ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΗ: Ούτε την 21η Μαϊου θα γίνουν δια ζώσης συνεδριάσεις - ‘Η κατάσταση μυρίζει δικτατορία’ - Δηλώσεις από επηρεαζόμενους βουλευτές

ΒΟΥΛΗ: Ούτε την 21η Μαϊου θα γίνουν δια ζώσης συνεδριάσεις - ‘Η κατάσταση μυρίζει δικτατορία’ - Δηλώσεις από επηρεαζόμενους βουλευτές

Ακόμη δεν έχει υπάρξει απόφαση για το πότε θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς η Βουλή, καθώς η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας (04/05) δεν έφερε αποτελέσματα. Στο παρασκήνιο, όμως, αυτής της μη απόφασης, υπάρχουν έντονες ανησυχίες από πολλά κόμματα, τα οποία επικαλούνται ελλείψεις στη δημοκρατική διαδικασία.

Του Γιώργου Τάττη

Στο μεταξυ, την Τρίτη το πρωί ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή, 15 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να ξεκαθαρίζεται ο τρόπος.

Ούτε στις 21 Μαϊου

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Ειρήνη Χαλαμπίδου, με δηλώσεις της στο ThemaOnlıne, είπε ότι η γραμματεία της Επιτροπής Ελέγχου ενημέρωσε ότι μέχρι τις 21 Μαϊου δε θα μπορεί να γίνει συνεδρίαση με φυσική παρουσία προσώπων. Άλλες πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, κάνουν λόγο για προσπάθειες να συστηθεί τουλάχιστον η ολομέλεια της Βουλής με συμμετοχή όλων των βουλευτών, αλλά με διαδικτυακή παρουσία κάποιων. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια της Βούλης είχε συσταθεί και κατά την προηγούμενη περίοδο των περιοριστικών μέτρων, με περιορισμένη παρουσία βουλευτών εντός της αίθουσας.

Αυτή η υγειονομική κρίση μας έφερε απέναντι στη ψηφιακή εποχή

Εκ μέρους της Δημοκρατικού Συναγερμού, ο κ. Νίκος Τορναρίτης είπε στο ThemaOnlıne ότι ‘θέλουμε να ανοίξει η Βουλή χθες‘, κάτω όμως υπό τον νόμο και το σύνταγμα. Δεν είναι δυνατόν εμείς που νομοθετούμε να παραβιάζουμε τον νόμο και τα διατάγματα. 

Ενημέρωσε επίσης ότι δόθηκε εντολή να διερευνηθεί το κατά πόσον το σύνταγμα επιτρέπει να γίνονται οι συνεδρίες και η ολομέλεια εκτός των κτηριακών εγκαταστάσεων, σε μεγαλύτερους χώρους. Παράλληλα, τόνισε ότι εάν κριθούν οι 2 μεγάλες αίθουσες της Βουλής ως κατάλληλες, τότε να προχωρούν παράλληλα πολλές διαδικασίες, μαζί με τηλεδιασκέψεις.

Τέλος, ο κ. Τορναρίτης δεν παρέλειψε να δείξει και την πεποίθηση του περί εκσυγχονισμού και τεχνολογίας, υποστηρίζοντας πώς ‘έχουμε δει ότι οι τηλεδιασκέψεις είναι πολύ παραγωγικές, ιδίως όταν στη συνεδρία μετέχουν λίγα άτομα. Με αυτό τον τρόπο, κερδίζει και ο φορολογούμενος παραγωγικό χρόνο. Αυτή η υγειονομική κρίση μας έφερε απέναντι στη ψηφιακή εποχή. Δεν πρέπει να πετάξουμε τις ευκαρίες, αλλά να τις δυναμώσουμε‘, έκλεισε.

Οι τηλεδιασκέψεις δεν ευνοούν τη διαφάνεια

Σε νέες δηλώσεις της η κ. Χαραλαμπίδου, είπε ότι ‘ζητούμε επείγουσα σύγκληση της επιτροπής ελέγχου δεδομένου ότι είναι άκρως ανησυχητικά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τα τεστ SARS-Cov-2 , τις προσφορές και τα όσα διαδραματίστηκαν γύρω από αυτό το θέμα. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτά είναι ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί και όπως συνεδριάζει το Υπουργικό με όλα τα μέτρα ασφαλείας ή εργάζονται οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου, θα μπορούσε να λειτουργήσει και το κοινοβούλιο. Υπάρχουν επείγοντα θέματα και οι τηλεδιασκέψεις δεν ευνοούν τη διαφάνεια‘, συμπλήρωσε.

Δεν λειτουργεί δημοκρατία μέσω τηλεδιασκέψεων

Ο βουλευτής του Δήκο κ. Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε στο ThemaOnlıne ότι προσωπική του άποψη είναι ότι η επαναλειτουργία της Βουλής είναι απαραίτητη, με όλα τα μέτρα προστασίας για όλους. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει μέσω τηλεδιασκέψεων, οι οποίες περιορίζουν τον χρόνο και τη δυνατότητα αντίδρασης, αλλά και την προσωπική επαφή, πρόσθεσε. Τόνισε επίσης ότι είναι υποκριτικό η κοινωνία να δουλευέι, ενώ 56 βουλευτές να μην μπορούν να συννενοηθούν. Τέλος, είπε ότι ‘με αυτό τον τρόπο η ατομική ελευθερία του κάθε βουλευτή πάει περίπατο‘, εξηγώντας ότι πολλές φορές υπάρχει διαφωνία ακόμη και σε βουλευτές των ίδιων κομμάτων, η οποία χάνεται όταν οι ολομέλειες γίνονται με των κατώτατο επιτρεπόμενο αριθμό βουλευτών.

Δεν καταγράφονται οι απόψεις

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε στο ThemaOnlıne ότι θα πρέπει να συνεχίσουν οι επιτροπές. Έχουμε αίθουσες που μπορούν να το υποστηρίξουν διά ζώσης, χωρίς να χρειάζεται να μαζεύονται οι πάντες, όπως οι αίθουσες ‘Κερύνεια’ και η ‘Λεμεσός’. Ενημέρωσε επίσης ότι τα κύρια ζητήματα που προκύπτουν με τις τηλεδιασκέψεις είναι ότι δεν μπορείς να εκφράσεις άποψη και να καταγραφεί. Όχι απλά να δηλώνεις υπέρ ή κατά. Είναι η δικαιολογία της ψήφου που μένει στην ιστορία. Παράλληλα, είπε ότι δεν μπορώ εγώ να ψηφίζω για τους υπόλοιπους βουλευτές της ΕΔΕΚ. Με αυτό τον τρόπο αλλάζει η πλειοψηφία. Λαμβάνοντας τα μέτρα μας μπορεί να υπάρξει διαφάνεια, τεκμηρίωση και να διασφαλιστεί και η δημοκρατία διαδικασία.

Κατάσταση που μυρίζει δικτατορία
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι ‘έφτασε η ώρα να ξεκινησούν κανονικά οι συνεδριάσεις των επιτροπών και της ολομέλειας. Χιλιάδες εργαζόμενοι επιστρέφουν, είναι προκλητικό οι βουλευτές να κάνουν το αντίθετο‘. Μάλιστα, τόνισε ότι στις τηλεδιασκέψεις δεν μπορούν να συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι, ούτε να παρακολουθούν οι δημοσιογράφοι. Με αυτό τον τρόπο λαμβάνονται οι αποφάσεις στα παρασκήνια. Όλα τα άλλα Εθνικά Κοινοβούλια εργάζονται πλέον κανονικά.

Πρόσθεσε δε πώς στην Ολομέλεια πρέπει να επιτρέπεται να μιλούμε, να κάνουμε τροπολογίες, να προωθούμε νόμους. Η κατάσταση μυρίζει δικτατορία, ούτε στην αγγλοκρατία δεν συνέβαινε αυτό.

Πρόεδρος της Βουλής - Η τεχνολογία δεν βλάπτει τη διαφάνεια

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας στο ThemaOnlıne και απαντώντας στις κατηγορίες, δήλωσε πώς ‘πρώτη φορά ακούω ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας βλάπτει τη διαφάνεια‘.
Επί τούτου, είπε ότι η τηλεδιάσκεψη είναι υπέρ της διαφάνειας διότι στις επιτροπές μαγνητοφωνούνται τα πάντα και ακολούθως, μπαίνουν στην ιστοσελίδα. Τόνισε δε, ότι ‘μπορούν να γίνουν τηλεδιασκέψεις και με την παρουσία δημοσιογράφων, αρκεί να είναι διαπιστευμένοι’. Χαρακτήρισε θετικό μάλιστα το γεγονός του ότι η τηλεδιάσκεψη δεν επιτρέπει άτακτες παρεμβολές από όλους.

Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, ο κ. Συλλούρης εξήρε τα θετικά της, τονίζοντας ότι ο ρόλος της είναι πολύ ωφέλιμος και πρέπει να εξελιχθεί. Έδωσε επίσης παράδειγμα την δυνατότητα για συμμετοχή βουλευτών που λείπουν σε αποστολές στο εξωτερικό. Κλείνοντας, είπε ότι ‘όλα καταγράφονται και ο καθένας μπορεί να παρέμβει. Δεν μπορούμε να σκοτώσουμε την εξέλιξη’.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top