ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ.Ν. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: Από τα μέσα Απριλίου ο Οδυσσέας περιμένει απαντήσεις από ΟΚΥπΥ και Χρ. Λοϊζίδη για τη νέα πτέρυγα 1,5 εκ. -Ζητά εξηγήσεις με νέα επιστολή

Γ.Ν. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: Από τα μέσα Απριλίου ο Οδυσσέας περιμένει απαντήσεις από ΟΚΥπΥ και Χρ. Λοϊζίδη για τη νέα πτέρυγα 1,5 εκ. -Ζητά εξηγήσεις με νέα επιστολή

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι από τα μέσα Απριλίου ο Γενικός Ελεγκτής περιμένει απαντήσεις από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τον εκτελεστικό διευθυντή Χρίστη Λοϊζίδη για τη νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που είχε κόστος για τον φορολογούμενο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Μάλιστα, με νέα επιστολή του προς τον ΟΚΥπΥ, ημερομηνίας 29 Απριλίου, θέτει ερώτημα προκειμένου να του δοθούν καταρχήν εξηγήσεις γιατί δεν έχει λάβει στοιχεία, τα οποία είχε ζητήσει σε επιστολή του προ δυο εβδομάδων.

Εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Λοϊζίδης δεν απάντησε ούτε και σε σχετικό ερώτημα που του έθεσε το ThemaOnline σε σχέση με την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τις προσφορές σε σχέση με την ανέγερση της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ήταν διάτρητες.

Υπό τον τίτλο «ιστορίες για αγρίους» καταγράφαμε τα αποτελέσματα της διερεύνησης που κάναμε, από την οποία προέκυπτε ότι «έμπαζε από παντού η διαδικασία που ακολουθήθηκε από πλευράς Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για ανέγερση της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με στόχο νοσηλεία σοβαρών περιστατικών ασθενών με κορωνοϊό».

Σημειώναμε χαρακτηριστικά ότι «ο ΟΚΥπΥ αποτάθηκε σε τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες για την υλοποίηση του έργου και ότι όταν λειτουργός του Οργανισμού επικοινώνησε με εκπρόσωπο μίας εξ αυτών, ανέφερε πως ‘σας εντοπίσαμε μέσω τηλεφωνικού καταλόγου’».


Αυτή δεν ήταν η μοναδική παραδοξότητα, όπως είχαμε σημειώσει. Σε μια περίπτωση ζητήθηκε προσφορά από εταιρεία το Σάββατο 28 Μαρτίου, με τον λειτουργό του ΟΚΥπΥ να ενημερώνει την εν λόγω εργοληπτική ότι «θέλουμε να έχετε υποβάλει την προσφορά μέχρι τη Δευτέρα 30 Μαρτίου».

Εν μέσω Σαββατοκύριακου υπήρχαν σοβαρές δυσκολίες για να ετοιμαστεί προσφορά. Ιδιαίτερα λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν λόγω της πανδημίας.

Πέραν τούτου στην εν λόγω εταιρεία δεν είχαν δώσει αρχιτεκτονικό σχέδιο, ούτε επιμέτρηση ποσοτήτων… Όταν ζητήθηκε αρχιτεκτονικό σχέδιο από εργοληπτική εταιρεία, δόθηκε αλλά ήταν ελλιπές.

Ούτε για τους γενικούς όρους της σύμβασης δόθηκαν επαρκείς πληροφορίες. Πώς, λοιπόν, ζητείτο σοβαρή προσφορά για να αξιολογηθεί, υπό αυτές τις συνθήκες;

Με βάση τα δεδομένα, κάποιες εταιρείες που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ήταν καταδικασμένες να αποκλειστούν.

Οι γενικοί όροι της σύμβασης που εν τέλει ο ΟΚΥπΥ κοινοποίησε στους εμπλεκόμενους που κλήθηκαν να δώσουν προσφορά, ήταν… αποθαρρυντική για τις διαγωνιζόμενες κατασκευαστικές εταιρείες ή τουλάχιστον κάποιες απ΄ αυτές. Η εργοληπτική που θα αναλάμβανε το έργο δεν θα λάμβανε προκαταβολή, θα έπρεπε να αποπερατώσει τις εργασίες για τη νέα πτέρυγα εντός ενός μήνα και θα πληρωνόταν έναν μήνα μετά (60 ημέρες μετά την έναρξη των εργασιών). Επιπλέον, για κάθε εβδομάδα καθυστέρησης παράδοσης του έργου η ποινή θα ανερχόταν στο 25% της αξίας του συμβολαίου (1,5 εκ. ευρώ), δηλαδή στις 375.000 ευρώ.

Για το δάπεδο της νέας πτέρυγας, εμβαδού 650 τετραγωνικών μέτρων, ζητείτο μεν προσφορά για εξειδικευμένο προϊόν (θεμιτό), συγκεκριμένης φίρμας δε. Συνήθως όταν μια υπηρεσία δέχεται προσφορές, δεν κάνει λόγο για μάρκα προϊόντος ή αν κάνει, τονίζει ότι αν δεν είναι της συγκεκριμένης μάρκας το προϊόν, τότε αυτό να πληροί τις προδιαγραφές.

οι εργασίες για να ανεγερθεί η νέα πτέρυγα του δημόσιου νοσηλευτηρίου της πρωτεύουσας ξεκίνησαν στις 3 Απριλίου. Αρμόδιο πρόσωπο της εργοληπτικής εταιρείας Α&Α Apostolides που ανέλαβε το έργο, μας είχε αναφέρει ότι οι εργασίες κύλησαν σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, λέγοντας μας ότι θα παραδιδόταν την 1η Μαΐου, όπερ και εγένετο.

Συμβόλαιο 1,5 εκατομμυρίου για 25 κλίνες
Σε ό,τι αφορά το κόστος για τα δημόσια ταμεία, όπως ήδη σημειώσαμε, η κατασκευή του έργου στοίχισε συνολικά 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Πρόκειται για μεταλλική κατασκευή και όχι λυόμενο κτήριο. Έχει πρόνοια για 25 κλίνες ασθενών, αλλά και εγκαταστάσεις που αφορούν το προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές), όπως γραφεία κι άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Το έργο αφορούσε τη δημιουργία ενός ορόφου, πάνω από υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Ατυχημάτων κι Επειγόντων Περιστατικών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top