ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Εξετάσεις για 500 πρόσφυγες μετά τον εντοπισμό εστίας μόλυνσης σε ξενώνα

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Εξετάσεις για 500 πρόσφυγες μετά τον εντοπισμό εστίας μόλυνσης σε ξενώνα

Η αρχές της Πορτογαλίας θα εξετάσουν για τον νέο κορωνοϊό 500 αιτούντες άσυλο και θα μεταφέρουν ορισμένους από αυτούς σε τουριστικά καταλύματα, αφού ο εντοπισμός μιας εστίας της Covid-19 σε έναν ξενώνα προσφύγων, την περασμένη εβδομάδα, ώθησε τις αρχές να ερευνήσουν τις συνθήκες διαμονής των ανθρώπων αυτών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάδοση του ιού.

Η Πορτογαλία φιλοξενεί 800 αιτούντες άσυλο σε ξενώνες σε όλη τη χώρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματός τους. Την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε ένας ασθενής σε έναν ξενώνα στη Λισαβόνα και οι αρχές προχώρησαν στην εξέταση και των 175 φιλοξενούμενων εκεί. Αποκαλύφθηκε ότι οι 138 είχαν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι διαμερίσματα έμειναν άδεια στην πρωτεύουσα λόγω της απουσίας τουριστών, για να μεταφέρει εκεί κάποιους από τους πρόσφυγες. Οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Πορτογαλία σχεδόν τριπλασιάστηκαν την περασμένη πενταετία, φτάνοντας τις 1.716 πέρσι. Το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (CPR) που είναι αρμόδιο για τη στέγασή τους μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματός τους έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μόνο 150 ανθρώπους. Οι υπόλοιποι στεγάζονται σε ξενώνες ή εστίες.

Η επικεφαλής του, η Μόνικα Φαρίνια, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ανησυχεί για τις συνθήκες στους ξενώνες αυτούς, όπου πολλοί άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Νωρίτερα σήμερα η Υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο ανέφερε ότι μια μελέτη που βασίστηκε σε σχεδόν 3.000 από τα 23.864 κρούσματα της χώρας δείχνει ότι η συγκατοίκηση και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, όπως σε προνοιακά ιδρύματα και σε ξενώνες είναι οι κορυφαίες αιτίες μετάδοσης της ασθένειας.

Η χώρα ετοιμάζεται να άρει τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στις 18 Μαρτίου αλλά το Υπουργείο κάλεσε τους κατοίκους να θυμούνται ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να μην υπάρξει μια νέα εκτίναξη των κρουσμάτων.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top