ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Μειωμένα έσοδα και δυσκολίες στα οικονομικά

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Μειωμένα έσοδα και δυσκολίες στα οικονομικά

Με τίτλο «Μόνη επιλογή ο δανεισμός» η Diyalog αναφέρει πω ο «υπουργός δημοσιονομικών» Ολγκούν Αμτζιάογλου ανέφερε ότι οι περικοπές που έγιναν από τον Μάρτιο στους μισθούς των «δημοσίων» υπαλλήλων πρέπει να δοθούν πίσω σύμφωνα με το «σύνταγμα», ενώ το ψευδοκράτος έχει σοβαρή μείωση στα έσοδά του λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Στις δηλώσεις του στην εφημερίδα ο κ. Αμτζίαογλου ανάφερε ότι τα μηνιαία έσοδα του ψευδοκράτους πριν την περίοδο του κορωνοϊού ανέρχονταν σε 550 εκ. ΤΛ (78,5 εκ ευρώ) ενώ λόγω της κατάστασης τα έσοδα για το Μάρτιο ανήλθαν στα 245 εκ. ΤΛ (35 εκ ερώ) και οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα έσοδα μέχρι το τέλος Απριλίου θα είναι μόνο 200 εκ. ΤΛ (28,5 εκ ευρώ).
 
Σύμφωνα με τον κ, Αμτζιάογλου, αυτό οφείλεται στη σοβαρή μείωση που σημειώθηκε στα έσοδα από τα «τελωνεία» εξηγώντας ότι το ψευδοκράτος έχει τρεις βασικές πηγές εσόδων: οι τελωνειακοί φόροι, οι φόροι προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και το ταμείο σταθεροποίησης τιμών. «Θα υπάρξει σοβαρή οπισθοχώρηση σε αυτά». Υπενθύμισε ότι με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων στις 14 Μαρτίου αλλά και με το κλείσιμο των επιχειρήσεων εμπορίου έκλεισε ουσιαστικά το 80% της εμπορικής ζωής.
 
Κληθείς να απαντήσει για το κατά πόσον έχουν οποιαδήποτε απάντηση από την Τουρκία όσον αφορά την πηγή ύψους 3 κ. ΤΛ που αναμένουν, ο «υπουργός δημοσιονομικών» είπε ότι δεν έλαβαν ακόμη οποιαδήποτε απάντηση.
 
Κληθείς να απαντήσει για την αποκοπή μισθών ύψους 61 εκ. ΤΛ  (8,7 εκ ευρώ) από μισθούς των «δημοσίων» υπαλλήλων, ο κ. Αμτζιάογλου είπε ότι παρά το ότι έγινε αποκοπή στους μισθούς, τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν πίσω. «Τον προηγούμενο μήνα το ποσό που καταβάλαμε σε μισθούς, συμπεριλαμβανομένων και των αποκοπών ανήλθε στα 497 εκ. ΤΛ (71 εκ ευρώ). Μετά από αυτή την περίοδο, θα καταβληθούν επίσης άλλα 575 εκ. ΤΛ (82,1 εκ ευρώ(. Επιπλέον, 90,4 εκ ΤΛ (12,9 εκ ευρώ) καταβλήθηκαν προχθές για μισθούς στον ιδιωτικό τομέα», είπε.  
 
Στο μεταξύ σε ανάρτησή του σήμερα ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν επέκρινε την χθεσινή απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για αποκοπή του ανεργιακού επιδόματος. Ελπίζω να κατάλαβα λάθος, έγραψε ο κ. Ερχιουρμάν λέγοντας ότι υπάρχουν άτομα που είναι παντρεμένα με παιδιά και είχαν απολυθεί από τις δουλείες πριν την κρίση του κορωνοϊού και το ανεργιακό επίδομα ήταν το μόνο εισόδημά τους.
 
Με το να παίρνουν το ειδικό επίδομα των 1500 ΤΛ (215 ευρώ) άτομα που έπαιρναν τουλάχιστον 1000 ΤΛ περισσότερα πριν τις 14 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του ειδικού επιδόματος λόγω κορωνοϊού, δεν είναι κάτι αποδεκτό ανάφερε ο κ. Ερχιουρμάν. «Να μην ξεχνάμε ότι οι 1500 ΤΛ είναι επίδομα μισθού, το υπόλοιπο προβλέπεται να καταβάλλει ο εργοδότης».
 
Καταλαβαίνει, είπε, ότι μπορεί να υπάρχει δυσκολία στις δυνατότητες του «ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων» και επανέλαβε την πρότασή του για δανεισμό από την «κυβέρνηση» ώστε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top