ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΑΚΟΝΤΗΣ: Στολίδι για την Ορόκλινη και τη Λάρνακα ο παραλιακός πεζόδρομος

ΦΑΚΟΝΤΗΣ: Στολίδι για την Ορόκλινη και τη Λάρνακα ο παραλιακός πεζόδρομος

Στολίδι για την Ορόκλινη και την επαρχία Λάρνακας χαρακτήρισε τον παραλιακό πεζόδρομο στην περιοχή, ο κοινοτάρχης Νεόφυτος Φακοντής.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φακοντής, «η Ορόκλινη ως ένας τουριστικός προορισμός για ντόπιους και ξένους, έχει επενδύσει στην Γαλάζια Ανάπτυξη με την κατασκευή στην τουριστική περιοχή της Α Φάσης του έργου για κατασκευή πεζόδρομου μήκους ενός χιλιομέτρου".

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η Β` φάση του έργου μήκους επίσης ενός χιλιομέτρου και χρησιμοποιείται ήδη από το κοινό», είπε, και σημείωσε πως «απέμειναν ορισμένες λεπτομέρειες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία μέχρι την επόμενη Παρασκευή, δηλαδή η τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων και η απομάκρυνση των μπάζων και άχρηστων υλικών».

Πρόσθεσε ότι «ο πεζόδρομος είναι ακριβώς δίπλα από τη θάλασσα και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, δηλαδή ξύλο και βότσαλα ώστε να συνάδουν αρμονικά με το περιβάλλον της παραλιακής περιοχής. Το έργο, που ξεκινά από το εστιατόριο Mer Blue και τελειώνει στο ξενοδοχείο Le Bay, είναι πολεοδομικό, κόστισε πέραν του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκληνης».

Αφού χαρακτήρισε «στολίδι για την Ορόκλινη και γενικότερα τη Λάρνακα τον πεζόδρομο», ο κ. Φακοντής πρόσθεσε πως «προβλέπεται να υλοποιηθεί και Γ` Φάση του έργου με το πεζόδρομο να συνεχίζεται μέχρι τα όρια της Ορόκλινης με τη Λάρνακα. Η συγκεκριμένη φάση θα ξεκινήσει από το ξενοδοχείο Lebay και θα φτάσει μέχρι την πολυκατοικία «Μαρσέλλου» που είναι και τα όρια της Ορόκληνης με το Δήμο Λάρνακας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κοινοτάρχης είπε πως «στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, προβλέπεται η δημιουργία ενός ποδηλατικού δικτύου το οποίο θα συνδέει την Πύλα, Βορόκληνη, Λιβάδια, Αραδίππου, Καλό Χωριό, Μενεού, Δρομολαξιά, Κίτι, Περβόλια και άλλες Κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας. Στα σχέδια της κατασκευής του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, υπάρχει πρόνοια για κατασκευή ποδηλατόδρομου και στις δύο πλευρές, που θα είναι συνέχεια του ποδηλατόδρομου της Λάρνακας προς την τουριστική περιοχή της Ορόκλινης και της Πύλας».

Ο κ. Φακοντής σημείωσε επίσης ότι «υπάρχει σχέδιο στο Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας, στο οποίο ο πεζόδρομος θα επεκταθεί ανατολικά, μέσα στα όρια του Κ.Σ. Πύλας. Με την απομάκρυνση των δεξαμενών πετρελαιοειδών, υγρών καυσίμων και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ο πεζόδρομος θα συνεχίσει εντός των ορίων του Δήμου Λάρνακας για να συνενωθεί με την παραλία των Φοινικούδων».

Σε σχετική ερώτηση ο κοινοτάρχης Ορόκλινης απάντησε πως «μετά από συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκληνης και της Ενωσης Κοινοτήτων, άρχισε η αντικατάσταση των λαμπτήρων οδικού φωτισμού, με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας LED, στο πεζόδρομο της Α Φάσης, ενέργεια που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου. Η δαπάνη θα ανέλθει περίπου στις 500 χιλιάδες ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να επιβαρυνθούν τα οικονομικά της Κοινότητας».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φακοντής απάντησε πως «στη περιοχή έχουν δημιουργηθεί δύο αθλητικά πάρκα με όργανα γυμναστικής, το ένα βρίσκεται στην περιοχή του ξενοδοχείου Lebay και το δεύτερο είναι μπροστά από το ξενοδοχείο Radisson Blue. Αναμένεται ότι τον επόμενο μήνα προβλέπεται να δημιουργηθεί ακόμα ένα τρίτο αθλητικό πάρκο στην περιοχή Χρυσό Ψάρι» είπε και πρόσθεσε πως «σε όλο το μήκος του πεζόδρομου έχουν τοποθετηθεί παγκάκια, υπάρχει οργανωμένη παραλία με Γαλάζια Σημαία, που διαθέτει κρεβατάκια και ομπρέλες, ενώ διαθέτει τρία σημεία ναυαγοσωστών για επιτήρηση της παραλίας».

Σημείωσε ακόμα ότι «στην παραλία θα υπάρχουν κρεβατάκια που θα είναι ειδικά προς χρήση από ΑμΕΑ και τους συνοδούς τους και θα είναι δωρεάν. Τα κρεβατάκια αυτά είναι κίτρινα, ώστε να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα και ο κόσμος να γνωρίζει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από κανένα άλλο πρόσωπο».

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη «η Ορόκλινη πρωτοτυπεί στο συγκεκριμένο θέμα, αφού τα δωρεάν κρεβατάκια για ΑμΕΑ και τους συνοδούς τους, υπάρχουν εδώ και τρία χρόνια. Ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί χώροι στάθμευσης για τα ΑμΕΑ καθ’ όλο το μήκος του πεζόδρομου για να διευκολύνεται η πρόσβαση τους στη παραλία, ενώ στην οργανωμένη παραλία που υπάρχει στη περιοχή Χρυσό Ψάρι υπάρχει αμαξίδιο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν τα άτομα αυτά για να εισέρχονται στη θάλασσα».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top