ΔΙΕΘΝΗ

Xαλάρωση μέτρων εξετάζουν διάφορες χώρες, επιπρόσθετη στήριξη για οικονομία

Xαλάρωση μέτρων εξετάζουν διάφορες χώρες, επιπρόσθετη στήριξη για οικονομία

Η κροατική κυβέρνηση επεξεργάζεται μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την έξοδο από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται, από τα μέσα Μαρτίου, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Νταβόρ Μποζίνοβιτς δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας να καθοριστεί το πλαίσιο και οι λεπτομέρειες αυτής της στρατηγικής, η οποία θα περιλαμβάνει διάφορα στάδια.

"Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε όλα τα στοιχεία, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων στην κοινωνία και να γίνονται αξιολογήσεις κινδύνου από επιδημιολόγους", τόνισε ο κ. Μποζίνοβιτς, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης που κάνει η ομάδα διαχείρισης κρίσεων από τις 25 Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid-19.

Οσον αφορά τα αιτήματα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κροατίας για χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν , συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος σχεδόν όλων των καταστημάτων λιανικής, ο κ. Μποζίνοβιτς τόνισε ότι "αυτή η κατάσταση δεν θα τελειώσει τόσο σύντομα".

Στα μέσα Μαρτίου επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμών στην Κροατία και η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα καταστήματα, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα σχολεία, αλλά και τα μέσα μαζικής μετακίνησης, αφήνοντας ανοιχτά, μόνο τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, αλλά και τα πρατήρια βενζίνης.

Στις 18 Απριλίου, ο κ. Μποζίνοβιτς είχε ανακοινώσει πως η κροατική κυβέρνηση παρατείνει την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, για άλλες 15 ημέρες και εξετάζει το πότε θα είναι πιθανό να αρχίσει η σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Στο Μαυροβούνιο καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ασθενών με κορωνοϊό, οι οποίοι έχουν αναρρώσει, καταγράφηκε στο Μαυροβούνιο.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση ορισμένων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σ` αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες επιτρέπεται να κυκλοφορούν μέχρι τις 11 το βράδυ και τα καταστήματα να λειτουργούν έως τις 10 το βράδυ. Επίσης, επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών σε δημόσιους χώρους για λόγους αναψυχής, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν τα μέτρα ασφάλειας.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου Μπόμπαν Μουγκόσα δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο ευνοϊκή απ` ό,τι τον προηγούμενο μήνα και ότι δεν υπάρχουν νέες περιπτώσεις μόλυνσης.

Συνολικά στο Μαυροβούνιο έχουν διεξαχθεί 5.085 τεστ ανίχνευσης του ιού. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα ανήλθε σε πέντε και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτωνσε 313.

Ο τουρισμός στα δυτικά Βαλκάνια έχει πληγεί. Ενα στα πέντε προγραμματισμένα ταξίδια για το 2020 στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, η οποία έχει "εγκλωβίσει" δισεκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους.

Σχεδόν το 50% του συνόλου των τουριστικών πρακτορείων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προχωρούν σε μειώσεις του λειτουργικού κόστους και απολύσεις υπαλλήλων. Το μέλλον προβλέπεται "γκρίζο", καθώς -σύμφωνα με όσα αναφέρει το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC)- ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 10,2% του ΑΕΠ της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και το 11,4% του συνόλου των υπαλλήλων στις χώρες της περιοχής απασχολείται σ` αυτόν.

Μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού λαμβάνουν οι Αρχές, σε μία προσπάθεια να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο Ανάπτυξης και Προώθησης Τουρισμού του RCC, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πραγματοποίησε έρευνα με τουριστικά πρακτορεία και φορείς της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 20% των ταξιδιωτικών πρακτορείων έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους και το 41% έχει αρκετούς πόρους για να συνεχίσει τη λειτουργία του το επόμενο τρίμηνο. Το 72% των τουριστικών πρακτορείων και των φορέων αξιοποίησης του τουρισμού στην περιοχή αναμένουν υποστήριξη από τις κυβερνήσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Η σλοβενική κυβέρνηση ενέκρινε τη δεύτερη δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας, με στόχο τον μετριασμό της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία της Covid-19.

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα δήλωσε ότι το δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης είναι ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. "Με αυτό, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο οικονομικό "μαξιλάρι" για να ξεπεράσει την επιδημία", τόνισε ο κ. Γιάνσα σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο Twitter.

Αναφερόμενος στο πρώτο πακέτο στήριξης, συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε ότι η κυβέρνηση επέκτεινε τον κύκλο των δικαιούχων. Από το γραφείο επικοινωνίας της σλοβενικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε ότι υπήρξαν αλλαγές στο πρώτο πακέτο, οι οποίες αφορούσαν στην εισαγωγή πρόσθετων λύσεων.

Το δεύτερο πακέτο στήριξης θα συμβάλει στη διατήρηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας, παρέχοντας εγγυήσεις κρατικού δανείου σε εταιρείες, έως ένα συγκεκριμένο ποσό.

"Κατά τη διάρκεια της επιδημίας πρέπει να διατηρήσουμε υγιείς τις δυνατότητες της οικονομίας μας και, μέσω αυτού, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και όλα τα ζωτικά στοιχεία ενός κράτους πρόνοιας", δήλωσε ο κ. Γιάνσα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top