ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δικαιώθηκαν δικαστικώς 18 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, αλλά ακόμη… περιμένουν – Είχαν ζητήσει αποζημιώσεις για το on call

Δικαιώθηκαν δικαστικώς 18 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, αλλά ακόμη… περιμένουν – Είχαν ζητήσει αποζημιώσεις για το on call

Δικαστική δικαίωση χωρίς όμως και ουσιαστικό αντίκρισμα για την ώρα. Ο λόγος για 18 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι τελευταίοι δικαιώθηκαν στις 15 Απριλίου (2020) από το Διοικητικό Δικαστήριο, στο οποίο και προσέφυγαν, σε ό,τι αφορά το αίτημά τους το καλοκαίρι του 2015 για αποζημίωση σε σχέση με το καθήκον σε αναμονή (on call). Για την ώρα, ωστόσο, δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη σε σχέση με την υπόθεση.

Οι 18 αξιωματικοί με νομικές επιστολές μέσω του δικηγόρου τους Δημοσθένη Στεφανίδη, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015 προς τον Αρχηγό Αστυνομίας (οι 12 εξ αυτών στις 30/07/2015 και οι 6 στις 21/08/2015), είχαν ζητήσει όπως τους καταβληθεί αποζημίωση για τον χρόνο που τελούσαν σε επιφυλακή (on call) μέχρι και τις 29 Ιουλίου του 2015.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είχε απαντήσει αρνητικά στο αίτημά τους στις 24 Σεπτεμβρίου του 2015, επικαλούμενος κανονισμούς του σώματος αλλά και τον Περί Αστυνομίας Νόμο.

Η αιτιολόγηση για απόρριψη του αιτήματός τους, ωστόσο, κρίθηκε ως ανεπαρκής από το Διοικητικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του εν λόγω δικαστικού σώματος, η απόφαση του Αρχηγού θεωρείται άκυρη, στερούμενη κάθε έννομου αποτελέσματος.

Δεν εφεσιβλήθηκε
Η εν λόγω απόφαση δεν εφεσιβλήθηκε από τη Δημοκρατία, κάτι που υποδηλώνει την αποδοχή της. Παρ΄ όλα αυτά οι 18 αξιωματικοί παραμένουν μετέωροι μέχρι στιγμής.

Η επίσημη θέση για επανεξέταση
Να σημειωθεί ότι κατόπιν σχετικού δημοσιεύματος στον ημερήσιο Τύπο («Φιλελεύθερος»), δόθηκε επίσημη θέση από την Αστυνομία για το όλο θέμα. Σύμφωνα με αυτήν, η απόφαση για απόρριψη του αιτήματος των 18 μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα επανεξεταστεί από τον Αρχηγό Αστυνομίας, μετά και από οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Στον Γενικό Ελεγκτή
Το θέμα αποζημίωσης των εν λόγω αξιωματικών παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς το Διοικητικό Δικαστήριο στην απόφασή του δεν δίδει οποιαδήποτε οδηγία για την αποζημίωση των μελών της Πυροσβεστικής. Βέβαια, οι επηρεαζόμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθενται να θέσουν την οικονομική πτυχή του ζητήματος στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Άμεσο τερματισμό των on calls
Ο δικηγόρος των προαναφερθέντων, Δημοσθένης Στεφανίδης, στις 17 Απριλίου (δυο μέρες μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου) είχε αποστείλει κατεπείγουσα επιστολή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, ζητώντας επανεξέταση της υπόθεσης, τερματισμό της πολιτικής του on call (τίθεται θέμα σωματικής κόπωσης και εξάντλησης), αλλά και αποζημίωση των πελατών του. Ο κ. Στεφανίδης είχε επικαλεστεί τρεις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούσαν πυροσβέστες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top