ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο νέα μέτρα για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, ενέκρινε η Κομισιόν

Δύο νέα μέτρα για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, ενέκρινε η Κομισιόν

Δύο νέα μέτρα για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, τα οποία θα αυξήσουν τις ταμειακές ροές των γεωργών και θα μειώσουν τον διοικητικό φόρτο τόσο για τις εθνικές και περιφερειακές αρχές όσο και για τους γεωργούς σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές, ενέκρινε η Κομισιόν.

Για την αύξηση των ταμειακών ροών των γεωργών, η Κομισιόν θα αυξήσει τις προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων (από 50 % σε 70 %) και των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης (από 75% σε 85%).
 
Οι γεωργοί θα αρχίσουν να εισπράττουν τις εν λόγω προκαταβολές από τα μέσα Οκτωβρίου. Για επιπλέον ευελιξία, τα κράτη μέλη θα μπορούν να πληρώσουν τους γεωργούς πριν ολοκληρωθούν όλοι οι επιτόπιοι έλεγχοι.
 
Με το δεύτερο μέτρο που εγκρίθηκε μειώνεται ο αριθμός των φυσικών επιτόπιων ελέγχων επιλεξιμότητας για το κύριο μέρος του προϋπολογισμού της ΚΑΠ από 5% σε 3%. Υπό τις παρούσες εξαιρετικές περιστάσεις, επιβάλλεται η ελαχιστοποίηση της φυσικής επαφής μεταξύ γεωργών και επιθεωρητών.
 
Η Κομισιόν, ανακοίνωσε ότι παρέχει επίσης ευελιξία όσον αφορά τον χρόνο των ελέγχων και τα Κ-Μ θα μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης για να αντικαταστήσουν τις καθιερωμένες επισκέψεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (π.χ. δορυφορικές εικόνες ή φωτογραφίες με γεωσήμανση για απόδειξη της πραγματοποίησης επενδύσεων).
 
Έτσι θα καταστεί δυνατή η αποδοτικότερη χρήση των πόρων, η τήρηση των κανόνων περιορισμού, θα μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και θα αποφευχθούν περιττές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων ενίσχυσης ώστε η στήριξη να καταβληθεί στους γεωργούς το συντομότερο δυνατόν.

Επιπλέον η Κομισιόν δημοσίευσε την τελευταία για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ, η οποία παρέχει επισκόπηση των πλέον πρόσφατων τάσεων και των μελλοντικών προοπτικών των αγορών αγροδιατροφικών προϊόντων ανά τομέα. Όπως σημειώνεται, λόγω των μέτρων περιορισμού που εφαρμόζονται στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση για τρόφιμα έχει μεταβληθεί ραγδαία από την έναρξη της κρίσης. Οι παρατηρούμενες συμπεριφορές αποθήκευσης αλλά και το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων έχουν άμεσες επιπτώσεις στους παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων. Από τη μία πλευρά παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για βασικά τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι και φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα, χάρη στην αύξηση της κατανάλωσης στο σπίτι. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται σημαντική πτώση της κατανάλωσης προϊόντων υψηλής αξίας, όπως τεμαχίων ποιοτικού κρέατος, οίνου και εκλεκτών τυριών που συνήθως καταναλώνονται εκτός σπιτιού.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top