ΔΙΕΘΝΗ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η Γερμανία στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η Γερμανία στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Ολα τα καταστήματα και τα σχολεία στη Γερμανία θα ανοίξουν μέσα στον Μάιο, σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων, με το Βερολίνο να προχωρά σε γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν υιοθετηθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

 

Τα μέτρα αυτά είναι εφικτό να εφαρμοστούν, διότι μετά τα πρώτα στάδια της χαλάρωσης, η οποία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου, "ο αριθμός των νέων κρουσμάτων" "παρέμεινε μικρός" και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής "ένα δεύτερο κύμα" της επιδημίας, υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν να ανοίξουν όλα τα καταστήματα και να επιτραπούν τα ερασιτεχνικά αθλήματα σε υπαίθριους χώρους υπό κάποιους όρους, ενώ τα κρατίδια θα αποφασίζουν από μόνα τους για το σταδιακό άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Όλα τα σχολεία --περιλαμβανομένων των βρεφονηπιακών σταθμών, των παιδικών σταθμών και των δημοτικών-- θα μπορέσουν να ανοίξουν, υπό όρους, από την επόμενη εβδομάδα.

Ήδη τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ανοίξει, ενώ τα κρατίδια θα αποφασίσουν για τα πανεπιστήμια.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα: "θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν όλα, σεβόμενα τους κανόνες υγιεινής και επιβάλλοντας ελέγχους στην είσοδο των καταναλωτών προκειμένου να αποφευχθούν οι ουρές".
Αυτό αφορά κυρίως τα καταστήματα που είναι μεγαλύτερα από 800 τετραγωνικά μέτρα, καθώς τα μικρότερα έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν.

Οι υπουργοί Οικονομίας των κρατιδίων συμφώνησαν εξάλλου να ανοίξουν τον τομέα της εστίασης από τις 9 Μαίου.
Βάσει του προσχεδίου οι κυβερνήσεις των κρατιδίων μπορούν να αποφασίσουν για την επαναλειτουργία των μπαρ, των καφέ και των ξενοδοχείων. Κάποια κρατίδια μάλιστα το έχουν ήδη κάνει, όπως η Βαυαρία.

Το ίδιο θα συμβεί και για τα θέατρα, τις αίθουσες συναυλιών, τα νυχτερινά κέντρα και τα στάδια. Ωστόσο "τουλάχιστον" μέχρι τα τέλη Αυγούστου απαγορεύονται οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές ή εορταστικές συγκεντρώσεις.

Το έγγραφο αυτό, που έχει ημερομηνία 5 Μαίου, θα αποτελέσει τη βάση της τηλεδιάσκεψης που θα έχει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σήμερα με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Εξάλλου προβλέπεται να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο ανεστάλη λόγω του κορωνοϊού, προκειμένου να "περιοριστεί η οικονομική ζημιά" που έχει προκληθεί. Η συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι αγώνες αναμένεται να διευκρινιστεί στην τηλεδιάσκεψη σήμερα, αν και γερμανικά μέσα κάνουν λόγο για την 21η Μαίου.

Ωστόσο προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα επιδημίας του κορωνοϊού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων, συμφώνησαν στις προκαταρκτικές τους συνομιλίες ότι εφόσον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξηθεί με τη χαλάρωση των μέτρων, θα επανέλθουν αμέσως οι περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο.
Το όριο που σχεδιάζεται να τεθεί είναι "περισσότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους μέσα στις τελευταίες επτά ημέρες" στην κοινότητα.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top