ΔΙΕΘΝΗ

ΧΟΥΡΙΕΤ: « Έχει ήδη παραγγελθεί και χαλί για την Αγία Σοφία»

ΧΟΥΡΙΕΤ: « Έχει ήδη παραγγελθεί και χαλί για την Αγία Σοφία»

Ένα χαλί 15 χιλιάδων τ.μ έχει ήδη παραγγελθεί από άγνωστο ευεργέτη για να καλύψει το δάπεδο της Αγίας Σοφίας την οποία οι τουρκικές αρχές σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε τζαμί. σύμφωνα με πηγές της Χουριέτ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις τοιχογραφίες θα τις καλύψουν με παραβάν τα οποία θα κλείνουν με τηλεχειριστήριο.

Συγκεκριμένα ο συγγραφέας Αχμέτ Ανάπαλι α δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ότι “το δάπεδο εντός της Αγίας Σοφίας είναι 5 χιλιάδες τ.μ.

Ετοιμάζεται χαλί στο χρώμα του Εργκουβάν (λουλούδι της Κων/πολης σε απόχρωση ροζ). Ωστόσο, όπως αναφέρει επειδή μπορεί να μην πετύχουν το ίδιο μοτίβο ετοιμάζεται ένα χαλί 15 χιλιάδων τ.μ., το κόστος του οποίου θα το αναλάβει ένας ευεργέτης. “Το όνομά του θα το ανακοινώσω σε μερικές μέρες”, δήλωσε ο Αχμέτ Ανάπαλι.

Ο Τούρκος συγγραφέας δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι “ταυτόχρονα για να καλυφθούν οι εικόνες (τοιχογραφίες) θα στηθούν παραβάν τα οποία θα κλείνουν με τηλεχειριστήριο”. “Δεν θα γίνει καμιά ζημιά στην δομή, ούτε και αρχιτεκτονική αποκατάσταση. Δεν θα γκρεμιστεί ούτε και θα σβηστεί κάτι. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής έπειτα από την άλωση αυτού του μνημείου όταν το μετέτρεψε από εκκλησία σε τζαμί δεν το έβλαψε καθόλου. Μόνο τις εικόνες (τοιχογραφίες) στα σημεία που φαίνονταν τις κάλυψε με κουρτίνα και αργότερα με στρώμα λευκού γύψου. Αργότερα επί σουλτάνου Αμπντουλμετσίτ ο Βέλγος αρχιτέκτονας Φοσσάτι απομάκρυνε τον γύψο και άνοιξε τις εικόνες. Αφού τις καθάρισε τις ξανάκλεισε με τον ίδιο τρόπο”, ανέφερε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top