ΔΙΕΘΝΗ

Το Ριάντ και οι περισσότερες αραβικές χώρες ανακοινώνουν την έναρξη του Ραμαζανιού

Το Ριάντ και οι περισσότερες αραβικές χώρες ανακοινώνουν την έναρξη του Ραμαζανιού

Η Σαουδική Αραβία, στην οποία βρίσκονται οι δύο πιο ιεροί τόποι του Ισλάμ, και οι περισσότερες αραβικές χώρες ανακοίνωσαν την έναρξη του μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού την Παρασκευή (24/4) εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

"Η Παρασκευή είναι η αρχή του Ραμαζανιού", ανακοίνωσε το βασιλικό δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο επικαλείται το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, λέγοντας ότι βασίστηκε στην παρατήρηση της νέας ημισελήνου.

Οι περισσότερες αραβικές χώρες, ανάμεσά τους η Συρία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν, έχουν επίσης ανακοινώσει την έναρξη του Ραμαζανιού σήμερα.

Ένας από τους πυλώνες του Ισλάμ, ο μήνας της νηστείας, κατά τη διάρκεια του οποίου οι πιστοί πρέπει κυρίως να απέχουν από το φαγητό και το ποτό από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, είναι κατά παράδοση περίοδος συγκεντρώσεων.

Είναι επίσης μήνας προσευχής κατά τον οποίο οι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται μαζικά σε τζαμιά, κυρίως τη νύχτα.

Ωστόσο, λόγω του νέου κορωνοϊού, σχεδόν όλες οι μουσουλμανικές χώρες έκλεισαν τα τζαμιά και ζήτησαν από τους πολίτες να προσεύχονται στα σπίτια τους, επιβάλλοντας μερικές φορές κατ` οίκον περιορισμό και απαγόρευση της κυκλοφορίας για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Σε μήνυμα, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας δηλώνει ότι λυπάται που οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να προσευχηθούν στα τζαμιά λόγω των περιορισμών αυτών.

"Με θλίβει το γεγονός ότι ο ιερός μήνας έρχεται σε περιστάσεις που μας στερούν να κάνουμε προσευχές, όπως οι νυχτερινές προσευχές μέσα στα τζαμιά, λόγω προληπτικών μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας των λαών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού", δήλωσε ο βασιλιάς σύμφωνα με το SPA.

Στη Μέση Ανατολή, από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, τη Συρία έως το Μαρόκο -- χώρες όπου τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα είναι γενικευμένα -- οι αυστηροί υγειονομικοί περιορισμοί υποστηρίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις από τις θρησκευτικές αρχές.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς εξέφρασε την ελπίδα αυτός ο ιερός μήνας "να φέρει την ειρήνη σε μια χώρα όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση".

Κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, να "ελευθερώσουν όλους εκείνους που έχασαν την ελευθερία τους εξαιτίας της σύγκρουσης" και "να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους".

Η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Υεμένη εξέφρασε επίσης τη λύπη της που το Ραμαζάνι συμπίπτει με μια περίοδο που η χώρα μαστίζεται από τον πόλεμο.

"Οι άνθρωποι σε όλη την Υεμένη θα τιμήσουν τον ιερό μήνα του Ισλάμ φέτος σε ένα περιβάλλον συγκρούσεων, εποχικών ασθενειών, πλημμυρών και αύξησης των τιμών σε μια χώρα όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει στα δύο τρίτα του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στην τροφή, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top