ΔΙΕΘΝΗ

Μνημόσυνα και διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για τον Τζορτζ Φλόιντ

Μνημόσυνα και διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για τον Τζορτζ Φλόιντ

Εκατοντάδες παρευρέθηκαν χθες Πέμπτη 4/6 σε μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στη Μινεάπολη για τον Τζορτς Φλόιντ, ο οποίος σκοτώθηκε από την αστυνομία την περασμένη βδομάδα, με τον ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων Al Sharpton να ορκίζεται ότι θα συνεχιστούν οι μαζικές διαμαρτυρίες έως ότου «αλλάξουμε ολόκληρο το σύστημα δικαιοσύνης».


Ειρηνικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν αργότερα σε πόλεις από ακτή σε ακτή. Στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες πορεύθηκαν πάνω από τη Γέφυρα του Μπρούκλιν, ενώ στην Ουάσιγκτον και το Λος Άντζελες η απαγόρευση κυκλοφορίας ήρθη.

Στη Μινεάπολη, ο δικηγόρος του Φλόιντ δήλωσε κατά το μνημόσυνο ότι θα βρει δικαιοσύνη για τον 46χρονο, ο οποίος πέθανε κατά τη σύλληψη στις 25 Μαΐου όταν ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε στο λαιμό του για σχεδόν εννέα λεπτά. "Δεν ήταν η πανδημία του κορωνοϊού  που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ", δήλωσε ο Μπέντζαμιν Κρουμ, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια του Φλόιντ. "Ήταν αυτή η άλλη πανδημία. Η πανδημία του ρατσισμού και των διακρίσεων." Το πλήθος στάθηκε σιωπηλό για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα - το ίδιο χρονικό διάστημα που πέρασε ο αξιωματικός Derek Chauvin με το γόνατό του στο λαιμό του Floyd, μια σκηνή που καταγράφηκε στο βίντεο.

Στη Νέα Υόρκη, μετά από διαδηλώσεις όχι μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά και στις πόλεις Μπάφαλο, Ολμπανι, Ρότσεστερ και Συρακούσες, ο κυβερνήτης Αντριου Γκόμο ανέφερε ότι η Πολιτεία θα τηρήσει μια "συμβολική στιγμή" σιγής στις 14:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) ως ένδειξη θλίψης και κατανόησης.

Εξάλλου, ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, οι τρεις πρώην αστυνομικοί της Μινεάπολη που κατηγορούνται για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ οδηγήθηκαν χθες για πρώτη φορά στο δικαστήριο. Η εγγύησή τους ορίστηκε στο 1 εκατομμύριο δολάρια. Χθες ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα Κιθ Ελισον, που διερευνά την υπόθεση δολοφονίας Φλόιντ, διεύρυνε το κατηγορητήριο εναντίον του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αστυνομικού που γονάτισε στο λαιμό του Φλόιντ για σχεδόν 9 λεπτά, σε φόνο δεύτερου βαθμού.

Ο Ελισον απήγγειλε επίσης κατηγορίες εις βάρος των Λέιν, Κουένγκ και Θάο που ήταν παρόντες στο περιστατικό. Ο Σόβιν δεν εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο. Η ακρόασή του αναμένεται τη Δευτέρα 8 Ιουνίου. ξλοι τους βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης έως και 40 έτη αν καταδικαστούν. 

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top