ. Μενελάου   καλύπτονται από το Κέντρο Αίματος το οποίο είναι παγκύπριο και έχει ευθύνη να καλύψει όλα τα Νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια.

Σημειώνεται πως το Κέντρο Αίματος αποτελεί υπηρεσία που ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και όχι στα Νοσοκομεία και στον ΟΚΥπΥ και έχει υπό την ευθύνη της την αιμοδοσία και την επεξεργασία ελέγχου του αίματος σε παγκύπρια επίπεδο . 

Ο  σταθμός στην Πάφο  λειτουργούσε στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας Αποστόλων Παύλου και Πέτρου.

ΑΠΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top